Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis



limbi straine nomadic

  Să vizitezi un alt tărâm nu înseamnă doar să vezi monumentele principale, să dormi la un hotel fain şi să pleci acasă. Înseamnă să cunoşti oameni, să vorbeşti cu ei şi să le înţelegi cultura. Nu poţi face asta decât comunicând într-un fel sau altul, iar cea mai bună modalitate este să înveţi limba, chiar dacă uneori ajunge doar un zâmbet.
   
  Vei fi mult mai încrezător dacă ştii măcar nişte cuvinte de bază în limba ţării pe care o vizitezi.
   
  Am adunat câteva sfaturi şi resurse care te pot ajuta să înveţi o limbă străină mai uşor sau mai repede:
   
1.  Cea mai bună modalitate de a învăţa limba ţării în care călătoreşti este să rogi pe unul din localnicii cu care iei contact să te înveţe câteva cuvinte de bază. Astfel vezi exact cum se pronunţă şi va fi amuzant. Prima frază pe care ar trebui să o înveţi într-o altă limbă este: „Cum spui la?”.
   
2.  Învaţă prin imitare. Repetă cuvintele şi studiază cum vorbesc ceilalţi. Încearcă şi tu să pronunţi, chiar dacă nu îţi iese bine din prima.
   
3. Ia întotdeauna un carneţel şi un pix cu tine! Te va ajuta imens dacă nu ştii limba. Caută şi un mic dicţionar în care caracterele limbii respective să fie reproduse în forma lor originală. Astfel poţi înmâna dicţionarul persoanelor din jurul tău care îl pot utiliza cu uşurinţă!
   
4. Notează-ţi ce ai învăţat sau cuvintele pe care vrei să le cauţi mai târziu in dicţionar.
   
5. Nu încerca numai cursuri online plictisitoare. Caută informaţii din domeniul tău de interes şi citeşte-le în limba pe care vrei să o înveţi. Chiar dacă nu întelegi multe la început, vei începe să deduci cuvinte.
   
6.  Caută cuvinte care sunt asemănătoare cu cele din limbile pe care le ştii deja şi dezleagă sensul.  De exemplu în turcă geam, ceai, şef şi multe alte cuvinte au acelaşi înţeles ca şi în română.
   
7. Citeşte (sau încearcă să citeşti) ziare online în limba respectivă. Uită-te la filme sau documentare realizate in limba respectivă. Este recomandabil să faci asta după ce ai învăţat câteva cuvinte de bază.
   
8. Dacă nu te înţelegi cu cei din jur în engleză sau altă limbă, vorbeşte în română. S-ar putea să înţeleagă mai multe având în vedere că eşti mai expresiv.
   
9.  Ţine minte că nu totul ţine de cuvinte. Fii atent la limbajul corpului şi la cum se pronunţă anumite expresii sau ce gesturi le însoţesc.
   
10. Convinge-ţi prietenii să înveţe o limbă străină împreună cu tine ca să puteţi exersa. Chiar dacă mergi în altă ţară cu cineva care stie limba, insistă să îţi comanzi singur mâncarea sau să vorbeşti tu cu şoferul de taxi.
   
11.  Învaţă-i la rândul tau pe ceilalţi cum să vorbească în engleză sau, de ce nu, în română.
   
12. Nu uita că nu eşti singurul care nu înţelege o limbă străină. De multe ori şi celelălalt se va simţi prost că nu poate să comunice cu tine şi va face eforturi să vă înţelegeţi.


  Resurse online gratuite:

  1. BBC Languages – cursuri extensive în franceză, spaniolă, germană, italiană, chineză, portugheză şi greacă, dar şi fraze utile din multe alte limbi
  2.    

  3. Livemocha – o resursă excelentă pentru a învăţa un număr mare  de limbi străine. Ce mi-a plăcut la acest curs este că e interactiv şi după fiecare lecţie dai un test scurt care te ajută să repeţi ceea ce ai învăţat. Poate cel mai interesant lucru la acest site este că e o comunitate mare de oameni care se ajută între ei. Poţi să scrii în limba pe care o înveţi sau poţi să înregistrezi un discurs şi poţi invita oameni să îţi corecteze greşelile şi să îţi dea sfaturi. Poţi face acelaşi lucru pentru alţii şi surprinzător sunt destui care vor să înveţe română. Primele 3 module la orice limbă sunt gratuite, sunt destul de cuprinzătoare şi asta este de obicei suficient ca să ai o bază.
  4.    

  5. MIT courses – cursuri şi materiale de studiu, inclusiv legate de literatură şi cultură
  6.    

  7. Madinah Arabic – un curs gratuit dacă vrei să înveţi araba
  8.    

  9. Ethnologue – o enciclopedie a 6909 limbi (dintre care multe sunt pe cale de dispariţie)
  10.    

  11. alljapaneseallthetime.com/blog/ – cum să înveţi japoneza într-un mod plăcut
  12.    

  13. smart.fm – o resursă interactivă
  14.    

  15. forvo.com – toate (sau aproape toate) cuvintele din lume pronunţate de vorbitori nativi
  16.    

  17. lang-8.com – un sistem asemănător cu livemocha
  18.    

  19. FSI Language Courses – cursuri audio în mai multe limbi
  20.    

  21. Word 2 word -cursuri gratuite de limbă străină
  22.    

  23. elanguageschool.net
  24.    

  25. Internet Polyglot
  26.    

  27. 100 de resurse online gratuite şi nu numai
  28.    

  29. listă de resurse gratuite , inclusiv podcast-uri

   
  Dacă vrei să înveţi o limbă străină rapid şi eficient ca să te descurci cât de cât, caută şi învaţă  cele mai utilizate 100 de cuvinte în scris sau vorbit. În limba engleză cele mai folosite 100 de cuvinte înseamnă aproape 50% din totalul cuvintelor scrise.
  De exemplu, poţi găsi site-uri cu  cele mai folosite 100 cuvinte din limba engleză sau top 1000 cuvinte germane ori cele mai folosite 100 cuvinte din limba spaniolă şi lista cu cele mai frecvente cuvinte din:engleză, cehă, olandeză, franceză , germană, italiană, turcă, rusă, thailandeză.
   
  Dacă totuşi vrei să fii sigur că te descurci poţi să-ti iei un gadget d-ăsta sau d-ăsta.
   
  Voi ce alte resurse online mai ştiţi sau folosiţi?

Related Posts with Thumbnails


« « 5 locuri în Asia unde poţi trăi şi preda engleza| La tomatina, San Fermin şi corida spaniolă-3 evenimente pe care nu trebuie să le ratezi în Spania » »
  1. puteti gasi si pe torrente cursuri MP3 de invatare a limbilor straine. trebuie doar as aveti programul torrent instalat si apoi cautati pe google limba dorita si adaugati cuvantul torrent . enjoy!

  2. Daniela Parvulescu says:

    Vreti sa invatati limbile engleza sau franceza intr-un mod placut?Sunt profesoara cu experienta si ofer meditatii pentru cine este interesat.Dispun de materiale didactice si rabdare.Pt relatii: 0721211701.Rog si ofer seriozitate.

  3. http://invata-germana-rapid.blogspot.com/ este un blog foarte complex pentru a invata limba germana, contine lectii cu vocabular impartit pe domenii (+ pronuntia cuvintelor) si lectii de gramatica explicite pentru ce-i ce vor sa aprofundeze limba germana. Mult succes !!!

  4. http://www.wordoor.com

    O noua platforma online, gratuita, destinata practicarii limilor straine alaturi de nativi vorbitori de Engleza, Chineza, Coreana, Italiana, Spaniola, Germana, Japoneza, Franceza, Rusa, Hindi.. si nu numai, prin intermediul diferitelor mijloace de social media. Poti sa socializezi cu utilizatori din toate colturile lumii, sa faci schimb de cunostinte si idei , sa inveti limba lor sau sa ii inveti limba ta.

    Un plus pentru cei care invata Chineza/Engleza pentru ca ofera extra resurse pentru aceste doua limbi (teste, materiale pentru studiu individual..). Sper sa va ajute. Spor!

  5. http://ivp13.blogspot.com/
    un blog interesant dedicat temei limbelor straine si metodelor de studiere mai rapida si mai usoara

  6. eu vreu sa invat limba spaniola mai rapid si usor

  7. Cand inveti limba engleza un dictionar englez roman sau unul roman englez precum:
    dictionar roman englez si
    dictionar englez roman va pot fi extrem de utile.
    Aceste dictionare sunt practice deoarece cauta sensurile cuvintelor in mai multe dictionare.

  8. Aveti aici sute de lectii cu traducere , cateva sute sunt si audio
    http://engleza.biz
    http://englezaonline.com

  9. Desi la capitolul limba germana, spațiul web românesc stă foarte prost, următorul site m-a ajutat cu câteva lecții de gramatică, deci nu pot decât să îl recomand: Limba germana online

  10. Gheorghe Constantin says:

    Pot ajuta benevol sa invatati spaniola rapid si usor.(Ma descurc in 7 limbi si sper si in a VIII-a curand). Totusi am intalnit candva intamplator pe WEB un Site pentru invatarea limbilor europene cu videouri in orice limba a C E, dar am uitat numele Site-lui. Mi-l poate reaminti careva?
    Multumesc!

  11. tutul cristian says:

    As dori sa invat si eu limba Engleza la nivel minim de conversatie ma poate ajuta cineva si contra cost…

  12. @ Cristian:
    http://www.fluent.ro cred ca te’ar interesa, e exact engleza conversationala (britanica) pentru incepatori

  13. grazie!sunteți cu adevărat o comoară la casa omului! mă bucur extraordinar de mult că v-am descoperit!

    dacă știți vreo punte de legătură prin Costa Rica dați-mi de știre.grazie! & Buone Feste di Anno Nuovo oriunde v-ați afla!!!

  14. cine este interesat de meditatii de lb olandeza online ma poate contacta pe mess la : claudia90_4@yahoo.com

  15. Pentru cine foloseste dictionarele online de engleza eu va recomand si acest
     Dictionar Englez Roman & Dictionar Roman Englez
    Este un dictionar care vad ca a aparut recent pe net. E un dictionar cu antonime, sinonime si exemple in propozitii … foarte tare !

  16. Super tare site-ul asta.Sunt stabilita in tarile arabe si as avea nevoie de un site de limba araba,aici nu am gasit nici un fel de meditator.Am mai invatat ceva cuvinte prin ajutorul tatalui meu vitreg (este arab) si cateva cuvinte dupa internet.Multumesc de toate siteu-urile recomandate.Faceti o treaba super.

  17. Titulescu M. says:

    Un site interesant e si http://www.in-engleza.ro

  18. Un site bun, care va poate ajuta in ceea ce priveste invatarea limbii norvegiene este http://invata-norvegiana.blogspot.ro/

  19. Salutare va recomand un canal de Youtube pt a invata Lectii de limba franceza, foarte interesant care va va ajuta mult asa cum ma ajutat si pe mine,

    https://www.youtube.com/playlist?list=PL7ipeekdrTruLaGGgnWU1l-B86KGrq_sW

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: