Hotnitsa – Paradisul de lângă Veliko Tarnovo
Aţi auzit cu toţii de Veliko Tarnovo (sau Turnovo). Dacă n-aţi auzit vă spun eu că este fosta capitală a Regatului Bulgariei Imperiului Vlaho-Bulgar, acum oraş universitar şi capitală de district aflată la 160 de km de Bucureşti. Un orăşel încântător cu o cetate impunătoare şi o istorie de peste 5000 de ani, oameni calzi (serios..am pus mâna pe câţiva) şi femei frumoase (pe ele n-am pus mâna). Nu ştiu ce să vă zic că e mai frumos acolo, peisajul foarte verde şi capricios, străduţele înguste de piatră între case vechi de lemn, cetatea imensă pe ale cărei ziduri poţi să tragi un pui de somn. Sau poate berea locală? Da, este şi o fabrică de bere acolo. Bolyarka, o bere decentă la un preţ foarte bun. Ceva mai bună este totuşi Zagorka, care este aproape 2 leva.
Noua ne-au plăcut şi ouăle Kinder ca pe vremuri pe care le-am găsit acolo sau vodka cu mere din care ne-am făcut provizii.
Este un oraş care merită o plimbare de weekend poate chiar mai mult decât o plimbare la Braşov. Se ajunge uşor cu maşina după ce treci podul de la Giurgiu ( 5 euro traversarea, 5 euro vigneta). Nu există borne kilometrice, dar sunt destule indicatoare. Dacă sunteţi studenţi luaţi-vă carnetul cu voi, o să vă folosească la intrarea în cetate de exemplu. Între 17 şi 24 Iulie în Veliko va fi festivalul internaţional de folclor.
Dar nu despre Veliko vreau să vă povestesc, ci despre:
Cascada Hotnitsa
Ok, ai vizitat Veliko Tarnovo . Alocă o zi sau măcar câteva ore pentru o plimbare relaxantă în natură la Hotnitsa. Nu este aşa uşor de găsit dacă nu îţi arată cineva. Între timp au mai apărut semne.
Când ne-am dus noi ştiam că trebuie, în drum spre Ruse, să facem undeva la stânga. Evident că n-am nimerit şi bineînţeles că nu era picior de om pe care să-l întrebi. Într-un final am găsit un grup de 3-4 bulgari, dintre care, am observat târziu, unul avea armă la brâu. Şi era civil. Noi ştiam engleză aşa că am întrebat cu harta în mână cum se ajunge. Şi ce dacă. Ei nu se prindeau. După 3 minute de gesticulaţii şi ajutorul unei fete care ştia 2 cuvinte în engleză, unul dintre ei, cel cu armă face gesturi disperate să-l urmăm şi se urcă într-o maşină din spatele nostru. După ce ne-am uitat lung unul la celălalt am hotărât să-l urmăm. Am închis uşile, de parcă ar fi oprit eventualele gloanţele şi ne-am rugat cuminte să nu sfârşim împuşcaţi pe undeva. După vreo 2 km la o intersecţie omul a oprit şi ne făcea iar semne disperate cu mâna. Ne-am prins că trebuie să mergem înainte. În câmp. Singuri. În final am ajuns.
Hotnitsa este, cum să vă spun eu, un mic paradis. E linişte, este puţin populată pentru că nu prea ştiu de ea decât localnicii. Apa e limpede şi de un albastru intens. Miroase extraordinar, mai ales primăvara datorită miilor de flori şi ai la dispoziţie cam 2 km de poteci marcate şi poduleţe amenajate printr-un mic canion plin de vegetaţie, fluturi şi mici cascade. Lângă cascadă există nenumărate păşuni pe care poţi să te întinzi pentru un somn liniştitor de după-amiază. Dar o să las pozele să vă convingă:
This is a WPSimpleViewerGallery
Cum ajungi la Hotnitsa:
De la Veliko Tarnovo te îndrepţi spre Ruse. E mai simplu de nimerit/explicat aşa. După 8-9 km este satul Samovodene, unde trebuie să faci stânga (la 45 grade) la prima intersecţie mai mare şi cam singura. Mergi înainte şi apoi la următoarea intersecţie faci iar stânga. După câţiva km o să intri în satul Hotnitsa, ar trebui să fie semne. În Hotnitsa ia-te după semnele care indică Eco trail sau Hotnitsa Waterfall (“to the waterfall”). Va trebui să faci stânga imediat ce ai intrat în sat, apoi să ţii drumul şi să treci printr-un fel de poiană. Drumul se va bifurca din nou. Ţine minte să o iei la dreapta pe drumul care coboară puţin. După câteva sute de metri o să ajungi într-o parcare destul de mare de unde se vede cascada. Enjoy.
Vizualizaţi Cascada Hotnitsa pe o hartă mai mare
Să ne întoarcem puţin la Veliko.
Despre Veliko Tarnovo găsiţi un kilogram de informaţii.
Veliko Tarnovo este cunoscut şi pentru că este loc de intâlnire pentru climberi. Un fel de Mecca al căţărătorilor. Numeroasele stânci din zonă (de exemplu: Trinity Rocks – 80 de metri înălţime şi 1 km lăţime, Usteto – 40 m înălţime) sunt perfecte pentru aşa ceva.
Iaca pun şi poze să se excite climberii:
This is a WPSimpleViewerGallery
Mai multe despre unde şi cum să vă caţăraţi vă poate povesti Diana Peeva. Pe Diana am cunoscut-o într-o seară la vreo 2 beri Bolyarka. E veselă tot timpul, super pasionată de căţărare şi vă poate învăţa şi pe voi care e şmecheria.
Dacă vrei să înveţi să escaladezi, să faci rapel sau dacă eşti profesionist şi vrei un partener de escaladă care să-ţi arate cele mai bune locuri, poţi apela la ea. Diana şi colegii ei oferă cursuri pentru începători (şi nu numai).
Ei au fost primii care au făcut rapel pe cascada de la Hotnitsa. O nebunie. Şi noi ne-am fi dorit să facem baie în apa aceea dar din păcate era prea frig.
Pe Diana o găseşti la clilmbing.bulgaria@gmail.com sau +359899 87 16 88 . Îţi poate oferi un curs introductiv, adică să te caţeri jumătate de zi şi să te distrezi sau un curs de o zi mai detaliat în care înveţi mai multe şi despre echipament. Preţurile variază în funcţie de ce vrei tu să faci şi cât vrei să înveţi şi încep undeva de la 20 de euro.
Cititorii nomadic.ro primesc un discount de 5% dacă menţionează în email sau la telefon codul : nomadic climbers
Unde să stai în Veliko Tarnovo?
Vă recomandăm Phoenix Hostel. Noi am stat acolo şi ne-am simţit ca acasă. Proprietarii sunt doi scoţieni (Nick şi Cathy) care plictisiţi de regulile stricte din Scoţia s-au urcat pe motor şi s-au plimbat un an prin lume. Au vrut apoi să se stabilească în Turcia dar în drum au dat peste Veliko Tarnovo care le-a plăcut aşa de mult încât au cumpărat o căsuţă din anul 1850, au renovat-o, au convins-o să miroasă a lemn şi voie bună şi au deschis hostelul. Au câteva poveşti interesante în tolbă.
Nu este cel mai ieftin din Veliko, dar cu siguranţă e cel mai plăcut.
Un pat este 20 leva pe noapte (aproximativ 10 euro) şi în banii ăştia este inclus un mic dejun delicios şi o bere. Camera dublă (de fapt cea de 4 paturi dar rezervată din timp) este 50 de leva pe noapte. Au internet gratuit şi tot ce mai vrei iar pe un perete au poze cu toţi oamenii care au trecut pe acolo. Dacă ne recunoşti, dăm noi o bere. Ai şi unde să parchezi maşina sau motocicleta numai că trebuie să fii un pic meseriaş să o manevrezi pe străduţele înguste şi în pantă.
La hostel poţi primi informaţii preţioase despre ce să mai vezi, inclusiv despre drumul spre Hotnitsa sau pot să-ţi organizeze ei excursii cu maşina.
Au şi o ofertă specială: dacă rezervi din timp, nu e sărbătoare mare (Crăciun, Paşte) şi plăteşti pentru 2 nopţi o primeşti pe a treia gratuit. Găseşti date de contact pe site-ul lor www.phoenixhostel.com
În afară de Hotnitsa si Veliko Turnovo mai poţi să vezi:
- Satul Arbannassi, care nouă nu ni s–a părut extraordinar, dar oferă o perspectivă interesantă asupra oraşului Veliko Tarnovo
- Emen Eco Trail – un canion mic dar spectaculos cu o cascadă, la 25 km de Veliko Tarnovo in direcţia Sofiei.
- Mânăstirea Dryanovo
- Mânăstirea Preobrajhenski care e chiar lângă oraş şi oferă o privelişte minunată
- Mânăstirile în piatră de la Ivanovo Dryanovo pe drumul spre Ruse
« « Cum să ajungi la Istanbul mai ieftin, mai repede sau mai confortabil| Unde să dormi ieftin în Istanbul » »
Trackbacks/Pingbacks
- Govora + Doi bloguri plimbaretze! | Parerile Artistului in Blogosfera - [...] ca vorbesc aiurea uite scurt trei articole dintre ultimele care vin sa intareasca spusele mele: Hornitsa, Istanbul si Tramvaiul ...
- Ce e de vazut in Veliko Tarnovo si imprejurimi | Viajoa - [...] Despre imprejurimi au scris pe larg Dia (ruinele de la Nikopolis ad Istrum) si cei de la nomadic.ro (cascada ...
- Planuri pentru Arbanasi | impresii din lumea mare - [...] Hotnitsa, despre care a scris atât Nomadic cât şi Miscellanea – pare foarte frumos dar şi uşor nesigur să ...
Bravo, super prezentare, ma duc sa sun pentru rezervare….:)
Excelent articol, felicitari! Stiam eu ca inca mai am lucruri de vazut / facut in Veliko si prin jur. Mai este un colt din acesta de paradis si in alta parte, tot aproape de Veliko dar directia imi este neclara acum si n-as putea nimeri singura, am fost cu un prieten care stia. Incredibila Bulgaria asta, mereu ai ce descoperi! Abia astept sa mai merg, multumesc mult de hinturi!
Roxana
Mai ca-mi vine sa plec maine,e primavara,totul inflorit…talent de povestitor,parca ar fi Camino….
Plec peste 2 saptamani la Veliko asa ca acest articol a picat la tanc. Mersi frumos.
Interesanta recomandare. Eu am mers doar in Veliko – dar ma bucur sa aud ca mai sunt si alte locuri de vazut in preajma. Felicitari pentru articolul bine scris
great post as usual!
Multumim, ne bucuram ca v-a ajutat
bravo, ma bucur ca exista si oameni care dau detalii de genul asta. Felicitari si …. la mai multe.
Ultima oara am stat in Veliko la un B&B numit Zelenka (pe o strada cu acelasi nume). Proprietarii sunt niste bulgari de treaba care ne-au oferit in pretul camerei si un mic dejun pe terasa cu vedere la Tsarevets (de recomandat pentru un buget modest si turisti pusi pe drumetii:-)). Sigur data viitoare mergem si la Hotnitsa. Super articol
Respect pentru articol. Am insa o intrebare: cascada Hotnitsa este buna pentru balaceala?!
Eu cred ca e buna si de balaceala, daca e cald. Noi am fost primavara si temperatura era prea scazuta pentru baie, dar apa era curata. Sa ne zici si noua daca faci baie in ea
Monkey Travel organizeaza mini-circuit de week-end la Veliko, 50 euro cu cazare si transport.
Este fooooarte frumos, chiar merita vazut.
Oferta o gasiti aici http://www.monkeytravel.ro/oferta/oferta_vacanta_bulgaria_veliko_tarnovo_hotel_veliko_tarnovo_destinatii_vacanta_bulgaria_cazare_veliko_tarnovo_cazare_hotel_veliko_tarnovo__d_3208.htm
Mulțumesc. Cu toate sistemele de navigație, n-aș fi ajuns la cascadă fără acest articol