Ce cameră foto e mai bună pentru călătorii? Compactă sau DSLR?
Ce mai ţii in mână dacă nu ai aparat foto la tine? Şi ce mai arăţi acasă dacă nu ai poze? Turist sau călător, sigur vrei amintiri din locurile în care te duci. Aşa că întrebarea nu este dacă să iei un aparat foto cu tine ci, mai degrabă, de care: o cameră digitală compactă sau un DSLR? Răspunsul perfect este: şi ambele. Mai ales în ultimul timp, când preţurile DLSR-urilor au scăzut îndeajuns pentru a fi la îndemâna oricărui fotograf amator.
Fiecare alege cum vrea, în funcţie de nevoi şi preferinţe, dar ca să vă facem mai uşoară alegerea am întocmit o listă cu avantaje şi dezavantaje.
Argumente pro cameră foto digitală compactă
- Camerele compacte (sau point-and-shoot) sunt mici şi usoare. Dacă e să ne luăm după reclame, toate îţi intră în buzunar. Nu e cazul cu majoritatea, asta dacă nu care cumva porţi un costum de cangur, dar sigur nu ai nevoie de un ghiozdan sau o geantă care se lasă cu dureri de umeri la sfârşitul zilei.
- Este foarte clar că o cameră compactă costă mai puţin decât un DSLR . În plus atrage mai puţin atenţia hoţilor dec ât un DSLR imens la care schimbi 3 obiective şi eventual ataşezi un blitz de 20cm.
- Ţi s-au terminat bateriile şi mai ai o jumătate de zi la dispoziţie pentru pozat. Dacă ai o cameră foto compactă te duci frumos la primul magazin care îţi iese în cale şi cumperi 2 baterii R6 (de obicei). DSLR-urile au în general acumulatorii lor speciali, scumpi şi care nu se găsesc decât la magazinele specializate.
- Camerele compacte sunt simple. Meniurile şi setările sunt intuitive şi uşor de folosit. Focusează automat şi la unele ai zoom mare fără să trebuiască să schimbi obiective, cum este acest aparat de la Nikon cu zoom 10x. Chiar dacă o cameră DSLR oferă mai mult control, unii nu au nevoie decât de un aparat care să facă poze.
- Praful – pentru că nu poţi schimba obiectivele după bunul tău plac, camerele compacte sunt mai ferite de praf. Unele sunt chiar şi rezistente la apă.
- Deşi în ultimul timp au apărut DSLR-uri cu opţiunea de a face şi filme, diferenţa de preţ este semnificativă. Dacă nu vrei să faci documentare, ci doar să ai câteva amintiri sau să filmezi o căprioara când trece prin faţa maşinii, un aparat foto compact este foarte bun.
- Poţi face poze in mai multe situaţii. Unde nu poţi intra cu un DSLR pentru că este evident că vei face poze poţi strecura cu uşurinţă un aparat foto compact. Îl poţi lua cu tine oriunde şi in orice situaţie.
- Trepiedul este la fel de mic precum camera şi îl poţi lua mereu cu tine. La un DSLR în cel mai bun caz poţi lua cu tine un trepied de genul ăsta.
Argumente pro DSLR
- Dacă eşti un fotograf de călătorii mai serios, camerele compacte nu pot să facă tot ce vrei tu. Adică să te joci cu focusul manual, timpul de expunere, apertura, ISO-ul, blitz-ul extern şi multe altele. Trebuie să recunoşti că măcar la pozat copii şi animale, aparatul compact devine frustrant. Ca să nu mai vorbesc de locurile unde nu există suficientă lumină.
- Calitatea pozelor este un factor esenţial. Trebuie să ştii că pixelii nu înseamnă totul, iar o cameră DSLR la 6 megapixeli poate avea rezultate mai bune decât un aparat compact la 10 megapixeli.
- Posibilitatea de schimbare a obiectivelor – pornind de la cele macro cu care poţi face poze la picioruşul unei furnici, până la cele telephoto cu care poţi vedea craterele de pe lună, e o diferenţă majoră între DLSR-uri şi camerele compacte.
- Daca vrei rezultate cât mai bune, atunci sigur vei aprecia posibilitatea de a face fotografii in format RAW a DSRL-ului.
- DSLR-ul pare mai ergonomic. E conceput special să ţi se muleze pe mână, fiecare buton e la locul lui. Un aparat compact pare aproape de jucărie, cu cât e mai mic cu atât trebuie să ţii mai atent degetele pe el şi devine frustrant să îi cauţi butonaşele cu degetele deja ocupate.
- Chiar dacă ai mai puţine opţiuni când ţi s-au terminat bateriile, durata de folosire pentru o şedinţă este mai mare la un DSLR decât la o cameră compactă.
Cum să faci mai multe poze în călătorii
Dacă eşti plecat mai mult de câteva zile şi îţi place să faci poze la tot ce vezi, sigur vei avea nevoie de un spaţiu de stocare a miilor de poze. Şi dacă nu vrei să îţi iei laptopul cu tine, mai ai câteva opţiuni:
- Cumperi mai multe carduri (sau mai puţine, dar mai mari). Majoritatea aparatelor folosesc carduri SD, care au devenit destul de ieftine.
- Transferi pozele pe un flash USB
- Transferi pozele pe Ipod. Trebuie să ai aşa ceva cu tine, pentru că drumurile lungi pe tren, autobuz sau avion devin mai plăcute cu muzică pe fundal.
- Cumperi un dispozitiv multimedia portabil sau un hard extern (ceva mai costisitor).
- Transferi pozele pe CD-uri. Cam toate centrele foto fac aşa ceva, contra cost bineînţeles. Trebuie să fii ceva mai atent cu CD-urile, pentru că de la o mică zgârietură pot deveni inutilizabile.
- Le uploadezi pe internet, pentru a le downloada când ajungi acasă. Singura problemă e că dacă ai multe poze (mai ales pentru cei care preferă formatul RAW), va lua muuuult timp. Câteva site-uri dedicate pozelor sunt: Picasa, Flickr (limita de 200 de poze), Shutterfly. Site-uri unde poţi uploada cam orice (deci şi poze) sunt: Windows Live SkyDrive (25Gb gratuit), Fileshare si Filehost (nelimitat), Dropbox (2Gb gratuit, 10€/lună pentru 50Gb)
« « Cum să îţi foloseşti cu succes cardul în străinătate| Despre Buenos Aires şi tango argentinian » »
Pana acum am avut doar compacta, dar de ieri sunt posesoare si de DSLR, asa ca ramane de vazut ce iau cu mine in urmatoarea excursie
Felicitari pentru achizitie! Eu cand am invatat ce poate face DSLR-ul, am preferat sa imi las compacta acasa. Dar cine zice ca nu poti sa le iei pe amandoua?
Multumesc! Ai dreptate…putem facem loc pentru amandoua in bagaj
Ar mai fi si varianta “bridge”. O astfel de camera stie sa faca mult mai multe decat clasicele compacte, dar e mai mica si mai usoara decat un dslr. Nu au posibilitatea de a schimba obiectivele, dar au totusi in constructie unul decent. Pentru mine e un compromis bun intre portabilitate, calitate si pret.
Interesting…poate scrieti si cum sa facem poze mai reusite noaptea, eu una sunt super frustrata de aspectul asta. Am vazut o groaza de obiective si ziua si noaptea, dar pozele (mai ales cele de noaptea) lasa de dorit Am o amarata de camera compacta, ce-i drept, despre care eu credeam ca e bunicica (Fuji)
Majoritatea camerelor compacte au in meniu ‘scenes’, si una din scene este pentru noapte (Night scene). Apoi trebuie sa asezi aparatul pe un trepied sau ceva stabil. Poza va dura poate mai multe secunde, dar va iesi bine. Ai grija sa nu misti aparatul cand apesi pe declansator.
Daca faci poze la ceva de aproape, trebuie doar sa folosesti blitzul.
Pozele de noapte ies urate din doua motive: valoare ISO mare si timp de expunere mare.
ISO reprezinta cantitatea de energie cu care e alimentat senzorul. Cu cat e mai mare poti face poze cu lumina mai putina, dar zgomotul de imagine (puriceii) sunt mai vizibili.
Tot pe lumina putina se folosesc timpi de expunere mari (uneori de mai multe secunde), ceea ce inseamna ca daca nu ai trepied risti sa scoti o poza miscata.
Solutia (daca aparatul are si setari manuale): iei un trepied, setezi valoarea ISO cat mai mica (80-100), diagragma cat mai deschisa (valoare cat mai mare, de ex 2.8 daca ai). Timpul de expunere se seteaza mai mult pe incercate, dar la ISO 80 va fi sigur macar de 2-3 secunde, deci trepiedul e absolut necesar.
Ai perfecta dreptate, Apollo. Totusi, camerele compacte nu prea au asemenea optiuni. Pana sa imi iau DSLR-ul am avut o camera compacta Panasonic Lumix. Facea poze foarte decente noaptea, si nici nu aveam trepied. Trebuia doar sa gasesc o bordura, o banca sau un cos de gunoi
Da, sunt convins ca nu toate compactele au setarile astea, dar unele au, si e pacat sa nu fie folosite. Eu am avut multi ani o “sapuniera” de la Canon, care avea asemenea setari, si daca erau bine folosite faceau minuni.
Bordura, banca si cosul de gunoi functioneaza numai pana la un punct, pentru ca de multe ori e foarte greu sa orientezi camera pentru o compozitie corecta.
Da, asa e. Bine ca exista optiunea de ‘crop’
Depinde ce poze vrei sa aduci acasa! Daca vrei doar poze de vacanta, compacta, daca vrei mai mult SLR. Noi de obicei mergem cu doua: un SLR si o camera bridge, asa avem si un aparat de rezerva si nici nu scoatem la iveala SLR-ul acolo unde nu ar trebui sa se vada.
He he, aia cu bateria nu e chiar asa, Sony de exemplu foloseste acumulatori dedicati la compacte, la fel si Panasonic. Si exista si DSLR cu baterii normale (Samsung parca era) sau poti sa iei un grip in care intra ori acumulatorii originali, ori R6.
Diferenta majora intre DSLR si compacte e ca sunt cadre pe care le poti realiza numai cu un DSLR. Nu mai zic de filtre, dynamic range, DOF etc. Din pacate vad ca tot mai multi isi iau DSLR pentru ca au impresia ca face poze singur – si producatorii, in goana lor dupa clienti, au transformat posesia unui DSLR intr-un fel de moda. Nu conteaza ca nu stii ce faci cu el si ca sta pe Auto, lasa sa te vada lumea cu deselereul de gat.
“Unde nu poţi intra cu un DSLR pentru că este evident că vei face poze poţi strecura cu uşurinţă un aparat foto compact.” – la scoala spaniola de calarie din Viena este interzis filmatul si fotografiatul. Am dat o tura de sala si singurii care faceau poze, asa pe shest erau, ai ghicit, niste romani.
Eu am doar o compacta, sunt foarte multumita, dar cat de curand vreau un dslr. Nu se compara pozele facute cu un dslr si optiunile pe care le are cu o compacta.
Din nou o grea problema.
Dar eu am ales. 2 aparate foto, din care un DSC HX1, o camera video, vreo 10 casete, 2 carduri de 16 Gb si unul de 4 Gb. Ca sa nu am conflicte de imagine.
in legatura cu avantaje/dezavantaje compact-DSLR. Am un compact Canon PowerShot SX120 IS cu care fac poze extraodinare. Are ajustari manuale, deci modific dupa bunul plac timp de expunere, focus manual, diafragma, ISO. Este un aparat extraordinar. As zice…profesional pentru amatori
buna!! bugetul nu imi permite sa achizitionez decat o camera foto compacta!! ce imi recomandati? canon, nikon, sony, panasonic???
pentru criss: chiar inaintea ta am postat un comment despre Canon PowerShot SX120 IS. A aparut fra’su, adica, SX 130. Daca bine imi aduc aminte, diferenta este ca 130 filmeaza HD si are 12Megapixeli. Chiar s-a ieftinit de acum cateva luni. Il gasesti undeva la 600RON. dupa cum ziceam are ajustari manuale, deci,faci poze excelente. pentru un compact, este extraordinar. Daca te intereseaza fotografii facute cu el ma gasesti la hosy_lm pe yahoo
Despre acumulatori doresc sa spun cateva lucruri:
- pe o compacta, acumulatorii pot tine cam intre 200 si 500 de cadre, in functie de model si utilizare.
- pe un DSLR acumulatorul poate tine chiar si 1000 de cadre (in conditii de utilizare similare celor 500 de cadre de mai sus), iar un rand de acumulatori pentru blitz tine peste 300 de cadre.
Orice fotograf respectabil are inca un rand de acumulatori, atat pentru blitz cat si pentru camera.
Nici una, nici alta )
Cum a zis Apollo, camerele bridge sint excelente pentru calatorii.
Eu am o camera Fuji HS20EXR si sint extrem de multumit.
Aici o comparatie, Fuji HS20 Vs. DSLR Shootout http://www.youtube.com/watch?v=rfnv9pRUJrU
Buna, eu vi l-as recomanda pe acesta. Aparat foto DSLR Canon EOS 1200D, 18MP Obiectiv EF-S 18-55mm IS. E de o calitate superioara iar pretul e super accesibil, fiind, avand acum un discount de 400 ron