Sfaturi şi recomandări după o lună în ţinuturile Mayaşe, Peninsula Yucatan



 

 cancun

Am petrecut o luna in Penisula Yucatan din Mexic, strabatand-o in lung si in lat, si tot n-am vazut tot, dar am ajuns la concluzia ca este o destinatie superba de calatorie si ne-am gandit sa impartasim cateva sfaturi si putin din experienta noasta.

Cum a fost si ce am facut pe acolo poti vedea in filmulet, iar mai jos vei gasi si cateva sfaturi si recomandari.

 

 

Tips & Tricks pentru Penisula Yucatan

 

- Se gasesc zboruri avantajoase prin  Condor, companie de linie destul de ok. Noi am gasit Bucuresti-Cancun cu escala in Munich si am dat cam 340 de euro pe un bilet dus luat cu 2 saptamani inainte, cu bagaje de cala incluse.

- Poti sa iti cumperi ieftin o cartela cu Internet 3G/4G, operatorul recomandat  si cu cea mai bun acoperire fiind Telcel. Noi am luat Movistar si a fost ok, desi in afara oraselor nu aveam semnal cum ne-am fi dorit. Verifica inainte daca iti merge telefonul pe frecventa din Mexic pe http://frequencycheck.net  (ale noastre nu erau compatibile asa ca aveam doar EDGE si nu 3G).

- Aproape peste tot poti sa mergi cu autobuzul. Gasesti preturi si trasee pe http://www.ado.com.mx .  Fiecare oras are o autogara ADO, aceasta fiind compania cea mai mare, confortabila si cunoscuta de transport din zona. Preturile variaza, dar nu sunt mari si se pot cumpara bilete si online. In autobuze este, de obicei, super frig de la aerul conditionat, chiar daca afara sunt 30 de grade afara, asa ca ia-ti si un hanorac sau o patura cu tine.

- La cazare trebuie sa dai peste $40/noapte pe camera daca vrei sa stai ok. Poti gasi si cu $20-$25/seara camera, dar mai faci niste compromisuri. Sunt destule hosteluri pentru cei care calatoresc singuri cu preturi de $10-$15 pe seara/pat. Preturile la cazare sunt usor negociabile, mai ales daca stai mai multa vreme, dar nu trag de tine ei, trebuie sa intrebi tu.

- Am folosit cu succes AirBnB prin mai multe locuri, in special in Cancun unde am gasit cazare buna asa. Am gasit cazare si walk-in, dar de obicei am gasit camere mai ok si cu mai putin efort rezervand pe AirBnb sau pe Booking.com.

-  Taxi-urile sunt ieftine, dar ai grija sa negociezi putin. Ajuta mult daca vorbesti ceva spaniola, vei primi preturi mai bune.

-  Poti plati cu cardul in destul de multe locuri si sunt bancomate la tot pasul.

 

Cum e cu mexicanii astia?

- Mexicanii (mai ales mayasii) sunt foarte prietenosi, curiosi si primitori, dar si isi vad de treaba. In Peninsula Yucatan te descurci cu limba engleza, dar ajuta daca stii spaniola.  In Yucatan se vad clar trasaturile specifice ale mayasilor si in unele sate izolate inca se mai vorbeste maya.

- Mancarea nu este asa picanta, daca nu cumva pui sosurile pe care ti le dau ei cu orice comanzi.

-  Sunt mariachi in fiecare restaurant si de obicei nu sunt platiti de patronul localului, ci asteapta tips de la cei care mananca sau beau ceva in local. O sa vezi mariachi si pe strada, pe feribot sau in autobuz, lucru care adauga la farmecul local.

-  Daca iti place guacamole, ai nimerit unde trebuie, este in absolut orice. Mexic e cel mai mare exportator de avocado.

- Senzatia este ca 80% din turistii de aici sunt americani si nu cred ca e doar o senzatie, se simte puternic influenta culturala a americanilor.

-  Multi mexicani au fost in America sau chiar au lucrat acolo cativa ani, dar nu stiu o boaba de engleza.

- Orice tur organizat este destul de scump si preturile sunt in dolari.

- Sa inchiriezi un scuter este minim $25/zi, de 5 ori mai mult ca in Asia. Sa inchiriezi o masina te va duce $30-40 pe zi si e o varianta buna daca vrei sa ajungi usor in anumite zone in care cu autobuzul e mai dificil  (precum Las Coloradas – lacul roz sau Rio Lagartos).  Benzina este foarte ieftina, dar evident ca ei o sa se planga ca e scumpa.

- In 90% din cazarile in care am stat (cu exceptia resorturilor de fite) era galagie intr-un fel sau altul. Geamurile sunt subtiri si mereu se gaseste cate un mexican sa bata cu ciocanul in ceva. Sau e vreo discoteca aproape. Ar fi bune niste dopuri de urechi.

-  Chiar si cand e frig, e cald. Cand am fost noi (ianuarie-februarie) era o perioada fooooarte friguroasa pentru ei si erau 24-25 de grade ziua si minima absoluta a fost de 14 grade noaptea.  Vara este foarte cald.

-   Peninsula Yucatan pare foarte sigura. Este politie peste tot si n-am simtit nimic dubios. Foloseste bunul simt, ai grija de lucrurile tale si o sa fii ok.

-  N-am facut nici un vaccin, dar e bine sa ai spray contra tantarilor pentru ca in unele zone (mai ales in insule) sunt destul de agresivi.

-  Mergi la cenote, sunt fascinante si un pic scary.  In Peninsula Yucatan sunt peste 5000 de astfel de cenote in care poti sa intri, sa inoti, sa faci snorkeling sau diving. Pretul de intrare variaza.

- Daca mai pui 250 de euro si iti iei un bilet dus-intors  Cancun – Havana (Cuba) si poti sa mergi si in Cuba.

-  N-am platit viza (on arrival) la intrare si nici taxa de iesire din Mexic (informatie valabila in martie 2016).

 

Ce am vizitat noi?

- Cancun – Orasul nu este cine stie ce, dar este interesant. Este mai avantajos sa iti iei cazare aici si sa mergi la plaja in zona hotelera (autobuzul este 11 pesos) decat sa te cazezi direct in zona hotelera, desi aici e mai animat, mai aproape de apa si te poti bucura de niste privelisti cel putin interesante.

- Isla Mujeres – Se ajunge cu feribotul din Cancun in 30 de minute. Culoarea apei este incredibila, dar in apa nu o sa vezi prea multe pentru ca turismul excesiv a dus la distrugerea coralilor. Este destul de turistica insula si ai acces la plaja mai mult prin resorturi. Merita vizitata, insa asteapta-te la preturi umflate.

- Isla Holbox - Mai la nord de Cancun si mai greu accesibila, Isla Holbox este, se spune, cum era Tulum acum 10 ani, un fel de Vama Veche asa. Trebuie sa iei autobuz pana in Chiquila si apoi un feribot sau o barca pentru a ajunge pe insula. Gasesti cazari incepand de la $20/ noapte (pentru ceva basic) pana la $100/noapte pentru ceva de semi-lux. Plaja de aici e superba si daca mergi vara ai sansa sa inoti cu manta rays si rechini balena, o experienta unica. Internetul este decent, dar destul de lent.

- Tulum Pueblo – Este un orasel destul de viu in care se construiesc cu spor noi locuri de cazare. Preturile sunt mai ok decat in Tulum Playa, dar esti la 10 minute cu masina de plaja.  (cazare ok la Hotel Addy – 500 mxn/noapte cu mic dejun si internet bunicel). Ne-a placut foarte mult Gran Cenote la care am ajuns tot cu bicicleta.

- Tulum Playa  – Unde am ajuns cu bicicletele (cam 30 de minute de biciclit din Tulum Pueblo). Este langa ruinele mayase si se intinde pe zeci de kilometri, incluzand o rezervatie naturala. Cazarile de aici pornesc de la $60/camera/noapte pentru ceva basic, dar privelistea merita, cred.

- Puerto Morelos – un orasel mic, dragut si romantic cu apa ca in filme. Am stat putin, dar ne-ar fi placut sa mai stam. Si in Puerto Morelos si in Cancun am vazut kitesurferi, pentru cine e interesat.

- Bacalar - La aproximativ 3 ore de Tulum cu autobuzul. Un loc foarte linistit, laguna este intr-adevar foarte frumoasa, mai ales cand este soare, dar pe noi nu ne-a impresionat extrem de tare. As recomanda maxim 3 zile aici, poate chiar 2.

- Valladolid - Un orasel destul de pitoresc si linistit la cam 2 ore de Tulum si 3 ore de Cancun. Destul de aproape de Valladolid sunt Cenote Samula si Xkeken la care poti ajunge cu taxi-ul sau cu bicicleta, ambele merita vazute.

- Chichen Itza – Poti ajunge usor din Tulum sau Valladolid si merita sa stai o zi sa te plimbi printre ruine. Ia un ghid sau citeste inainte despre istoria locului (desi nimeni nu stie ce s-a intamplat exact) ca sa intelegi mai multe.

 

Per total ne-a placut foarte mult in Mexic si cred ca o sa ne mai intoarcem. Daca ai intrebari, te rog sa le pui intr-un comentariu.

 

*Dacă vrei să primeşti ultimele articole publicate de noi plus alte ştiri şi informaţii interesante urmăreşte-ne pe  Facebook sau Instagram şi abonează-te la newsletter.

Related Posts with Thumbnails


« « Prima dată în Cambodgia: ce am văzut, ce am simțit și ce am învățat| Cum să-ți faci prieteni când călătorești sau te muți în altă țară » »
  1. Super articol, foarte util! Frumoasa destinatie, de trecut pe lista de dorinte!

  2. Multumim pentru recomandari.
    Am urmarit video-ul, a fost suficient sa ma conving de cat de frumoasa e zona, mai ales la ce ‘pretentii’ am eu. O voi lua drept solutie pentru una din viitoarele vacante, probabil vara viitoare. Pare ca v-ati distrat de minune, e un loc unic. :D

  3. Foarte frumos.

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: