Cum să vezi Chişinău şi Odesa, traseul pentru aventurieri
De multă vreme aveam obsesia de a vedea Chişinău şi Odessa. Mi-a ajuns la urechi că transportul cu trenul în Moldova şi Ucraina este ieftin, aşa că am zis să testez teoria asta. Am mers pe ruta Bucureşti-Chişinău-Odessa-Reni/Galaţi- Bucureşti cu trenul, autobuze şi microbuze şi nu mi-a părut rău. Citeşte mai departe pentru sfaturi, recomandări şi informaţii utile.
Cum ajungi la Chişinău
În Chişinău poţi să mergi cu maşina, variantă pe care o recomand nu pentru că ar fi drumul bun, dar pentru că o să ai mai multă libertate pentru a vizita Moldova. Din Bucureşti sunt între 430 şi 470 de km în funcţie de ruta pe care o alegi. Însă trenul este poate variantă cea mai bună dacă nu ai maşină sau nu vrei să mergi cu ea.
Trenul Bucureşti – Chişinău dus-întors costă 46 euro + 12 euro supliment cuşetă T4. Un drum dus te costă aproximativ 130 RON. Dacă preferi avionul, Tarom are o cursă directă la aproximativ 120 Euro dus-întors. Mai poţi să ajungi cu autocarul care, vorba vine, este de cele mai multe ori un microbuz.
Noi am luat autocarul pe care îl vezi pe autogari.ro, care este, de fapt, un microbuz. Drumul a costat 75 RON şi în noaptea aia am văzut cam cinci filme dublate în rusă cu sonorul dat tare. Dacă nu ştii rusă poate fi destul de frustrant. Am plecat seara la 8 şi am ajuns la 6 dimineaţa în Chişinău. Am mers şi mai rău la viaţă mea, dar nu foarte des. Pentru a vizita Moldova nu ai nevoie de viză luată în prealabil, dar ai nevoie de un paşaport.
Părerile despre Chişinău sunt împărţite. Mie mi-a plăcut şi m-am simţit că într-un oraş din România. Însă cred că poţi să te bucuri cel mai bine de oraş dacă te duci să îl vezi vara.
Ce este de văzut în Chişinău
Dacă ajungi aici, merită să faci o vizită la Muzeul de Istorie şi la Muzeul de Etnografie din Chişinău. Mergi musai la restaurantul La Plăcinte, sunt câteva în tot oraşul şi au plăcinte foarte bune şi preţuri ok. Iar dacă ai nevoie de Internet mergi cu încredere la McDonalds unde este gratuit şi are o viteză ameţitoare.
Mai merită să vezi şi porţile oraşului şi Crama şi complexul de galerii subterane de aproape 250 de km de la Mileştii Mici (cea mai mare cramă din lume) sau Crama Cricova prin care te plimbi cu maşina sau chiar cu bicicleta. De aici poţi să mergi la cetatea lui Ştefan cel Mare de la Soroca sau la cetatea Tighina. Mergi şi la Orheiul vechi.
Prin Chişinău te deplasezi cel mai rapid cu autobuzul (2 lei moldoveneşti) sau cu rutierele (microbuze cu rută fixă, care costă 3 lei moldoveneşti).
Cum am ajuns în Odessa
După o tură prin Chişinău am hotărât că a doua zi să mergem în Odessa. Din gara centrală pleacă în fiecare zi un tren spre Odessa la 07:30 dimineaţa (mersul trenurilor în Moldova). A existat un tren nou o perioadă, dar l-au scos şi acum este trenul vechi, sovietic, cu bănci de lemn. Dacă ai noroc, până ajungi pe acolo îl reintroduc pe cel nou, deşi trenul vechi este o experienţă interesantă. Drumul durează aproximativ cinci ore, ajunge la timp şi te îmbogăţeşte cu o durere de oase simpatică datorită scaunelor tari. Peisajul nu este remarcabil, iar când am fost noi nu a fost aglomerat, dar am plecat într-o duminică dimineaţă.
Preţul biletului este de 160 de lei moldoveneşti (cam 40 RON). Trenul trece prin Tiraspol şi Transnistria, dar nu simţi asta. Trenul trece şi prin Tighina, iar la ieşire din oraş poţi să vezi cetatea Tighina din tren. Microbuzul este mai ieftin (cam 20 RON), dar alege-l dacă îţi plac manelele ruseşti.
În Odessa mai poţi să ajungi cu avionul (cam 300 euro dus-întors) şi cu vaporul prin croaziere, dar cea mai bună variantă este cu maşină sau pe ruta asta aventurieră pe care am fost şi noi.
Până în Odessa te descurci în română. De aici începe greul.
Despre Odessa (Odesa)
În Odessa limba engleză nu există. Sau cel puţin aşa am descoperit când am încercat să rezervăm un amărât de bilet de tren şi în general când încercam să ne descurcăm prin zonă. Ai mai multe şanse să găseşti pe cineva care vorbeşte română în zonă asta şi clar te descurci dacă mai ştii ceva rusă.
Odessa mi-a plăcut mult. Este un oraş vechi şi mare, unde se simte influenţa evreilor. Un oraş cu bulevarde largi şi îngrijite, încadrate de clădiri simpatice de 3-4 etaje cu balcoane drăguţe. Găseşti tot ce îţi doreşte sufletul motiv pentru care oraşului i se mai spune şi Odessa Mama. Clădiri îngrijite, străzi pietruite, curăţenie, femei elegante şi multe cluburi, baruri şi restaurante. Nu o să mă avânt în descrieri, dar recomand o vizită de două sau trei zile.
Oraşul are şi plajă, dar când am fost noi era super aglomerată. Odesa are şi partea sa comunistă şi mai puţin încântătoare, dar nu trebuie să ajungi neapărat acolo. Mai are şi zonă numită Kilometrul 7,un bazar de 7 kilometri pătraţi în care mai multă lume mi-a spus să nu mă aventurez dacă nu cunosc măcar o boabă de rusă – şi nu ştiu.
Ce mai ai de văzut aici?
- Zona Operei
- Strada pietonală Deribasivska
- Districtul Arcadia
- Centrul Vechi
- Scările Potemkin
- Portul şi multe altele.
În Odessa am stat la Lafa Hostel cu 12 Euro pe noapte. Este un hostel curat şi destul de liniştit într-o clădire veche din centrul Odessei. Nu pot să-i reproşez decât că nu are o cameră comună. Ni s-a mai recomandat şi TIU FrontPage hostel care din câte am văzut pare o alegere mai bună. Apropo, în Odessa găseşti internet cam peste tot.
Odessa este mai aproape decât ai crede. Din Bucureşti sunt numai 565 de km (8 ore de condus) sau 622 km dacă o iei prin Chişinău (cam 9 ore de condus). Drumurile lasă mult de dorit, dar e cam cât un drum până la Cluj în ceea ce priveşte distanţa.
Mai poţi merge şi în Crimea
Din Odessa poţi lua un tren spre Crimea, mai exact până în Simferopol de unde poţi ajunge în Yalta pe cea mai lungă rută de troleibuz din lume (86 de kilometri). Din Odessa trenul la cuşetă costă între 30 de lei şi 150 de lei în funcţie de cum vrei să stai. Platzcart este un fel de cuşetă, dar fără uşi, un tip de tren destul de comun în Rusia şi India. Poţi de asemenea să mergi cu trenul spre Kiev – o rută ieftină.
Pentru a rezerva bilete de tren în Ucraina trebuie să foloseşti site-ul oficial şi să rezervi cu câteva zile înainte ca să fii sigur că găseşti. Există varianta în engleză şi te poţi descurca destul de uşor pe site. Dacă încerci să rezervi în gară şi nu ştii rusă, ei bine, succes.
Pentru a rezerva microbuze şi autocare către diverse destinaţii din Ucraina foloseşte acest site.
Preţurile în Ucraina
Preţurile sunt, în mare, ca la noi. Benzină în Moldova şi Ucraina am observat că era mai ieftină cu aproximativ 1,5 RON/litru deci merită să mergi pe acolo cu maşina. La graniţă verificau dacă maşină era pe numele şoferului deci ar fi folositor să aveţi procură. Nu cred că se întâmplă mereu, dar nu strică prudenţa.
Cum ne-am întors
Ca să picanterizam lucrurile am zis să ne întoarcem pe altă rută şi anume pe la Galaţi, pentru a nu mai merge prin Chişinău. Se pare că nu mai există autocar care să facă ruta asta şi dacă ar face-o ar sta la graniţă 2-3 ore pentru a fi vămuit. Pe ruta asta se face trafic cu ţigări şi chiar şi maşinile sunt controlate destul de riguros.
Pentru a ajunge acasă am luat un microbuz de dimineaţă care ne-a dus pe ruta Odessa-Izmail- Reni. Poţi să încerci să iei întâi microbuz spre Bilhorod-Dnistrovski pentru a vedea Cetatea Albă şi apoi să mergi mai departe spre Reni, dar o să îţi ia mai mult. Dacă mergi direct spre Reni ai grijă să iei un microbuz direct pentru că face doar vreo 3 ore, cele care opresc în fiecare sat fac mai mult. A costat 100 de hrivne, adică vreo 40 de lei.
Atenţie că sunt mai multe autogări. Autogara de lângă gară nu prea îţi este de folos pentru că de acolo pleacă autocare spre oraşe mai mari. Autogara cu microbuze locale este ceva mai departe şi ajungi la ea cu tramvaiul 5 de la gară.
Microbuzul luat ne-a lăsat în Reni. Aici în mai puţin de 5 minute am găsit pe cineva care vorbea română şi ne-a luat pentru vreo 40 de hrivne până la graniţă pe care am trecut-o jumătate pe jos şi jumate în maşina unor moldoveni care au fost suficient de simpatici să ne ducă până în Galaţi.
Aveţi grijă când şi dacă treceţi pe jos să întrebaţi pe la ce ghişee să mergeţi şi să verificaţi că aveţi toate ştampilele. În general, o regulă bună în călătorie este că după fiecare graniţă să verifici dacă ţi-au pus ştampilă de intrare/ieşire. Dacă nu, e posibil să ai probleme mai târziu.
Per total Chişinăul merită o vizită scurtă, iar Odessa merită o vizită mai lungă pentru că este un oraş frumos şi subestimat, poate mult mai frumos şi încântător decât alte oraşe din Europa mai vestite. Este mai ieftin şi mai aproape de noi. Nu ai nevoie de viză luată în prealabil nici pentru Moldova, nici pentru Ucraina, doar de paşaport.
Drum bun! Mai multe poze pe pagina de Facebook.
*Dacă vrei să primeşti ultimele articole publicate de noi plus alte ştiri şi informaţii interesante urmăreşte-ne pe Facebook şi abonează-te la newsletter.
« « Cum să călătoreşti prin India şi Bolivia. Poveşti şi sfaturi.| Cântând şi călătorind: interviu cu The Balcony Players, cântăreţii nomazi. » »
Salut, interesanta plimbarea. Ceva asemanator as frea sa fac si eu intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Nu sunt probleme cu trecerea prin Transnistria? Stiu ca moldovenii nu au vama si lipsind stampila de iesire din pasaport ar putea aparea probleme.
Cred ca au un acord, in tren nu sunt probleme, in microbuz e posibil sa fie mai complicat. Mie au uitat sa imi puna o stampila de intrare in Ucraina, dar am rezolvat la iesire.
Recunosc ca trebui sa fi capabil sa faci putina magie pentru a face sa fie interesant ceea ce poate alti nu vad a fi asa, motiv pentru care cred ca poti fi admirat cel putin pentru asta.
Eu nu am fost in Chisinau, dar sa fiu sincer sunt impresionat de aceasta gara.
Daca ai fi scris pentru straini, ai fi vorbit si despre mamaliga?
Frumos ghid!
Cand am gasit comentariul pe net m-am minunat de cum ai reusit sa ajungi in Odesa? M-am duminirit cand am vazut data 2013 Se pare ca ai vizitat la timp ce ti-ai propus ca in 2014 nu se mai putea dupa cum observam…
Mie Moldova de peste Prut si Ucraina mi se par o intoarcere in timp in Romania anilor 90, lasand la o parte partea culturala, culinara, turismul enologic ….
Eurotrip, in Odessa se poate ajunge fara viza si in prezent, deoarece nu este in Crimeea. Odessa este in continuare parte a teritoriului ucrainean.
Trenuri si autobuze directe Romania – Ucraina si retur:
1. Suceava – Cernauti, autobuz zilnic, ora 13,00 (duminica 12,00), din autogara Suceava; retur din autogara mare Cernauti, zilnic, ora 7,10, sosire Suceava ora 10,55 (0749456947, 0751707931, 00380506709818, 00380506186908, 00380968110356, 00380508605418);
2. Bucuresti – Suceava – Cernauti, autobuz, marti, miercuri, vineri, sambata, ora 16,00, din autogara Obor, sosire Cernauti ora 6,00; retur din autogara mare Cernauti, luni, marti, joi, vineri, ora 16,00; sosire Suceava ora 19,30 si Bucuresti ora 6,00 (0728523055, 0728653281, 0727448868);
3. Suceava – Vadul Siret, tren IR zilnic, ora 10,55 – sosire Vadul Siret 12,55, apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul Siret 17,43 – Cernauti 19,10; retur zilnic, tren local Cernauti (9,25) – Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR Vadul Siret (16,35) – Suceava (18,45) sau tren IR Vadul Siret (13,40) – Suceava (15,48) – Bucuresti (22,50);
4. Bucuresti – Suceava – Vadul Siret, tren IR zilnic, ora 6,15 Bucuresti, Suceava – 13,01 – sosire Vadul Siret 15,40, apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul Siret 17,43 – Cernauti 19,10; retur zilnic, tren local Cernauti (9,25) – Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR Vadul Siret (16,35) – Suceava (18,45) sau tren IR Vadul Siret (13,40) – Suceava (15,48) – Bucuresti (22,50);
5. Bucuresti – Galati – Odessa, autobuz, vineri, luni, ora 19,00, din autogara Piata agroalimentara Gara de Nord (Muzeul CFR); retur din autogara Pryvokzalna Odessa, joi, duminica, ora 17,30 sau din autogara mare Odessa, ora 18,00; sosire Bucuresti ora 6,00 (0721269764, 0742451951);
Mai exista si variante cu tranzit prin R. Moldova: Bucuresti/Iasi – Chisinau, apoi Chisinau – Kiev, Odessa etc, fie cu trenul, fie cu autobuzul.
La Sighetul Marmatiei se poate trece granita pe jos in Solotvino/Slatina, practic cele doua orase sunt unite, fiind despartite de podul peste Tisa care constituie si granita inte Romania si Ucraina. Din Solotvino/Slatina se poate lua zilnic trenul spre Lviv/Liov la ora 17,25, sosire la 6,20 si retur, Lviv – Solotvino (20,40 – 9,00). Tot pedestru se poate trece frontiera si la Siret – Porubne.
Pt excursii in Ucraina (Cernauti, Liov, Odessa etc) sau Moldova (Chisinau, Tiraspol, Soroca etc) si servicii de ghid individual, va stau la dispozitie, tel. 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com – Ciprian.