Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratislimbi straine nomadic

  Să vizitezi un alt tărâm nu înseamnă doar să vezi monumentele principale, să dormi la un hotel fain şi să pleci acasă. Înseamnă să cunoşti oameni, să vorbeşti cu ei şi să le înţelegi cultura. Nu poţi face asta decât comunicând într-un fel sau altul, iar cea mai bună modalitate este să înveţi limba, chiar dacă uneori ajunge doar un zâmbet.
   
  Vei fi mult mai încrezător dacă ştii măcar nişte cuvinte de bază în limba ţării pe care o vizitezi.
   
  Am adunat câteva sfaturi şi resurse care te pot ajuta să înveţi o limbă străină mai uşor sau mai repede:
   
1.  Cea mai bună modalitate de a învăţa limba ţării în care călătoreşti este să rogi pe unul din localnicii cu care iei contact să te înveţe câteva cuvinte de bază. Astfel vezi exact cum se pronunţă şi va fi amuzant. Prima frază pe care ar trebui să o înveţi într-o altă limbă este: „Cum spui la?”.
   
2.  Învaţă prin imitare. Repetă cuvintele şi studiază cum vorbesc ceilalţi. Încearcă şi tu să pronunţi, chiar dacă nu îţi iese bine din prima.
   
3. Ia întotdeauna un carneţel şi un pix cu tine! Te va ajuta imens dacă nu ştii limba. Caută şi un mic dicţionar în care caracterele limbii respective să fie reproduse în forma lor originală. Astfel poţi înmâna dicţionarul persoanelor din jurul tău care îl pot utiliza cu uşurinţă!
   
4. Notează-ţi ce ai învăţat sau cuvintele pe care vrei să le cauţi mai târziu in dicţionar.
   
5. Nu încerca numai cursuri online plictisitoare. Caută informaţii din domeniul tău de interes şi citeşte-le în limba pe care vrei să o înveţi. Chiar dacă nu întelegi multe la început, vei începe să deduci cuvinte.
   
6.  Caută cuvinte care sunt asemănătoare cu cele din limbile pe care le ştii deja şi dezleagă sensul.  De exemplu în turcă geam, ceai, şef şi multe alte cuvinte au acelaşi înţeles ca şi în română.
   
7. Citeşte (sau încearcă să citeşti) ziare online în limba respectivă. Uită-te la filme sau documentare realizate in limba respectivă. Este recomandabil să faci asta după ce ai învăţat câteva cuvinte de bază.
   
8. Dacă nu te înţelegi cu cei din jur în engleză sau altă limbă, vorbeşte în română. S-ar putea să înţeleagă mai multe având în vedere că eşti mai expresiv.
   
9.  Ţine minte că nu totul ţine de cuvinte. Fii atent la limbajul corpului şi la cum se pronunţă anumite expresii sau ce gesturi le însoţesc.
   
10. Convinge-ţi prietenii să înveţe o limbă străină împreună cu tine ca să puteţi exersa. Chiar dacă mergi în altă ţară cu cineva care stie limba, insistă să îţi comanzi singur mâncarea sau să vorbeşti tu cu şoferul de taxi.
   
11.  Învaţă-i la rândul tau pe ceilalţi cum să vorbească în engleză sau, de ce nu, în română.
   
12. Nu uita că nu eşti singurul care nu înţelege o limbă străină. De multe ori şi celelălalt se va simţi prost că nu poate să comunice cu tine şi va face eforturi să vă înţelegeţi.


  Resurse online gratuite:

 1. BBC Languages – cursuri extensive în franceză, spaniolă, germană, italiană, chineză, portugheză şi greacă, dar şi fraze utile din multe alte limbi
 2.    

 3. Livemocha – o resursă excelentă pentru a învăţa un număr mare  de limbi străine. Ce mi-a plăcut la acest curs este că e interactiv şi după fiecare lecţie dai un test scurt care te ajută să repeţi ceea ce ai învăţat. Poate cel mai interesant lucru la acest site este că e o comunitate mare de oameni care se ajută între ei. Poţi să scrii în limba pe care o înveţi sau poţi să înregistrezi un discurs şi poţi invita oameni să îţi corecteze greşelile şi să îţi dea sfaturi. Poţi face acelaşi lucru pentru alţii şi surprinzător sunt destui care vor să înveţe română. Primele 3 module la orice limbă sunt gratuite, sunt destul de cuprinzătoare şi asta este de obicei suficient ca să ai o bază.
 4.    

 5. MIT courses – cursuri şi materiale de studiu, inclusiv legate de literatură şi cultură
 6.    

 7. Madinah Arabic – un curs gratuit dacă vrei să înveţi araba
 8.    

 9. Ethnologue – o enciclopedie a 6909 limbi (dintre care multe sunt pe cale de dispariţie)
 10.    

 11. alljapaneseallthetime.com/blog/ – cum să înveţi japoneza într-un mod plăcut
 12.    

 13. smart.fm – o resursă interactivă
 14.    

 15. forvo.com – toate (sau aproape toate) cuvintele din lume pronunţate de vorbitori nativi
 16.    

 17. lang-8.com – un sistem asemănător cu livemocha
 18.    

 19. FSI Language Courses – cursuri audio în mai multe limbi
 20.    

 21. Word 2 word -cursuri gratuite de limbă străină
 22.    

 23. elanguageschool.net
 24.    

 25. Internet Polyglot
 26.    

 27. 100 de resurse online gratuite şi nu numai
 28.    

 29. listă de resurse gratuite , inclusiv podcast-uri

   
  Dacă vrei să înveţi o limbă străină rapid şi eficient ca să te descurci cât de cât, caută şi învaţă  cele mai utilizate 100 de cuvinte în scris sau vorbit. În limba engleză cele mai folosite 100 de cuvinte înseamnă aproape 50% din totalul cuvintelor scrise.
  De exemplu, poţi găsi site-uri cu  cele mai folosite 100 cuvinte din limba engleză sau top 1000 cuvinte germane ori cele mai folosite 100 cuvinte din limba spaniolă şi lista cu cele mai frecvente cuvinte din:engleză, cehă, olandeză, franceză , germană, italiană, turcă, rusă, thailandeză.
   
  Dacă totuşi vrei să fii sigur că te descurci poţi să-ti iei un gadget d-ăsta sau d-ăsta.
   
  Voi ce alte resurse online mai ştiţi sau folosiţi?

Related Posts with Thumbnails


« « 5 locuri în Asia unde poţi trăi şi preda engleza| La tomatina, San Fermin şi corida spaniolă-3 evenimente pe care nu trebuie să le ratezi în Spania » »
 1. Vă recomandăm https://www.penpaland.com site-ul de schimb lingvistic bazat
  Android:http://app.appsgeyser.com/Penpaland

 2. Frumoase sfaturi! As mentiona si faptul ca există programe (ce au o foarte bună versiune gratuită) pentru a invata limbi străine precum Memrise sau Duolingo. Există cursuri gratuite deja realizate, precum http://www.memrise.com/course/1358232/engleza-incepatori/, sau se poate crea un curs propriu.

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: