Despre experiența culinară din Asia – Scurt ghid de supraviețuire
Mă gândesc că deja ți s-a făcut un pic foame sau poftă când ai auzit de mâncare asiatică. Tot conceptul ăsta are o alură exotică, interesantă, apetisantă și este adevărat, o mare parte din preparatele din Asia sunt delicioase, însă experiența de la fața locului este un pic diferită față de cea de la un restaurant exotic din Europa, așa că m-am gândit să îți povestesc puțin cum abordez eu problema.
Să fie clar, ce zic eu aici nu este neapărat o regulă și e fix perspectiva mea de „negurmand”. În al doilea rând, eu mă refer la o experiență autentică în care vrei să mănânci oarecum așa cum o fac localnicii și în care nu mergi (numai) în locuri hiper-mega turistice gen Phuket.
Cu ce să încep? Ah, da:
Picaaaaaaant
În primul rând uită de conceptul tău de picant. Nu valorează nici cât o para chioară în Asia. Chiar dacă acum mănânci picant și te mândrești puțin cu gândul ăsta, probabil că încă nu ai experimentat cum este să plângi cu lacrimi consistente, să te înroșești și să ai impresia că o să îți explodeze buzele și limba dacă nu bei niște apă rapid, însă apa nu este chiar cea mai bună soluție, după cum vom vedea.
Încep cu aspectul asta pentru că mâncarea bună din Asia este și picantă, extrem de picantă, iar în prima fază tot ce simți este iuțeala. Ce să faci? Să reziști cu stoicism.
O să fie un pic șocant, dar sfatul meu este să nu eviți mâncarea de acest gen. Devine mult mai suportabilă după primele 5-10 dăți și după ce te-ai obișnuit cu partea picantă începi să descoperi noi și noi arome și gusturi pe care până atunci poate nu le observai ori pentru că le spălai cu apa ori pentru că erai prea ocupat să plângi.
În plus, mai nimeni nu va înțelege cererea ta de „no spicy” și îți vor pune oricum chili sau ce mai pun ei. Iar dacă mănânci numai la restaurante cu iz vestic, adaptate pentru turiști unde totul este din start no spicy, pierzi, crede-mă, destule din experiența culinară asiatică.
Sosurile sunt, în general, cele mai picante, dar și cele mai bune. Reflexul este să bei apa imediat ce te lovește șocul, dar am descoperit în timp că o metodă mai bună de alinare este să bei un shake de fructe, în nici un caz Cola, bere sau altceva acidulat. O altă soluție este să mănânci orezul sau painicile cu care vine sosul. Multă vreme am evitat orezul alb, simplu, care vine la pachet cu aproape orice în Thailanda sau Cambodgia, Vietnam, etc., dar greșeam crunt.
Alt motiv pentru care să mănânci picant? Am ajuns să fiu destul de convins că picanteria asta are rolul său în Asia. Ingredientele sunt păstrate și gătite în niște condiții cel puțin interesante, atât de interesante că mai bine nu te uiți în bucătărie. Acel chili cred că are rolul de a omorî anumite bacterii mai nedorite și este posibil să ajute la digestie. Nu sunt specialist, dar de cele mai multe ori când mie sau altcuiva din grup i-a fost rău, s-a tras de la o salată sau mâncare nepicanta. Just saying.
Street food – să încerci sau nu?
Cred că am savurat cea mai bună mâncare la gheretele de street food sau la restaurantele de stradă care arătau destul de dubios inițial și unde mâncau aproape doar localnici. Am un stomac sensibil și nu pot să spun că nu am suferit un pic la început până mi-am mai actualizat flora stomacală în concordanță cu normele locale, dar cred că mâncarea de pe stradă este în general sigură. Trebuie doar să respecți aceleași reguli de bun simț pe care le-ai aplica oriunde. Mănâncă acolo unde vezi că mănâncă și localnicii, evită locurile unde nu e nimeni sau care par prea dubioase după standardele estice.
De multe ori nu o să știi ce mănânci și poate e bine să eviți unele din preparatele din carne de la street food, dar o experiență în Asia nu este completă și fără a experimenta și partea asta.
Deși recomand mâncarea de pe stradă, tot nu recomand să bei apa pe care ți-o dau ei la masă sau băuturi cu gheață din surse dubioase. Poți începe să faci asta, eventual, doar după ce ai stat mai mult de câteva săptămâni în zonă și vezi că te simți ok.
Curățenie…sau ceva de genul
Instinctul îți spune să te uiți în bucătărie, să vezi cum fac mâncarea. Dacă vrei să și mănânci în excursia ta mai bine nu faci asta. Trebuie să înțelegi că standardele de curățenie sunt un pic diferite, dar că asta nu înseamnă că mâncarea nu este bună sau sigură. Eu încerc să evit totuși carnea în multe locuri pentru că am văzut că un stil mai aparte de a o păstra și e mai ușor să se strice când nu o pun la frigider și afară sunt 40 de grade Celsius. Dacă optezi pentru carne, ai grijă să fie gătită bine. O variantă bună este să mănânci pește, multe alte varietăți decât vei găsi la noi, destul de ieftin și foarte bun în combinație cu sosurile pe care ți le oferă.
Am ajuns să cred că noi, vesticii, suntem cam fandosiți și prea tipicari în ceea ce privește curățenia și că, de fapt, suntem mult mai rezistenți decât credem.
Ce și cum să comanzi
Dacă ai găsit un restaurant cu meniu în engleză ești norocos. Nu că ar conta foarte mult. Poți să mănânci un pad thai sau o papaya salad în 10 locuri diferite și să fie altfel de fiecare data și să mai și coste diferit. Uneori diferențele sunt chiar foarte mari.
Cei mai mulți din cei care vin prima oară prin Asia încearcă să explice chelnerului (care de multe ori e și bucătar) ce vor într-o engleză curată, frumoasă, de Oxford. Răspunsul este întotdeauna un zâmbet însoțit de „yes, yes”-uri repetate. Aproape niciodată nu înțeleg ce li s-a cerut și îți aduc tot ce voiau ei, dar asta face parte din experiență și este mai mereu destul de amuzant.
Ca să previn asta și să nu mă agit eu de obicei comand aproape la nimereală 2 feluri. Sunt destul de ieftine, am aceleași șanse de a primi ceva bun cum au și cei care dau indicații (poate mai mari), mai descopăr feluri noi și îmi alimentez spiritul de aventurier. Comand 2 pentru că mai mult că sigur porțiile vor fi mici sau un fel nu o să-mi placă, pentru că sunt și mofturos.
Experimentează
Vrei, cred, să experimentezi cât mai multe feluri de mâncare. Dacă vrei să fii sigur că nu greșești, dar că te bucuri și de o experiență intensă, mergi într-un restaurant mai pretențios și comandă felurile de mâncare pe care vrei musai să le încerci. Învață denumirea în limbă locală și vezi cum arată, apoi mergi și la un restaurant local sau un food court unde mănâncă localnicii și cere același fel de mâncare. Observă diferențele.
Ca să fie bun nu trebuie să fie neapărat familiar, iar uneori felurile de mâncare ce arată foarte dubios sunt, de fapt, foarte bune.
Mâncăruri recomandate
Nu vreau să te influențez prea mult, dar ți-aș recomanda câteva lucruri. În India îți recomandăm Palak Paneer, Aloo Gobi, Samosa și să încerci neapărat un lassi. În Thailanda curry-urile sunt bune, dar foarte picante, papaya salad e de neratat și să încerci musai un mango sticky rice sau plăcințelele de nucă de cocos vândute de obicei la piețele de noapte sau de dimineață. În Cambodgia să încerci un amok sau Beef Lok Lak și neapărat un suc proaspăt de trestie de zahăr.
Mâncarea vestică din Asia (pizza, cartofii prăjiți, etc.)
Ești deja de niște zile în Asia și parcă ai savura și un fel de mâncare ca acasă? O pizza ar sună bine? Sau niște paste? Acasă este simplu pentru că sunt restaurante familiare la tot pasul sau îți instalezi aplicația Food Panda și îți comanzi o pizza în Bucuresti sau în orașul tău. În Asia nu este chiar așa ușor să găsești mâncare vestică bună. Pizza, de exemplu, ori este foarte mică ori e din făină de orez ori bucătarul n-a gustat în viața lui o pizza bună așa că nu știe să facă una. Ori n-are chef sau ingredientele necesare, nu știu. Cert este că singură pizza bună am găsit-o la restaurantele italienești de acolo unde costă și cât 7 pad thai-uri. Cam la fel e și cu pastele sau alte preparate vestice.
În unele țări, precum Thailanda, făină este mai rară și destul de scumpă, iar cartofii sunt și ei rari. De aceea cartofii prăjiți s-ar putea să fie cam scumpi sau să fie…altfel. Pâinea s-ar putea să lipsească cu desăvârșire sau să fie dulce. Da…dulce, le place.
Chiar și KFC și Mcdonalds sau alte lanțuri favorite de acasă și-au adaptat meniurile pentru gusturile asiatice, adică sunt picante și vin la pachet cu orez uneori.
Nici cafeaua nu este așa ușor de găsit. În general ți se oferă ness sau o cafea locală care nu seamănă cu ce bem noi. În zonele turistice există meniuri consistente pentru micul dejun care includ și cafea (recomandate), iar dacă vrei o cafea normală și nu instant coffee, trebuie să ceri asta.
Ceva dulce
Ce este dulce la ei este foarte dulce, mult mai dulce decât ți s-ar părea normal. Generalizez puțin, sunt diferențe de la țară la țară, dar deserturile te vor face să comanzi rapid o sticlă mare de apă.
În Asia de S-E nu ți se da sare, dar ți se dau zahăr, chili și 2-3 alte condimente. Multe din lucrurile care nouă ni se par normale sărate, precum sandvișurile, la ei sunt dulci.
Soluția? Go local. Încearcă multe feluri de mâncare locale până le găsești pe cele favorite și insistă pe alea. Oricum e păcat să nu încerci cât mai multe lucruri. Sarmale, pizza, paste, ciorbe și alte lucruri găsești și acasă.
Mâncarea asiatică este excelentă și contribuie la o experiență completă și intensă în partea asta de lume. Încearcă lucruri noi, ia-ți măsuri de siguranță, dar fii puțin curajos și ai încredere în stomacul tău. Va fi bine.
Experiență ta care a fost?
*Ți s-a făcut foame? Până vii pe aici comandă-ți ceva asiatic de pe Foodpanda, sponsorul articolului.
*Dacă vrei să primeşti ultimele articole publicate de noi plus alte ştiri şi informaţii interesante urmăreşte-ne pe Facebook şi abonează-te la newsletter.
« « 15 lucruri pe care merită să le iei cu tine când călătorești| Prima dată în Cambodgia: ce am văzut, ce am simțit și ce am învățat » »