Cugetări nomadice despre bagaje: cum să alegi bagajul pentru avion şi călătorii scurte



bagaj

   55x40x20 cm – Este dimensiunea bagajului de mână la majoritatea companiilor aeriene low cost şi, mai nou, chiar se pune în aplicare această regulă.

   Cu toţii am zburat poate cu o companie low cost şi probabil am „fentat” sistemul trecând cu bagaje mai mari sau mai multe decât era admis, încurajaţi de cele mai multe ori de „colegii” de cabină care treceau cu 2-3 plase mari de rafie.

 

   S-au dus vremurile bune. Mai nou,  când zbori cu o companie low-cost ai voie doar cu un singur bagaj de mână.

   Geanta de laptop, borseta, poşeta, etc. se consideră bagaj deci aveţi grijă ca totul să încapă în bagajul principal şi ca acesta să fie suficient de flexibil pentru a intra în cutia de test de la poarta de îmbarcare.

   Această regulă nu se aplică la majoritatea companiilor de linie unde poţi avea şi două bagaje de mână, unul dintre ele fiind geanta de laptop.

 

   Dacă nu eşti sigur ce dimensiune are bagajul tău poţi verifica direct în aeroport, dar dacă depăşeşti limita vei plăti ceva mai mult decât dacă ai fi plătit pentru bagajul de cală online.


   Limitele de greutate şi dimensiune variază de la companie la companie aşa că verifică în prealabil cu atenţie.


  • WizzAir 55x40x20 cm – limita de greutate 10 kg
  • RyanAir 55x40x20 cm – limita de greutate 9 kg
  • Blue Air 55x40x20 cm – limita de greutate 7 kg
  • Easyjet 56x 45×25 cm – nu exista limită de greutate
  • Air Asia Ai voie cu 2 bagaje: geanta(care poate fi de laptop) şi bagajul de mână.  Dimensiunile acceptate sunt 56cmX 36 cm X 23 cm şi nu trebuie să cântărească peste 7 KG.
  • Un site la îndemână unde poţi verifica limitele de dimensiune şi greutate este luggagelimits.com. Totuşi mai verifică o dată şi pe site-ul companiei cu care vei zbura, iar dacă nu îţi este clar mai bine întrebi.



   În ceea ce priveşte bagajul de cală, acesta se poate adăuga şi după rezervare, online, fără un cost suplimentar, prin urmare dacă ai găsit o ofertă bună cumpără biletul de avion şi te hotărăşti după dacă vei cumpăra acest serviciu sau nu.

 

 

Stilul nomadic de a fenta sistemul


   Câteodată poţi fenta sistemul. Nu toate bagajele sunt testate în acea cutie. Dacă bagajul tău pare că are dimensiunea corectă, dar este cu câţiva centimetri mai mare, ai şanse bune ca acest lucru să nu fie observat şi să treci uşor. Ca să îţi creşti şansele, stai printre ultimele persoane care se îmbarcă în avion. De obicei, pentru că sunt întârzieri, îmbarcarea se face în grabă şi nu vor avea vreme să verifice toate bagajele. Totuşi, asta nu este o regulă, iar dacă eşti prins cu bagaj mai mare taxa este de obicei de 3-4 ori mai mare decât dacă ai fi cumpărat bagaj de cală online sau când ai făcut check-in-ul.

 

rucsac2

   Dacă se verifică sau nu bagajul asta depinde foarte mult de aeroportul de unde vei pleca. Spre exemplu Ryanair în unele aeroporturi are clasicele cuşti de fier, dar în altele are cutii de carton pe care le pun peste bagaje. Acestea sunt desigur mai flexibile şi poţi scăpa cu mai multe tipuri de bagaje. Totuşi în unele aeroporturi, cum ar fi cele din Anglia există oameni plătiţi ca să identifice bagajele peste dimensiunea admisă.

   Deşi teoretic Wizz Air şi Ryanair permit aceleaşi dimensiuni la bagaj, mi s-a întâmplat ca bagajul să nu îmi încapă la Wizz şi să încapă la Ryanair.

 

 

Rucsac sau troller?

 

rucsac autostop

   Când pleci la drum, mai ales cu avionul, ai mereu dilema bagajului.

   Întrebarea pe care mi-am pus-o des era dacă să aleg un troller sau un rucsac. Încercându-le pe amândouă am ajuns la următoarele concluzii:

 

   Rucsacul este mai bun decât troller-ul doar în următoarele situaţii:

 

  • Când vrei să faci autostopul- Autostopul presupune deplasarea rapidă pe tot felul de terenuri şi în general un ritm alert.  Trebuie să poţi manipula rapid bagajul şi să îl ai pe cât posibil destul de aproape de tine, lucru mai puţin posibil cu un troller.
  • În zone cu infrastructură proastă- Dacă va trebui să schimbi 3 autobuze, 2 bărci, 3 canoe si 2 biciclete probabil că cea mai bună idee este să iei cu tine un rucsac.
  • Când faci trekking sau căţărare.
  • Când vrei să-ţi păstrezi imaginea de călător tânăr şi rebel


      De ce un troller şi nu un rucsac?



         Aici mă refer la un troller de dimensiunile bagajului de mână (maxim 55X45X25) din avion, nu la şifoniere pe roţi.


      Deoarece:

      • Pentru călătorii scurte un troller este suficient de mare pentru toate hainele şi chiar pentru a pune şi laptopul înăuntru. Poţi de asemenea include un rucsac mic pentru drumeţiile ocazionale.
      • Este mult mai uşor de manevrat şi nu îţi rupe spatele. În multe din călătoriile tale vei merge în locuri civilizate unde există asfalt, trotuar, rampe şi, în general, tot ce ai nevoie pentru a trage trollerul după tine. În plus, de cele mai mult ori de la gară/autogară/aeroport vei merge direct la o cazare unde îţi vei lasă bagajul deci în 80% din timp nu vei avea bagajul mare cu tine, iar când îl ai nu vrei să fii apăsat constant de 10 kg.  Înainte de a pleca undeva analizează locurile prin care vei trece din punctul de vedere al infrastructurii.
      • Atitudinea oamenilor se schimbă. Pe când cu un rucsac eşti considerat un turist cu buget redus, cu un troller te încadrezi în peisaj, ceea ce poate fi în avantajul tău.
      • Deşi poate mai lent, îl poţi trage după tine cam pe orice tip de teren (merge şi în zone neasfaltate, piatră cubică şi chiar pe nisip cu puţin efort)
      • Permite o aranjare mai bună a lucrurilor şi acces facil la ele.
      • Protejează mai bine lucrurile, mai ales cele cu o carcasă solidă.
      • Cel mai probabil ai deja la tine un rucsac mic, cel de laptop, sau camera foto profesională. De ce ai avea nevoie de două?
      • Nu are tot felul de bretele care pot provoca probleme la punctele de securitate  din aeroport sau la manevrare. Un rucsac câteodată nici nu va putea fi luat în cabină.
      • Poate fi curăţat mai uşor. Rucsacul este de multe ori pus pe pământ şi va deveni rapid murdar.
      • Este mai greu accesibil hoţilor de buzunare.

      rucsac3


      Dezavantaje:

      • Mai greu de manevrat în anumite situaţii
      • Trebuie supravegheat mai îndeaproape  deoarece este mai uşor de pierdut din raza vizuală.



      Am luat cadouri, ce fac cu ele?

         Poţi pleca doar cu un rucsac, dar cuprins(ă) de febra cumpărăturilor mai aduni de încă un bagaj. În cazul ăsta, în funcţie de greutatea acestuia şi de locul în care eşti, poate fi mai ieftin să îl trimiţi prin curier. Aproximativ din orice oraş mare din Europa poţi trimite către Romania prin Atlassib pachete cu aproximativ  1,5 euro/kilogram. Când acest serviciu nu este disponibil poţi verifica tarifele de la FedEx, DHL sau poţi pur şi simplu întreba la poşta locală care este de regulă foarte lentă.

      Related Posts with Thumbnails


      « « 22 de idei pentru un revelion petrecăreţ| Când Veliko Tarnovo prinde viaţă: spectacol de lumini şi sunet de ziua oraşului » »
  1. Saptamana viitoare plec in Belgia si chiar nu stiam ce dimensiuni sunt suportate la bagaje pentru diferitele companii. Iti multumesc pentru acest articol minunat, mi-ai salvat viata.

  2. Astia chiar sunt culmea. Cum pot sa-ti incapa lucrurile necesare pentru o plecare de o saptamana? Cred ca exagereaza.

  3. Dana, chiar sunt curioasa cate haine iti iei tu pentru o saptamana :D Mie imi incape in bagaj un aparat foto DSLR cu 3 obiective (care ocupa jumatate de bagaj), tricouri pentru fiecare zi, o pereche de pantaloni in plus si diverse cosmetice. Ultima oara a cantarit fix 10 kg, dar asta numai pentru ca aparatul are peste 3kg :)

  4. Ce-i drept poate exagerez si eu cu hainele si incaltamintea pe care le iau cu mine, dar totusi, cum ai zis tu un aparat foto iti ocupa jumatate de geata, unde mai pui restul?

  5. Pentru restul platesti bagajul de cala :P

  6. exact la concluzia asta am ajuns si eu la ultima deplasare. decat sa ma chinui sa ma incadrez in 10kg (ap foto cantareau vreo 3) mai bine plateam bagaj de cala si-mi caram toate prostiile, chiar ceva mancare si nu ma mai stresam de limita de greutate. eh, asa se castiga experienta!

  7. Valentin says:

    Stiti cumva daca sunt acceptate in bagajul de mana, cuiele de la cort? cortul il inghesui cumva in bagaj, dar nu stiu daca am voie cu ‘armele’ alea.

  8. Valentin, am mai cautat lucrul acesta inainte, dar pare sa fie la noroc. Unii au zis ca li s-au oprit la control altii (parca putin mai multi) ca n-au avut probleme. Depinde mult cred de aeroport si de cat de ambitiosi sunt cei care controleaza. In regulile oficiale nu prea am vazut sa se precizeze. Cred ca ai totusi sanse mari sa te lase, depinde si de cuie probabil. Daca incerci sa ne zici si noua.

  9. Valentin says:

    O sa va spun la intoarcere, pe 20 iunie :)
    Trebuie sa gasesc un rucsac cat mai incapator.
    Cat de stricte sunt regulile cu dimensiunea? Adica, daca cu un pic de ajutor geanta intra in chestiile alea de masurare se accepta?

  10. Daca poti sa o fortezi in chestia aia de metal si intra pana la urma e ok. Ideea e sa intre, sa nu o fortezi cu ranga si sa poti sa o scoti de acolo. In unele locuri se masoara si greutatea, dar nu peste tot.

  11. M-a dat gata: Când vrei să-ţi păstrezi imaginea de călător tânăr şi rebel )))) ai un blog foarte fain. Mi-a făcut plăcere să citesc. Mult noroc în continuare!

  12. 50x40x20 adica Lxlxh ?? Nu era 50x20x40??

  13. Ai dreptate Edy, o sa modific, multumesc.

  14. 55 este lungimea, 40 este latimea iar 20 adancimea, de fapt?
    Multumesc

  15. Ioana Ciobanu says:

    Buna, am si eu o nedumerire. Urmeaza sa zbor cu Ryanair, si am ales optiunea cu doua bagaje de cala combinate (20kg si 15kg), in sensul de a avea unul singur de 35. Voi avea vreo surpriza?

  16. buna ziua, vreau sa stiu daca pe langa bagajul de mana la blue air pot avea acces si la o poseta de umar carenu incape in bagajul de mana

  17. Din cate stiu la Blue Air ai voie sa iei numai un bagaj de mana. Mai multe informatii pot fi gasite la ei pe site. :)

  18. Buna seara, as vrea sa aflu si eu daca lungimea valizei de cabina de 55 cm (pt Ryanair) se considera cu tot cu roti, sau fara? Multumesc anticipat!

  19. Link-ul despre verificarea bagajelor nu mai este valabil.

  20. Super ok informatiile. Mai sunt de actualitate dimensiunile si mai ales greutatile bagajelor. Ca la Bluer Air, care sunt si cei mai stricti, se schimba de la o zi la alta. Eu oricum nu mai zobr nicaieri fara sa pun un sigiliu TravelSeal la bagaj, de cala sau de mana.Pentru ca deja se sutrag bunuir de peste tot din toate aeroporturile. Chiar si tzoale de firma sau cosmetice, ca deja bijuterii sau bani nu mai cara nimeni in bagaj. Nici macar nu costa mult (uite aici: http://sigiliibagaje.ro/product/sigiliu/) vreo 6 lei sigiliu, dar nu poate fi repus la loc daca ti-a umblat cineva in bagaj, cum se intampla cu folia sau lacatul si poti sesiza pe loc.

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: