Sărbătoarea vieţii în Spania: 5 festivități locale de care nu știai



 

 

Când Hemingway a scris Fiesta, el a prezentat o versiune a Spaniei. Una dintre multele ei fețe colorate, cele pe care le îmbracă atunci când sărbătorește. Iar Spania sărbătorește mult și sărbătorește intens.

Căci „lucrurile care s-au întâmplat acolo, s-ar fi putut întâmpla doar în cadrul unei fieste”. Cei mai latini dintre latini, spaniolii sunt o specie aparte pentru care petrecerea e un mod de viață, iar imaginația nu cunoaște limite. Până la urmă, ei ni l-au dat pe Gaudi.

Iar dacă Hemingway s-a îndrăgostit de luptele cu tauri când a fost în Spania, eu m-am îndrăgostit de mai multe fiestas și carnavaluri care se pot întâmpla doar acolo, pe tărâmul sangriei și al focului, în ritmurile unei muzici care te va face sa dansezi și să uiți de tine.

Pentru că nu toate festivalurile locale sunt cunoscute pe la noi, ți-am pregătit o listă și fie că îți organizezi singur vacanța sau apelezi la ajutorul prietenilor de la ocaziituristice.ro îți recomand să le integrezi în programul tău.

1.       La Mercè, Barcelona

Dacă ai o imaginaţie bogată şi poţi vedea clar în capul tău imaginea celui mai spectaculos, mai gălăgios, mai mare şi mai colorat festival, atunci înmulţeşte imaginea asta de vreo 10 ori, ca să îţi faci o idee despre ce înseamnă La Mercè.

Dedicat Fecioarei Maria, patroana oraşului Barcelona, La Mercè are loc spre sfârşitul lunii septembrie, în Barcelona. Principalul eveniment din cadrul festivalului are loc pe 24 septembrie, dar datele la care începe şi se sfârşeşte festivalul sunt flexibile, în funcţie de ziua săptămânii în care pică 24 septembrie. Ce se întâmplă acolo? Pot să îţi spun despre câteva lucruri care se vor întâmpla cu siguranţă, restul depinde de tine şi de imaginaţia extrem de bogată a spaniolilor, care de fiecare dată aduc ceva nou în program, demonstrându-ne ce înseamnă să sărbătoreşti ca şi cum nu ar mai exista ziua de mâine.

Ceremonia de deschidere, Toc d’Inici, are loc în Placa de Sant Juame şi presupune o paradă a uriaşilor, a creaturilor mitice şi a celor reale, precum dragonul, leul, catârul, vulturul şi taurul şi a altor personaje monstruoase care au legătură cu oraşul. Aceste creaturi vor defila pe lângă tine, vor dansa, vor cânta şi te vor antrena în dansul lor, până în momentul în care vei uita cine eşti într-o explozie finală de artificii colorate şi spectaculoase.

Dacă stai bine cu inima şi nu ţi-e teamă de senzaţii tari, atunci trebuie să vezi piramidele umane construite de castelieri, ce pot ajunge şi până la 8-10 metri înălţime! Castelierii au, de obicei, două zile din festival, iar mii de oameni se strâng pe străzile oraşului pentru a-i vedea, creând o atmosferă care freamătă de încordare, suspans şi spectacol. Vrei să faci pe eroul şi să încerci să opreşti o paradă de spirite şi demoni care dansează în ritmuri de samba şi aruncă artificii în drumul lor? Correfoc îţi dau această ocazie, dar, cel mai probabil, în loc să îi opreşti, vei dori să te alături lor. O poţi face, dar, ca în orice poveste, trebuie să treci un test: dacă ai curajul să sari printre scânteile de la artificii, eşti binevenit în cercul demonilor latino.

Şi pentru că spaniolii ştiu cel mai bine cum să fie liberi, renunţând la tabuuri şi inhibiţii, au inventat Xambanga în cadrul festivalului, o petrecere-paradă decadentă şi complet irezistibilă în care îţi poţi testa limitele imaginaţiei, dacă există aşa ceva. Evenimentul final al festivalului, care are loc pe 24 septembrie in fiecare an, Piromusical este o performanţă de artificii şi muzică, dar care nu poate fi descrisă în cuvinte. Sute de mii de oameni vin să admire jocul dintre muzică şi foc, rămânând fără aer în faţa fântânilor magice, coborâte din cele mai fabuloase basme. Până la urmă, Piomusical este o sărbătoare a vieţii în sine, căci din ce altceva este compusă viaţa, dacă nu din muzică şi foc? Pe lângă toate aceste evenimente, în cadrul festivalului vei vedea la tot pasul concerte, proiecţii, concursuri sau sau degustări de vinuri. Atenţie, însă! Există posibilitatea ca, după acest festival, să îţi arunci la gunoi biletul de avion de întoarcere acasă. Şi, până la urmă, de ce nu ai face-o?

2.       Sant Jordi, Barcelona

În timp ce majoritatea ţărilor au adoptat tradiţionalul Valentine’s Day, cu ursuleţi de pluş, inimioare de catifea şi cantităţi industriale de dulciuri (că, până la urmă, dacă o iubeşti, trebuie să o pui la îngrăşat), spaniolii au refuzat să le spună altcineva cum să sărbătorească iubirea. În definitiv, ei pot da lecţii lumii întregi.

Pe 23 aprilie, de Sfântul George, spaniolii sărbătoresc iubirea în modul lor. Cum fac asta? Cu o carte şi un trandafir. Mult mai fain decât ursuleţii supradimensionaţi şi inimioarele chiţăitoare, nu? Bărbaţii oferă femeilor un trandafir roşu, pentru a simboliza pasiunea şi primesc, în schimb, o carte. Străzile Barcelonei devin neîncăpătoare printre toate standurile cu trandafiri şi cărţi, iar dacă te vei plimba pe Las Ramblas, vei avea senzaţia că ai ajuns într-un alt univers, parfumat şi în care pluteşte aerul de fantezie şi aventură de la zecile de mii de cărţi înşirate pe standuri.

Te întrebi care e legătura dintre cărţi şi trandafiri? Ziua de 23 aprilie, pe lângă ziua Sfântului George, este şi ziua morţii lui Miguel de Cervantes, dedicată cărţilor. Combinând pasiunea pentru frumos cu iubirea pentru cărţi, spaniolii şi-au inventat cea mai romantică zi din an, în care toată lumea primeşte fie o carte, fie un trandafir roşu. Vei avea ocazia să te întâlneşti cu scriitorii tăi spanioli preferaţi, pe care îi vei găsi la standuri oferind autografe, să guşti prăjiturile speciale, să participi la lecturi de carte, să vizitezi primăria Barcelonei sau să iei parte la diferite spectacole, pentru care vei găsi bilete la jumătate de preţ în această zi specială.

3.       Las Fallas, Valencia

Nu ştiu despre tine, dar mie îmi place să mă joc cu focul. Iar în cadrul acestui festival, care are loc în Valencia, între 15 şi 19 martie, tot oraşul ia foc … la propriu. Lumină, praf de puşcă, foc, flori, muzică, satire şi emoţii – asta e ceea ce înseamnă unul dintre cele mai nebune şi mai originale festivaluri din lume. Spaniolii alungă iarna cu foc şi satire, făcând loc anotimpurilor fierbinţi şi însorite.

Principalul eveniment din cadrul acestui festival este creaţia şi apoi arderea unor figurine din carton, hârtie şi alte materiale inflamabile care reprezintă într-un mod satiric evenimente curente şi personalităţi. Politicieni corupţi, celebrităţi cu ifose, evenimente neplăcute, totul ia foc în cadrul festivalului din Valencia. Dacă urăşti pe cineva şi vrei să îi dai foc, tot ce trebuie să faci este să îţi construieşti şi tu o caricatură a acelei persoane din hârtie sau carton şi să o arunci în flăcările uriaşe care dansează în tot oraşul în cadrul festivalului.

Însă, până la ceremonia finală, de ardere, poţi admira figurinele uriaşe şi extrem de amuzante în toate colţurile oraşului, unele având peste 6 m înălţime. În fiecare zi din cadrul festivalului, la ora 2 pm, are loc concertul prafului de puşcă, în care se aruncă mii de pocnitoare, iar diferite trupe se întrec să producă cele mai cutremurătoare zgomote. Spaniolii trăiesc intens. Ofranda florilor este o altă ceremonie spectaculoasă din cadrul festivalului în care oamenii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi de epocă, vin cu sutele, aducând buchete de flori Fecioarei Maria. Festivalul se încheie cu noaptea de foc, în care figurinele sunt arse, iar tot oraşul devine un spectacol al focului şi al curajului. Nu ai văzut focuri uriaşe până când nu ai văzut Las Fallas.

Şi până la urmă, care e cea mai bună metodă de a scăpa de lucrurile nedorite? Dă-le foc în cadrul unui festival unic şi absolut senzaţional.

4.       El Colacho Festival, Castrillo de Murcia

Dacă aveai impresia că le-ai văzut pe toate şi că nimic nu te mai poate surprinde, atunci cu siguranţă nu ai văzut ceremonia prin care oameni costumaţi în diavoli sar pe deasupra unei saltele pline cu … bebeluşi. Datând de acum 400 de ani, festivalul are loc pe la jumătatea lunii iunie în Castrillo de Murcia şi implică bărbaţi îmbrăcaţi în costume luciferice care îşi iau avânt şi sar deasupra unei saltele pe care sunt aşezaţi bebeluşi născuţi în ultimele 12 luni. Nu, spaniolii nu urăsc bebeluşii, dimpotrivă. Ritualul are rolul de a purifica nou-născuţii, simbolizând absolvirea păcatului originar. Dacă Biblia ne spune că trebuie să ne botezăm prin apă, spaniolii spun altceva, ca de obicei.

Mult mai spectaculos decât botezul în biserici claustrofobice, cu bebeluşi urlători şi cazane uriaşe, El Colacho este ceva ce trebuie neapărat să vezi. „Diavolii” costumaţi sunt antrenaţi special pentru acest festival, aşa că riscul pentru cei mici este minim. Desigur, această practică pare şocantă, dar, până la urmă, dacă nu te-ar şoca până în punctul care totul devine suprarealist, nu ar mai fi Spania. După ce bebeluşii sunt binecuvântaţi astfel, se aruncă petale de flori peste ei şi sunt duşi acasă. Urmează o paradă a florilor şi a diavolilor care se termină cu o petrecere îmbibată în vin roşu delicios de la producătorii locali.

 

La Noche de San Juan

5.       La noche de San Juan, Valencia

În noaptea de 23 iunie, în Valencia, are loc festivalul San Juan care, în realitate, este un festival păgân, de sărbătorire a echinocţiului de vară. Nu vei vedea costume, parade sau ritualuri, în schimb, vei vedea sute de focuri pe malurile Mării Mediterane care vor arde până în zorii zilei. Toată lumea aduce mâncare, băutura şi lemne pentru a sărbători împreună această noapte iar, la final, trebuie să îţi pui o dorinţă şi să treci prin foc şi valuri. Nu e un loc pentru familişti şi copii, este un loc pentru aventurieri care vor să guste din nebunia Spaniei şi să se lase seduşi de flăcările jucăuşe.

Este credinţa spaniolilor că în noaptea de echinocţiu, zeii antici îşi fac apariţia, răsplătind muritorii curajoşi care trec prin apă şi foc pentru a se purifica şi întineri cu îndeplinirea unei dorinţe. Când valurile şi focul se împletesc, iar oamenii cântă, dansează şi beau pe plajă, lucruri magice se întâmplă.

Spania – sărbătoarea vieţii

Sărbătorile şi festivalurile din Spania sunt dovada vie şi colorată că spaniolii trăiesc după propriile reguli şi dansează în permanenţă în ritmul unei trăiri interioare atât de intense încât depăşeşte puterea focului. Seducţia şi pasiunea s-au născut în Spania, iar dacă vrei să îţi testezi limitele şi să ai parte de momente de aventură pe care nu ţi le-ai imaginat posibile vreodată, Spania este locul în care oricând vei găsi o sărbătoare sau un festival la care poţi lua parte.

Ce trebuie să iei cu tine? Curaj, un rucsac şi nebunia pe care o sublimi zilnic în oraşele aglomerate şi automatizate. În schimb, lasă acasă prejudecăţile.

 

*Dacă vrei să primeşti ultimele articole publicate de noi plus alte ştiri şi informaţii interesante urmăreşte-ne pe  Facebook şi abonează-te la newsletter.

Related Posts with Thumbnails


« « Povestea unui brazilian care călătorește cu o Lada veche prin Europa de Est. Și sfaturi.| 15 lucruri pe care merită să le iei cu tine când călătorești » »
  1. Mi-ar placea sa vad si eu de la fata locului astfel de evenimente. De altfel cred ca anul viitor chiar o sa-mi fac drum catre Spania, cel mai probabil catre Barcelona, si atunci o sa incerc sa fie chiar intr-o perioada care sa se suprapuna cu unul dintre festivaluri.

  2. Mai e unul,mai mic ce e drept.Magdalenele in Castellon de la Plana(ma mir ca a scapat,e plin de romani).M

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: