Când Veliko Tarnovo prinde viaţă: spectacol de lumini şi sunet de ziua oraşuluiCetate Veliko Tarnovo

   Întreaga cetate a luat foc. Artificiile anunţă parcă începutul unui nou an, străzile sunt pline de oameni, cetatea este scăldată în lumini de zeci de culori care dansează pe ritmul muzici, iar felinare chinezeşti inundă cerul. Să fie Anul Nou? Nu, doar 22 martie în Veliko Tarnovo.

   Despre  oraş  am mai vorbit într-un articol mai vechi fiindu-ne destul de drag, dar anul trecut (tot în perioada asta, mai precis pe 22 martie) ne-a convins că merită chiar mai multă atenţie. Orăşel de munte pitoresc, cu o arhitectură unică şi oameni cumsecade, cu străzi înguste, pavate cu piatră, străjuit de o cetate medievală impunătoare, Veliko Tarnovo stă binişor la doar 160km de Bucureşti.

 

   De ajuns, ajungi cel mai repede cu maşina, dar există şi tren, existând posibilitatea de a închiria maşină şi de acolo, deşi nu e chiar floare la ureche (pentru cei interesaţi avem numărul de telefon).

   În Veliko poţi să mergi oricând, că e frumos, însă dacă îţi doreşti un spectacol pe cinste musai trebuie să dai o fugă pe 22 martie.

 

 

   Ce se întâmplă pe 22 martie în Veliko Tarnovo

 

   22 martie este ziua oraşului Veliko Tarnovo. În fiecare an la această dată au loc festivităţi, concerte, jocuri de lumini fenomenale pe cetatea Tsaravets (ca în filmuleţul de mai jos).  Anul trecut sute de felinare chinezeşti au fost lansate în aer şi ziua s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

   Atmosfera este plină de anticipare şi voie bună. Tirul oficial cu boxe şi DJ pleacă din centrul oraşului spre cetate urmat de mii de oameni veniţi din toate colţurile Bulgariei. În jur de ora 20:00 când tirul ajunge la baza cetăţii începe spectacolul care taie respiraţii şi ridică pulsuri. Nu ne întindem cu vorbăraia, mai bine uită-te la filmul de mai jos.

 

 

   Ca să îţi faci o idee, găseşti aici mai multe filmări de anii trecuţi.

Anul acesta (2012), pe lângă jocul de lumini şi concertele obişnuite, autorităţile promit animaţii 3D şi jocuri de lumini pe zidurile galeriei Boris Denev şi monumentul Asăneştilor. Tot în această perioadă accesul la majoritatea muzeelor din zonă este gratuit.

   Spectacolul se termină în jur de ora 23:00 când te poţi întoarce la Bucureşti sau te poţi alătura localnicilor la o bere în unul din barurile locale.

   Dacă nu poţi merge fix pe 22 martie, te poţi consola oricând cu  jocul de lumini de pe cetate care se poate vedea contra cost şi pe bază de rezervare (detalii).

   Găseşti aici o lista cu celelalte sărbători din Veliko Tarnovo, dacă te roade curiozitatea.

 

 

   Ce mai poţi să vezi în Veliko Tarnovo:

 

Suveniruri pe Strada Rakovski

Pe lângă multe biserici şi mânăstiri, mai poţi vizita:

-          Ruinele cetăţii Tsaravets, de unde ai o priveliste grozavă asupra oraşului

-          Trapezitsa, a doua fortăreaţă din interiorul oraşului, pe malul drept al râului Yantra

-          Muzeul Arheologic

-          Muzeul Adunării Constituante şi a Renaşterii Bulgariei

-          Muzeul Casa Sarafkina

-          Casa Konstantsalievs

-          Strada Rakovski, de unde poţi să îţi cumperi suveniruri

 

 

   Ce să vezi şi să faci pe lângă Veliko Tarnovo

 

-          Căţărare pe stânci. Mai multe detalii în articolul trecut.

-          Satul Arbannassi. Pe noi nu ne-a impresionat, dar oferă o vedere panoramică asupra oraşului Veliko Tarnovo. Poţi să iei şi câteva lecţii de călărie lângă sat.

-          Cascada Hotnitsa

-          Cascadele de la Krushuna

-          Emen Eco Trail – un canion mic dar spectaculos cu o cascadă, la 25 km de Veliko Tarnovo în direcţia Sofiei.

-          Mânăstirea Preobrajhenski care e chiar lângă oraş şi oferă o privelişte minunată

-          Mânăstirile în piatră de la Ivanovo pe drumul spre Ruse

-          Mânăstirea de la Shipka

-          Mânăstirea Dryanovo şi peştera Bacho Kiro. De acolo puteţi urma trasee, cu ghid sau fără – mai multe detalii aici. Poze frumoase cu peştera găsiţi la Lumea Mare

 

   Recomandare Nomadic Lifestyle:

 

Buzludja

Buzludja. Trebuie să ştiţi de el, iar dacă nu ştiţi trebuie să aflaţi: este OZN-ul ăla mare din vârful muntelui! Asta la prima vedere. Situat la aproximativ 1000 metri Buzludja este un edificiu comunist impresionant care nu s-a bucurat de foarte mare popularitate în Bulgaria după căderea regimului. Pe cât de impresionant este afară pe atât de misterios este înăuntru unde se mai păstrează încă o mare parte din mozaicurile fine de altădată şi unde poţi simţi măreţia clădirii.

   Noi nu vom uita curând experienţa aceea – am urcat pe vânt, ger, zăpadă şi ceaţă de nu vedeai la 1 metru în faţă, dar în varf, aproape miraculos, s-a risipit ceaţa şi ne-a mângâiat soarele, ca mai apoi să ne pierdem unii de alţii prin încăperile întunecoase din clădirea părăsită. Apusul văzut de acolo nu se compară cu nimic, iar trecutul clădirii parcă te apasă nelăsând loc de prea multe cuvinte. Nu recomandăm să intri. Accesul este dificil, iar bucăţi din acoperiş pot pica oricând în capul tău. Dacă totuşi te încumeţi să intri, aşează-te în centrul încăperii (dar fix în centru) şi vorbeşte – doar acolo, în cam 1 metru pătrat, vei observa o acustică extraordinară. Noi avem poze cu zăpadă, dar găsiţi pe Miscellanea (de unde am şi aflat de acest loc) poze de vară.

 

   Găsiţi locurile de care v-am vorbit pe harta de mai jos, trebuie doar să luaţi maşina şi să porniţi la drum!

 


Vezi harta mare

 

   Mai multe poze găseşti şi pe pagina noastră de facebook

 

 

Related Posts with Thumbnails


« « Cugetări nomadice despre bagaje: cum să alegi bagajul pentru avion şi călătorii scurte| Ce poţi vizita gratuit în Paris dacă ai între 18 şi 25 de ani şi alte sfaturi utile » »
  1. Ce ma oftic ca pica intr-o joi si efectiv nu am cum sa zbor din capitala noastra catre Veliko. Si tare rau imi pare, mai ales ca aveam un chef nebun de micul orasel.

    Cat despre imprejurimi, gasiti la mine poze cu mai multe manastiri foarte aproape de Veliko :) in afara de Preobrajenski. Mai sunt Kilifarevo, Plakovo, Kapinovo. Plus ca pe traseu intre Byala si Veliko mai este de vizitat si Nikopolis ad Istrum.

  2. Articolul asta a scos Veliko Tarnovo din anonimat. Foarte bine scris si documentat.

  3. Ajung la Veliko Tarnovo pe 1 mai. Stiti cumva daca va fi programat un spectacol de lumini atunci?
    Multumesc

  4. Diana, nu gasesc nici o informatie. Ar fi posibil, pentru ca 1 mai e zi libera si pentru ei. Poti da un email la office@velikoturnovo.info, s-ar putea sa iti raspunda. Intreaba-i si de costul pentru programare, spectacolul se tine si contra cost, daca se gasesc destui oameni care vor sa plateasca.

  5. Laura, multumesc pentru raspuns si pentru idee. Am ratat plecarea la VT pe 22 martie, cu ocazia unui concurs de orientare sportiva. Chiar imi doresc sa vad spectacolul de lumini, de trei ani de cand mergem acolo nu m-am nimerit niciodata.

  6. Ce fain! Nu stiam ca pe 22 martie e ziua orasului. Eu am vazut spectacolul de sunet si lumini intr-o sambata obisnuita si mi-a placut, dar ma asteptam sa fie putin mai impresionant din cele auzite pana atunci. Vad ca la voi in filmulet e si alta muzica pe fundalul spectacolului. Cred ca stiu ce fac pe 22 martie 2013 :)

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: