Kuşadası. Şi ce să vezi în afară de soare 

Kusadasi

   Kuşadası este poate cel mai cunoscut orăşel turcesc (după Istanbul şi  Ankara bineînţeles). Toate agenţiile de turism te duc acolo – există chiar o agenţie de turism numită aşa – şi te lasă la un hotel de x stele ca să te poţi bucura de nisipul fin al Turciei. Dar chiar vrei să stai o săptămână întreagă cu ochii în soare pe plajă? Dacă nu, poţi citi mai departe. Sunt atâtea lucruri de făcut şi văzut în acea zonă, încât probabil ar trebui să facem un site special numai pentru asta.

 

 

      Cum ajungi în Kuşadası

 

   În acest articol o să calculez numai kilometrajul şi costurile pentru maşină personală. Kuşadası este un loc unde nu ajungi direct nici cu avionul (cel mai apropiat aeroport e la Izmir), nici cu trenul (cea mai apropiată staţie e în Söke). În plus ai atâtea locuri de  văzut încât nu vrei să pierzi o grămadă de timp aşteptând autobuze sau pedalând la bicicletă.

 

   Drumul cel mai utilizat este Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Stara Zagora – Edirne – Çanakkale – Ezine – Edermit – Izmir – Selçuk. În total, din Bucureşti până în Kuşadası sunt vreo 1100km. Dacă e vorba de un singur sofer, sfatul nostru e să înnoptezi în Edirne sau Çanakkale. Până la Edirne faci în jur de 8-9 ore, şi poţi să dormi ieftin chiar în centru. Găseşti hoteluri deschise tot timpul, e adevărat nu chiar în condiţii de 7 stele, dar totul se negociază.

 

   A doua zi poţi porni înspre Çanakkale (drum de vreo 4 ore), unde treci cu bacul. Localitatea dinspre bulgari se numeşte Eceabat, iar Çanakkale se află pe partea cealalta a Str. Dardanele. Găsiti orarul şi preţurile pentru ferry aici. De acolo, urmând malul turcesc, ajungi în vreo alte 7-8 ore în Kuşadası. Drumurile în Turcia sunt foarte bune, majoritatea sunt autostrăzi sau expres şi nici măcar nu sunt aglomerate. Doar că pare să se lucreze constant.

 

 

      Cât te costă drumul până în Kuşadası

 

   Dacă eşti atent să îţi faci plinul din Bulgaria, în total benzina până acolo te va costa în jur de 90€/maşină, în funcţie de maşină şi stil de şofat, la care trebuie să adaugi taxa de pod de la Giurgiu – 5€ şi vigneta la bulgari – alţi 5€. Adaugi aici şi taxa de bac la Çanakkale  – 20 lire turcesti/maşină sau 8 lire/motocicletă plus 2 lire turceşti/pasager. La drumul de întors va trebui să adaugi vreo 20€ la cei 90€ pentru benzină/motorină, pentru că vei fi nevoit să faci plinul în Turcia, unde e mai scump cu vreo 50% decât la noi sau la bulgari. Astfel, drumul total dus întors va costa undeva la 60€/persoană dacă mergeţi 4 în maşină.

 

 

      Ce să vezi pe lângă Kuşadası

 

   Toată zona este încărcată cu istorie. Demult, partea aceasta a lumii a aparţinut Greciei.  Trebuie să recunosc că am văzut în Turcia mai multe vestigii greceşti decât în Grecia, chiar dacă aproape toate aveau câte un steag mare al lui Ataturk pe ziduri.

 

troia

   Să nu uităm întâi să menţionăm Troia, care este în drumul dintre Çanakkale şi Izmir, cu un ocol de vreo 10km. E foarte interesant de observat cum din Troia, odată port la Marea Egee, nu se zăreşte nici o bucăţică de mare. Găsiţi acolo şi un cal mare din lemn, aşa cum ar fi arătat legendarul cal troian.

 

efes

   Aproape de Kuşadası (lângă Selçuk), poate cea mai mare şi mai bine prezervată cetate antică este cea de la Efes. Găseşti aici un mic preview . Biletul costă 20 de lire turceşti (aproximativ 10€) şi merită din plin. Îţi trebuie cam jumătate de zi să vezi tot ce e pe acolo. Sfat: nu uita să îţi iei o sticlă cu apă după tine, sigur vei avea nevoie! Şi încă ceva, lipeşte-te de un grup care are ghid. O să descoperi lucruri foarte interesante!

 

   În apropiere – la Selçuk – se înalţă ultima coloană rămasă din templul lui Artemis (sau al Dianei), una din cele 7 minuni ale lumii care din păcate a rămas acum într-o mlaştină.

 

milet

   În zonă a locuit şi celebrul Thales, şi, chiar dacă nu ţi-a plăcut matematica, poţi vizita cetatea din Milet, pentru că o sa vezi un amfiteatru drăguţ ferit de aglomeraţia obişnuită. Dacă tot eşti acolo, poţi vizita templul lui Apollo din Didyma, unde nu ai cum să nu rămâi impresionat de diametrul coloanelor care alcătuiau odată templul.

 

   Înaintând în istorie, tot în apropiere (la 9 km de Efes) se află, pentru cei mai credincioşi, casa Sfintei Fecioare Maria, unde se spune că şi-a petrecut aceasta ultimele zile din viaţă. Este un loc ascuns, între pomi, unde se întâlnesc însă creştinii cu musulmanii, ambele religii acceptând existenţa Fecioarei.

 

pamukkale

   În ceea ce priveşte minunăţiile naturii, nu poţi rata o plimbare până la Pamukkale, cam la 190km şi 3 ore distanţă de Kuşadası, pentru 20 de lire turcesti intrarea. Este un peisaj ireal, poate cel mai frumos din toată Turcia. Dacă nu ar fi atât de cald (temperatura apei ajunge chiar şi la 50º) ai spune că te plimbi pe gheaţă, pentru că totul este alb datorită calcarului. Se vehiculează că relieful acesta ar dispărea în 10-20 de ani, deci grăbeşte-te să îl prinzi!

 

pestera zeus

   Dacă ai ceva mai mulţi bani puşi de o parte pentru această excursie, poţi încerca pentru 30€ Jeep Safari – o plimbare off-road prin munţi, însoţită de pauze pentru plajă, socializare cu ceilalţi turişti şi un grătar în vârful muntelui (parcă ar fi fost gândită de români). Printre locurile de oprire se numără şi Peştera lui Zeus, la intrarea în Parcul Naţional, unde se află un lac cu o apă atât de limpede încât nici nu poţi să îţi dai seama unde e apă şi unde nu. Cică poţi face baie acolo atât vara, cât şi iarna, temperatura apei rămânând constantă (că doar e în peşteră). Mie mi s-a părut cam rece totuşi, şi era vară. Pentru a ajunge aici se pot închiria şi ATV-uri – Quad Safari se numeşte la ei.

 

   Parcul Naţional merită văzut şi cu maşina personală – poţi ajunge şi la Peştera lui Zeus şi la câteva plaje cu o maşina normală. Sunt şi drumuri pentru biciclişti. Din păcate, cea mai mare parte e închisă circulaţiei publice. Harta parcului arată extraordinar – câteva vestigii antice, animale cum ar fi şacali, hiene, foci, cai salbatici sau pantera anatoliană (a cărei imagine este pe hartă mult prea aproape de traseul pentru biciclete). Dar la capătul drumului te aşteaptă oricum un băiat cu o puşcă şi nu e bine să te pui cu poliţia turcească.

 

   Poţi de asemenea să te îmbarci la o plimbare cu vaporaşul,  ca să  faci scuba diving în natură şi sa vezi apusul din mijlocul mării. Cel mai ieftin e să negociezi un preţ cu băieţii de pe lângă Insula Porumbeilor din Kuşadası.

 

horse safari

   Pentru cei mai activi există şi Horse Safari, adică primeşti un cal cu care te poţi plimba pe plajă şi chiar intra cu el în apă (se pare că nu le e frică să intre în apă până la gât). Poţi să înoţi cu el între Kuşadası şi Efes, tot undeva la 30€. Poţi înota şi cu un delfin, la aquapark-ul de lângă Kuşadası - Adaland, zic ei “mai mare decât orice aquapark din Europa”. Te costă totuşi ceva mai mult, adică vreo 80€ pentru 30 de minute de înot. Acolo poţi să faci şi white water rafting sau scuba diving (deşi nu e chiar ca în natură). Celor mai curajoşi li se dă şansa de a se scufunda pe lângă rechini!

 

   Ce ai zice şi de un sky diving peste cetatea Efes? Doar 150€ şi nu ai nevoie de experienţă.

 

   După atâtea activităţi e musai puţină relaxare. Recomandăm băile turceşti (Hamam), un fel de saună. După-amiaza este bună pentru o sesiune de shopping prin bazarele turceşti sau buticurile cu bijuterii din oraş, unde îţi poţi exersa calităţile de negociator, întrucât orice preţ este discutabil.

 

 

   Dacă vrei să le încerci pe toate, îţi trebuie în jur de 2 săptămâni. Cu o maşină personală, cel mai avantajos este să închiriezi o căsuţă în localităţile de pe litoral, lângă Kuşadası – toate sunt ca nişte cartiere periferice, cu vile de câte un etaj, curate şi organizate. Scapi de aglomeraţia din oraş, plăteşti mai puţin (dacă mai găseşti câţiva prieteni), stai cât vrei, dispui de independenţă totală şi condiţiile sunt ireproşabile – pentru că ţi le faci singur.

 

 

 

Pentru o vedere detaliata click aici.

Related Posts with Thumbnails


« « 10 castele din Germania pe care trebuie să le vezi| Cele mai uimitoare 5 locuri unde poţi zbura..cu balonul cu aer cald » »
 1. Numai ce-am citit si m-am simti mai bine, dar sa si ajungi acolo….

 2. Foarte util articolul!
  Turcia are o multime de obiective turistice foarte interesante, pe langa plajele cu nisip fin. E pacat sa nu profitam de ele.
  PS: va intereaza un schimb de linkuri?
  Am pornit de curand un mic blog de calatorii pe care-l gasiti aici: http://pintravel.blogspot.com/

 3. iuby1959 says:

  merg in kusadsi pe 20 iulie

 4. iuby1959 says:

  ce barbat romantic inalt dragut singur si matur se afla in acea perioada in kusadasi 20 iulie 1 august?

 5. Exceptand horse safari….in rest le-am facut pe toate si le-am vazut pe toate cele expuse aici….si MERITA
  Am ajuns in Turcia din intamplare si am ajuns sa vad toate acestea tot din intamplare insa dintre toate acestea Pamukale mi-a taiat respiratia….e un loc FANTASTIC…in mijlocul unei zone aride se zareste din departare un deal mai inalt din varful caruia izvoraste o apa termala plina de calcar.
  E fantastic sa vezi firele de iarba cum se acopera de calcar si cum incetul cu incetul locul ala devine o mare de “lapte cald”
  Nu va uitati ochelarii de soare si palariile acasa mai cu seama daca o sa mergeti acolo vara prin iulie-august…lucru total neindicat nu de alta da pana acolo te coci la soare iar acolo te fierbi bine din cauza apei termale.
  O alta chestie pe care ar fi bine sa nu o ratati este o seara intr-un chiosc tipic turcesc…pe perini cu doua turcoaice care fac lipie cu tot felu de minuni…si o narghilea cu tutun cu gust de mere verzi.

 6. Tocmai imi programasem un concediu de leneveala si stat in soare…citind articolul acesta mai ca-mi vine sa las all-inclusive-ul pentru o hionareala in locurile minunate descrise

 7. Articol frumos si folositor. Insa am o intrebare – se poate campa pe undeva?
  Multumesc!

 8. Daca e cineva interesat de o excursie cu avionul in Kusadasi la pret bun va recomand sa o luati de la TomisTravel. Eu mi-am luat de la ei anul trecut si am fost super multumita.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Kuşadası. Şi ce să vezi în afară de soare « Nomadic -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Nomadic Lifestyle. Nomadic Lifestyle said: Cum si de ce sa ajungi pana ...

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: