Aparate foto pentru nomazi
Te-ai gândit cum ar fi să rătăceşti dintr-un loc în altul? Bagajul să-ţi fie cel mai bun prieten, iar locurile noi să-ţi ţină loc de casă? Să nu trebuiască să trăieşti în rutină. Să nu trebuiască să îţi faci griji pentru deadline-urile inevitabile, pentru ratele la casă sau maşină şi să nu te gândeşti decât unde să mai hoinăreşti? Dacă te-ai gândit şi ai găsit şi o soluţie să ne spui şi nouă pentru că în practică, dacă nu eşti milionar, nu e chiar aşa.
Dar în poze aşa pare, poate de asta ne sunt aşa dragi!
Dacă eşti un nomad dornic să strângă amintiri avem trei propuneri de aparate foto care să te ajute la “portofoliu” şi câteva sfaturi utile şi concluzii trase din experienţe trăite pe propria piele.
Recomandări de aparate foto de călătorie
Dacă îţi doreşti ceva simplu şi uşor, şi în acelaşi timp care să-ţi ofere fotografii la o calitate bună, îţi recomandăm aparatul foto compact Nikon Coolpix L310. Poţi surprinde orice, începând de la panorame extraordinare la acţiunea subiectelor aflate la depărtare. Obiectivul NIKKOR cu zoom optic 21x face faţă oricărei situaţii. Mai rar aşa zoom. Indiferent dacă fotografiezi cu unghi larg pentru peisaje incredibile sau te apropii pentru detalii, funcţiile automate anti-înceţoşare păstrează imaginile clare – chiar şi în lumina scăzută. Ecranul LCD mare şi senzorul de imagine de 14 megapixeli surprind fotografii care arată extraordinar în orice format. Înregistrarea video este clară şi este disponibilă cu o singură apăsare de buton.
Şi cum viaţa se trăieşte cu adevărat atunci când te bucuri de fiecare moment, îţi propunem un aparat foto care este suficient de rapid, inteligent şi creativ pentru a surprinde toată distracţia din lumea pe care o să o colinzi, fără a pierde nici măcar un cadru excepţional. Proiectat pentru a gândi rapid şi pentru a acţiona şi mai rapid, aparatul foto mirorrless Nikon 1 J2 se alătură gamei Nikon 1 pentru a te asigura că eşti cu un pas înaintea acţiunii. Ultra-portabil şi uşor de utilizat, este echipat cu tot ce ai nevoie pentru a surprinde imagini şi filme extraordinare.
Acesta este exact tipul de aparat pe care mi-l doresc cu mine într-o călătorie. Este uşor de transportat, îl ai mereu la îndemână şi scoate poze excelente. Ecranul LCD luminos asigură fotografiere şi redare extrem de clare. Are funcţii folositoare precum opţiunea inovativă Instantaneu în mişcare şi funcţia uşor de utilizat Mod creativ.
Dacă vrei să aloci mai mult spaţiu aparatului decât tricourilor şi pantalonilor atunci recomandăm un DSLR, Canon EOS 1100D, care foloseşte un senzor APS-C CMOS de 12,2 MPx, coordonat de un procesor Digic 4 ce procesează imaginile pe 14 biţi. Este un DSLR pentru începători, dar suficient de bun pentru a îţi dezvolta înclinaţia pentru poze excepţionale.
Aparatul foto în bagajul de mână
Majoritatea companiilor aeriene low cost au politica unui singur bagaj de mână. Asta înseamnă că vor considera geanta aparatului foto ca fiind bagaj suplimentar, caz în care ori plăteşti pentru el ori încerci să îl pui în bagajul de mână.
Chiar dacă există regulă asta, de multe ori aparatul foto poate să treacă neobservat, mai ales dacă nu este un întreg rucsac cu echipamente foto şi doar un aparat foto compact, semiprofesional sau un DSLR fără bliţ şi alte echipamente. O variantă este să scoţi aparatul din geanta lui, să îl ţii în mână şi să îndeşi în bagajul de mână doar geanta aparatului. Dacă te întreabă cineva ceva spune cu seninătate că ai nevoie de el în avion. În general acest lucru funcţionează.
Dacă vrei să călătoreşti cu un rucsac special foto cu toată trusă de obiective, filtre şi trepiede atunci ia asta în considerare când rezervi bagajul de mână. Mai mult că sigur va fi considerat ca bagaj suplimentar, asta dacă nu se specifică în regulamentul companiei aeriene că ai voie cu un astfel de bagaj pe lângă valiza pe care o iei ca bagaj de mână.
Când călătoreşti cu un DSLR să te aştepţi să:
- Fii pus să plăteşti taxe mai mari pentru a face fotografii.
- Să atragi mai multă atenţie.
- Să se crispeze oamenii când vrei să le faci poză, să aibă pretenţii financiare sau chiar să se sperie.
Lucrurile astea nu o să ţi se întâmple în Paris, dar poate vrei să le iei în considerare dacă mergi într-o tură în India, Nigeria sau Peru.
Înainte de a alege un aparat gândeşte-te serios dacă poţi sau nu să îl cari după tine în toate situaţiile din călătoria care te aşteaptă. Degeaba ai un aparat bun dacă nu îl ai cu tine când trebuie sau ţi-e lene să îl scoţi din bagaj. Chiar şi 300 de grame în plus contează în călătoriile solicitante.
Dacă vrei DSLR gândeşte-te dacă vrei să te cari cu 5-6 kilograme după tine oriunde te duci şi dacă soluţia nu este un aparat mai uşor care face totuşi poze decente. Dacă iei DSLR ia şi decizia să înveţi ce să faci cu el. Dacă îl iei să îl foloseşti doar pe modul Auto cam arunci bani degeaba.
Ce vei face cu pozele?
Dacă ai de gând să le afişezi într-o expoziţie, să le vinzi sau să faci printuri atunci ai nevoie de apărat cu N megapixeli, lentile fiţoase şi echipament adiţional. Dacă vrei poze pentru tine şi familia ta poze de calitate decentă, la 3-4 megapixeli sunt de obicei suficiente pentru a te pune pe povestit. Fii realist!
Cu toate astea un DSLR va face scoate fotografii de mult mai buna calitate decat marea majoritate a aparatelor compacte sau semiprofesionale.
Cum îmi aleg un aparat?
- Caut să aflu dacă face poze bune noaptea, în interior sau la apus. Majoritatea aparatelor ieftine nu fac asta.
- E rezistent? Este imposibil să nu-l scapi, să-l zgârii sau să mergi cu el prin zone cu prag ori nisip. Fuji S2800 pe care l-am avut în India încă mai funcţionează după Holi când a fost plin de vopsea foarte fină aruncată de toată lumea din jurul meu.
- Ţine bateria? O să ai acces la priză mai puţin decât crezi.
- Are vizor? Din punctul meu de vedere este extrem de folositor dacă mergi într-o zonă însorită pentru a vedea cum încadrezi corect poza. Tot din acest motiv DSLRul primeşte o bila albă.
- Mă uit să văd dacă filmează şi dacă o face ok (unele lucruri pot fi suprinse cel mai bine printr-un filmuleţ) .
- Transferi uşor pozele de pe el? Are card SD sau ceva similar? O să se umple repede cardul şi vei vrea să scoţi pozele să le editezi sau să le pui pe un suport mai sigur.
Alte sfaturi:
- Ia baterii de rezervă la tine (o să ai nevoie).
- Lasă trepiedul acasă dacă nu faci fotografii profesioniste, foloseşte-te de rucsac, haine, bănci pentru a îl substitui.
- Fă poză la ceea ce îţi doreşti să îţi aduci aminte! Fă poză la maşina pe care o închiriezi, la harta metroului, la bagajul tău pe care e posibil să-l pierzi, la locul în care stai şi în general la orice ai putea să uiţi sau să pierzi. Îţi va folosi, crede-mă!
Iar dacă ai ales aparatul expune-te la experienţe noi, fă ceva diferit, evită locurile extra-turistice, stai de vorbă cu oameni şi află poveşti. Aşa vei găsi fotografia pe care o cauţi.
*Dacă vrei să primeşti ultimele articole publicate de noi plus alte ştiri şi informaţii interesante urmăreşte-ne pe Facebook şi abonează-te la newsletter.
« « Localnic în India (ep.2) – Cum se stabileşte românul în Goa. Sfaturi practice| Ce sa iei cu tine in orice roadtrip (P) » »
Am primit si eu de curand un Nikon cu zoom mare 36x si sunt extrem de multumita!