Cum să locuieşti oriunde în lume, să călătoreşti mai mult şi să fii cu adevărat liber. Fenomenul location independence.
6 luni în India, 4 luni în Brazilia, 1 an în Argentina, 5 luni în Filipine, 7 luni în Thailanda. Ţi-ar plăcea un astfel de stil de viaţă? Dacă da, citeşte cu mintea deschisă:
Deşi era un tip bine făcut şi înalt, Jan era apăsat de greutatea rucsacului său imens. Aveam să înţeleg mai târziu că toată viaţa lui era îndesată în acel bagaj. Venise în Tenerife după un voiaj de 2 luni prin Spania şi după 3 ani petrecuţi în mai multe ţări din America de Sud. Plăcerea lui era să facă bodysurfing şi, ca un adevărat neamţ, să bea bere. Jobul său şi sursa de bani din care îşi finanţase călătoriile era unul oarecum surprinzător.
Întâlnisem puzderie de oameni care îşi făceau banii pe internet, specie din care mă număram şi eu, însă Jan călătorea non-stop fără să aibă nevoie de calculator. Era kinetoterapeut şi îşi găsea clienţii în hostelurile în care stătea ocazional. Contul bancar nu arăta niciodată mai mult de 3 cifre, însă Jan era fericit. Era exemplul potrivit al unui om care îşi urmează visul.
Nu trebuie să fii milionar ca să ai stilul de viaţă al unuia.
În cartea The 4-hour Workweek, Tim Ferriss prezintă o idee fabuloasă pentru care a fost deseori blamat. Cum ar fi ca în loc să aştepţi să ieşi la pensie ca să ai timp să călătoreşti, să îţi iei mini-vacanţe de câteva luni sau chiar ani pe care să le petreci în orice loc din lume? Cum ar fi să lucrezi numai câteva ore pe săptămână, restul timpului făcând ceea ce îţi place?
Oare nu ai putea locui în Thailanda, Argentina, Mexic sau în Hawaii?
Ai cam putea. România, locul în care locuieşti acum, este şi aşa văzută ca o destinaţie destul de exotică şi periculoasă pentru străini, iar costul vieţii nu este nici pe departe cel mai scăzut din lume. Cu toate acestea te-ai obişnuit aici şi ţi se pare mai sigur. Cum s-ar zice, ai o scuză.
Când ai microbul călătoriilor în sânge, să călătoreşti doar 1-2 săptămâni pe an va părea insignifiant. Păi cum să apuci tu să vezi măcar un sfert din cele aproape 200 de ţări cu doar o lună de concediu pe an? Ţi-ar trebui trei vieţi, minim! Nici nu mai vorbesc de timpul necesar pentru a putea să absorbi cultura locală, să înveţi o limbă şi să-ţi mai faci şi nişte prieteni.
Ce înseamnă de fapt nomadic lifestyle?
Ţi-ai imaginat probabil, nu o dată, cum ar fi să ai bani să mergi oriunde în lume. S-ar putea să faci parte din grupul select care, dacă ar avea bani fără limită, ar călători în toată lumea. În mod normal când gândurile îţi alunecă pe ruta asta îţi dai o palmă şi te întorci la muncă.
Totuşi, pentru unii oameni asta este realitatea şi nu este noroc sau şansă. Şi-au luat propriul destin în mâini şi au construit viaţa pe care şi-o doresc. Sunt oamenii pe care i-ai numi cu adevărat liberi, care pot oricând să se mişte unde vor.
Când am aflat că există oameni care chiar fac asta, fără să fie milionari în euro, am fost şocat. Gândul unei astfel de libertăţi m-a înfiorat şi mi-a generat chiar insomnii. Să mergi oriunde vrei. I-auzi domnule ce pertinenţă! Dar, stai aşa, eu oare n-aş putea?
Suntem învăţaţi că viaţa are un ciclu mai mult sau mai puţin bătut în cuie:
Te naşti, creşti un pic şi te duci la şcoală. După ce o termini, îţi alegi o meserie şi găseşti un loc de muncă. Vei lucra cel puţin 8 ore pe zi pentru visul şefului tău. Poate îţi place, dar de cele mai multe ori nu-ţi place. Pleci în 2-3 vacanţe şi citeşti bloguri de călătorie. Găseşti pe cineva drag, faci nuntă şi în câţiva ani faci un copil. Aştepţi senin ziua de pensie, când ai deja cel puţin 55 de ani, ca să ai timp să călătoreşti.
Acest ciclu este baza societăţii actuale şi se mulează ca o mănuşă pe multe personalităţi. Nu este nimic în neregulă cu asta. Însă ce faci dacă nu ţi se potriveşte?
Un stil de viaţă nomadic (Nomadic Lifestyle) presupune să fii mereu în mişcare. Dacă nu fizic, măcar cu sufletul. Înseamnă că poţi fi la tine acasă în orice loc din lume. Că dacă vrei ca peste o lună să te muţi în Brazilia, să o faci fără prea multă strângere de inimă, ba chiar cu entuziasm nemărginit.
Ce este un Digital Nomad?
Conceptul de călător full-time nu este nou, existând exemple numeroase şi la noi, şi trece sub nume diverse: location independent traveller, digital nomad, technomad sau nunomad.
Datorită internetului şi telefoniei astăzi poţi colabora cu oameni din toată lumea fără a fi legat de un anumit loc din punct de vedere geografic. Poţi să îţi angajezi un asistent din India, să produci ceva în China şi să îţi vinzi produsele în Europa. Chiar şi foarte multe din afacerile tradiţionale pot fi transpuse parţial sau total în mediul online.
Un digital nomad se va folosi din plin de faptul că există ţări, exotice sau nu, în care costul vieţii este redus.
El poate fi scriitor, fotograf, specialist în marketing afiliat, programator, designer şi poate lucra de la o cafenea, de la un internet cafe sau de acasă. Se foloseşte de laptop, smartphone şi numeroase resurse online pentru a îşi crea un loc de muncă.
Este liber să călătorească unde doreşte, să îşi facă programul aşa cum vrea, fiind în acelaşi timp productiv şi adăugând valoare.
Culmea, o astfel de viaţă nu este foarte scumpă şi de multe ori costurile sunt mai mici decât dacă ai sta în ţară. Eu, spre exemplu, cheltuiesc în medie mai puţin când călătoresc decât atunci când stau în ţară.
Ce faci dacă nu eşti digital nomad?
Precum Jan, nu toţi călătorii au afaceri online. Nu sunt programatori, scriitori sau marketeri. Sunt acei oameni care călătoresc de dragul de a călători şi îşi găsesc de lucru în locul în care se duc. Pot fi cei care au o meserie pe care o pot practica oriunde.
Compozitor, producător de muzică, consultant, fermier, trainer, kinetoterapeut, cântăreţ, instructor de fitness, profesor, skipper, dansator, asistentă medicală, artist de stradă.
Lista e lungă.
Modul în care îşi câştigă pâinea este bazat de cele mai multe ori pe pasiunea lor, pe ceea ce le face cu adevărat plăcere.
Să călătoreşti full-time?
Acest lucru nu este pentru toată lumea. Peisajul se poate schimba drastic, rămâi brusc fără prieteni şi familie, te confrunţi cu o limbă nouă pe care nu o înţelegi, la fiecare 5-6 luni trebuie să înţelegi un alt sistem de valori şi alte reguli. Şi totuşi asta este plăcerea de a călători. Modul în care înţelegi mai bine lumea din jurul tău. O viaţă în care fiecare zi este o nouă aventură.
Dacă visezi să călătoreşti mai mult decât o faci acum, îţi datorezi ceva. Visele tale sunt bunul tău cel mai de preţ şi trebuie păzite cu sfinţenie. Datoria ta, faţă de tine, este să te întrebi sincer ce te opreşte şi, mai ales, dacă nu cumva toate piedicile care îţi vin în minte pot, de fapt, să fie trecute mai uşor decât crezi. Ţi-aş spune să faci o mişcare înspre a-ţi îndeplini visul, dar ştiu că îmi vei răspunde cu scuze.
Ce-i de făcut?
Ceva trebuie făcut pentru că, dacă simţi şi tu ca mine, adevărul e că fericirea ta va fi ştirbită întreaga viaţă.
Poţi oricând să te întorci la viaţa pe care o ai acum. Greu e să trăieşti cu decizia că te-ai complăcut în banal şi nu să faci schimbarea pe care o doreşti.
Sunt multe de spus şi în măsura în care pot le voi spune în paginile acestui site. Dacă vrei o formulă mai condensată te invit să discutăm. Pe 11 octombrie voi ţine un seminar de călătorii şi digital nomading. Voi împărtăşi din experienţa mea, din sutele de resurse de călătorii care te vor ajuta să călătoreşti mai mult şi cu mai puţini bani şi vom face primii paşi către un stil de viaţă nomadic. Pentru mai multe detalii despre seminar şi pentru înscrieri click aici.
Cât despre mine…
Ador sentimentul pe care îl am când îmi cumpăr un bilet one-way. Când am plecat din România, să locuiesc pentru minim 3 luni în afara ţării, am plecat cu un bilet dus, atât. A fost una din cel mai frumoase senzaţii din lume. Sentimentul că te îndrepţi spre ceva nou şi necunoscut este unic.
Sunt dependent de senzaţia puternică pe care o am când nu ştiu unde voi fi peste trei ore sau mâine. Oare în ce casă o să dorm? Oare ce o să mi se întâmple? Nu o dată am plecat către o destinaţie fără să am asigurat un loc în care să stau, fără să ştiu cum o să ajung acolo, fără bani şi fără cunoştinţe. Şi am reuşit să mă descurc. Cumva, sunt încă în viaţă.

« « 32 de recomandări de călătorie alese. Ce am publicat pe Facebook în 2012.| Localnic în India (ep.1) – Teama de a pleca şi teama de a ajunge. Pregătire şi plecare » »
Trackbacks/Pingbacks
- Visele tale | vlad.ro - [...] Manea – Nomadic.ro: Visele tale sunt bunul tău cel mai de preţ şi trebuie păzite cu sfinţenie. Datoria ta, ...
Salutare si felicitari pentru blog. Cred ca ma incadrez si eu, oarecum, in categoria nomazilor incepatori. De aproximativ 2 ani lucrez ca freelancer online si, desi nu castig foarte mult, imi ajunge atat cat sa imi permit sa plec destul de des in “vacante de lucru”.
In Romania pendulez intre Bacau (orasul natal) si Sibiu. Momentan sunt in Tunisia si de aici v-am descoperit blogul. Ma bucur ca incep sa gasesc nomazi (mai ales asa eperimentati), poate se incheaga o comunitate mai stransa.
Mi-as dori sa merg si eu la un seminar, daca se vor mai tine incepand cu luna Mai.
nu esti deloc pretentios
Cand are loc urmatorul seminar, si unde?
Hm, nu sunt multi care pot face chestia asta. Suna bine in teorie dar nu cred ca e fezabila pentru multi oameni, chiar daca meseria le-o permite. Familia si prietenii sunt principalele motive. Un digital nomad group (sau family) ar fi tare totusi!
Este fezabila daca ti-o doresti. Nu prea poti face o astfel de tranzitie fara niste compromisuri sau fara a schimba lucuri in viata ta. Pentru unii oameni nu e un stil de viata potrivit pentru ca nu se potriveste cu modul in care vad viata si personalitatea lor, iar pentru altii nu e fezabil pentru ca ar trebui sa-si schimbe total modul in care isi castiga banii. Dar daca iti doresti, poate merita
Oricum nu e vorba numai de a calatori ci si de a castiga mai mult timp “liber” pe care sa-l dedici activitatilor care iti plac cu adevarat
Nomadismul in sensul de calatorie perpetua se potriveste numai unora. Dar ideea lui Tim Ferriss, de a munci cateva luni la maxim si apoi sa stai sa culegi fructele muncii tale in calatorii prin tari straine este extraordinara.
Personal noi am ales o varianta usor modificata, gratie si jobului extrem de permisiv, de a pleca in lume si de a strange mile si puncte pe care sa le folosim pentru momentul cand vom vinde tot si vom pleca. Poate drumurile noastre se vor intalni si vom povesti mai multe
cat la suta din nomadici sunt femei?
cat de potrivit, posibil si safe e stilul asta de viata si pentru o femeie?
prin foto publicate pe aici pe blog, ele nu prea apar, oare de ce? …
Alina, nu am o statistica, dar eu n-am observat diferente. Stiu la fel de multe exemple de femei care pleaca singure in lume precum stiu barbati. Sunt prea putine lucruri pe care le poate face un barbat si nu le poate face o femeie. Sigur, o femeie trebuie sa-si ia un pic mai multe masuri de precautie, dar exista o tona de locuri in care poate calatori fara nici un stres. Poze cu nomazi nu prea am pus, dar Laura, care a plecat singura in Indonezia si a locuit acolo pentru 6 luni, cred ca este un exemplu bun
. Barbatii sunt doar putin mai inclinati spre antreprenoriat si freelancing decat femeile si poate de asta ai observat o preponderenta subtila a barbatilor.
Bună!Am citit și eu cartea lui Tim Ferris(4 Hours Work Week) și evident, mi-a plăcut!Nu știam că are adepți în România….Este unul dintre visele mele cele mai arzătoare să pot călători în mod continuu și să-mi finanțez călătoriile din munca online….Aș vrea să cunosc oameni din România care fac lucrul acesta, în prezent…Când faci următorul seminar în București?Pe cel din 6 iunie l-am scăpat, din păcate…
Buna, Cornelia. Are, are. De la idee la practica e drum, dar ideile din cartea lui functioneaza, macar partial. Cred ca o sa mai fac unul la sfarsitul lui Iulie, inscrie-te cu adresa de email si o sa iti trimit reminder. Merci!
Eu sunt freelance writer de vreo 6 ani. problema este ca am ajuns la un punct in care am un fel de blocaj, amplificat de faptul ca au cam scazut preturile, chiar foarte mult. castig undeva la jumatate din cat castigam anul trecut. iubesc viata asta si libertatea, chiar daca nu calatoresc cat de mult mi-as dori. si desi acuma trec printr-o perioada f grea financiar, inca nu imi vine sa renunt si sa ma angajez in alta parte. chiar am refuzat un job care imi asigura venit fix lunar mult peste cat castig acuma, sigur, dar si ore muncite fara discutie si timp departe de familie. E stresul mare de multe ori pentru ca lucrezi pe alte fuse orare, dar se poate. plus ca am perioade si perioade, unele mai aglomerate cand dorm si cate 3-4 ore, si altele relax cand nu prea am de lucru, dar in final se compenseaza. un pic de adrenalina. cred ca multi ar face asta daca nu ar fi prinsi in ideea de “siguranta zilei de maine”. oricum. Imi place articolul si ideile din el
Sunt plăcut surprins să-ți descopăr articolul la câteva zile după ce am publicat și eu pe aceeași temă! Atingi câteva puncte interesante, pe care eu le-am omis intenționat în articolul meu, în special legate de modul în care te afectează în mod personal decizia de a munci și a călători în același timp. Comentariile de aici aduc și ele câteva completări pertinente. Am atașat un link la numele meu cu pagina respectivă (un articol care se adresează în special freelancer-ilor)
Și felicitări pentru articol!
Buna! Am citit ceva articole de pe blog si de pe alte zeci de bloguri.Totul pare de neastins pentru mine pentru ca : in prezent sunt studenta si nu am bani pentru a calatorii in jurul lumii , asa cum se povesteste aici.
Mi-as dori din tot sufletul sa am o viata care sa implice doar calatoriile(tot timpul am spus : daca voi castiga la loto ,voi folosi banii pentru a calatorii in jurul lumii).
Am reusit sa vizitez cateva orase pana acum ,cum ar fi : Madrid ,Toledo ,Praga ,Roma, Viterbo, Londra ,Sofia ,Varna, Veliko Tarnovo si cateva din Turcia partea asiatica si in curand voi locui in Belgia pentru 5 luni. Totusi, imi doresc mai mult.
Citesc ca o nebuna tot ce inseamna blog despre calatorii dar , inca nu am gasit solutia perfecta pentru a finanta toate calatoriile mai ales cele exotice, spre alte continente.
As fi mai mult decat recunoscatoare daca m-ai ajuta cu o solutie . Una usor de indeplinit avand in vedere situatia mea .
Ps: Am uitat sa specific : “detin” un iubit caruia ii cam displac anumite destinatii exotice petru ca i se par periculoase. Pot primii ceva sfaturi despre cum sa il conving sa ma insoteasca ? Nu as putea pleca fara el,locuim de 4 ani impreuna si nu se pune problema sa locuim separat acum (fiecare intr-o alta tara) .
Multumesc anticipat si sper ca nu te-am plictisit prea tare!!!
@Alexandra Pe scurt: cauta un job part-time sau incearca sa gasesti ceva pe site-urile de freelancing (odesk.com, elance.com). Apoi foloseste couchsurfing, fa autostopul sau fa voluntariat la ferme sau la hosteluri (poti sa faci impreuna cu prietenul tau) prin http://www.workaway.info si alte site-uri. Sau aplica la bursa Darmasiswa. Sau mergi in voluntariat prin EVS. In principiu, solutia pentru tine ca studenta este voluntariatul, couchsurfing-ul, bilelte low cost de avion, autostop si lucrurile de genul asta. Succes.
Il ador pe Tim Ferriss! Si eu fac acelasi lucru, calatoresc cat pot de mult, scriu despre asta, castig bani si imi place viata de nomad. Plus, ii invat si pe cei din jur sa o faca:)
Felicitari pentru ceea ce pare o adaptare perfecta la acest stil de viata! De invidiat, in sensul pozitiv al cuvantului.
Salutare,am citit comentariile și vreau sa zic ca e minunat sa calatoresti.Eu mi am dorit mult sa călătoresc, am reușit de câteva ori.As vrea acum sa fac cumva sa călătoresc în afara EuropeI. Sunt singur liber și mă atrage mult necunoscutu.Vreau și eu o idee ceva cum sa fac sa călătoresc în Africa de ex.Momentan sunt în Germania.multumesc