Locuind în Mexic: sfaturi şi recomandări de la un român



Lucian nu a stat mult pe gânduri. A vrut în Mexic şi a găsit o cale să ajungă acolo. De peste 4 luni locuieşte acolo şi ne-a răspuns cu drag la multele noastre întrebări despre o ţară în care toţi vrem să ajungem. Cum e acolo? Care sunt cheltuielile zilnice? Cum sunt oamenii? Dar clima? Ce se mănâncă?  Toate astea, şi chiar mai multe, ni le spune Lucian în interviul de mai jos. Dacă vrei să mergi în Mexic trebuie să citeşti asta:

1.     Spune-ne câte ceva despre tine.

Am trăit la ţară până la 8 ani şi cred că de-acolo mi se trage dragostea de natură şi de călătorii. Am bătut toate coclaurile alea când eram mic. Cu toate astea, m-am simţit mereu complexat pentru că nu am reuşit să văd atâtea locuri câte mi-aş fi dorit. Din fericire, m-am apucat de programare, aşa că a venit şi posibilitatea financiară. Am citit la un moment dat un interviu cu un australian care făcea freelancing şi călătorea şi mi-am zis că-mi doresc şi eu aşa ceva. Am ţinut mereu în minte ideea asta şi după ce mi s-a terminat jobul în Bucureşti, am zis că ăla e momentul potrivit.

2.     De cât timp eşti în Mexic?

De pe 21 mai 2012 (4 luni).

3.     În ce oraş eşti? Unde ai fost până acum şi încotro te îndrepţi?

Sunt în Chetumal care e în statul Quintana Roo. Până acum am văzut doar peninsula Yucatan: Merida, Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Mahahual, Bacalar.

4.     De ce Mexic?

Am descoperit la un moment dat un om inteligent care se numea Robert Anton Wilson. Mai precis, am descoperit cărţile lui care m-au fascinat. Şi pentru că am vrut să ştiu mai multe despre el, l-am căutat pe Wikipedia şi aşa am aflat şi despre un prieten al lui pe nume Timothy Leary. Leary a fost în Mexic prin anii ’50 sau ’60 şi a participat la un ritual şamanic cu ciuperci halucinogene. Descrierea experienţei m-a făcut să vreau să încerc şi eu. Ăsta a fost imboldul iniţial.

5.     Spune-mi câte ceva despre cum ai ajuns acolo. Cum ai căutat biletul spre Mexic şi cât te-a costat? One-way sau dus-întors?

N-am venit din România ci din Germania, deci am zburat Munchen – Cancun. Biletul l-am căutat pe swoodoo.com şi a fost doar dus, pentru că nu ştiam când mă întorc. Am dat în jur de 450 de euro, preţ care nu a fost aşa de mic pe cât credeam iniţial, pentru că ştiu persoane care au zburat cu 200 de euro din Bruxelles. Acum folosesc în general skyscanner şi kayak, pentru că mi se pare că găsesc preţuri mai mici.

6.     Ai strâns bani ca să mergi sau lucrezi de pe drum? Cum îţi finanţezi călătoria?

Am avut ceva bani strânşi când am plecat dar îmi propusesem şi să lucrez. Aveam un job full-time remote, dar mi-am dat seama cât de mult îl urăsc, aşa că după câteva săptămâni de la începutul călătoriei în Germania mi-am dat demisia.  Restul călătoriei prin Europa n-am mai lucrat. Abia când am ajuns în Mexic, m-am reapucat de treabă.

7.     Îţi este greu să găseşti un echilibru între muncă şi călătorii? Cum reuşeşti?

Depinde de mai multe chestii. Dacă e genul de călătorie în care schimb locaţiile repede, e mai greu să dau randament mare. E şi mai naşpa dacă e o muncă pe care nu-mi place s-o fac, pentru că găsesc greu motivaţie. De aia mi-am şi dat demisia şi mă bucur că am realizat cât de mult îmi displăcea jobul ăla.

Pe de altă parte, dacă-mi place ce fac, pot găsi două-trei ore să lucrez la ceva. Dacă stau mai mult într-un loc, e şi mai uşor.

8.     Cât costă viaţa acolo (benzina, o masă, chiria)?

N-am cumpărat benzină, dar m-am interesat şi un litru costă 11 pesos (2 lei). Preţul pentru o masă variază. Aici sunt multe dughene ambulante care vând mâncare şi care-s mai ieftine. În general, eu plătesc în jur de 50 pesos (12 lei) pe o masă care să mă sature şi eu mănânc consistent. Dacă mergi la un restaurant, nu neapărat fancy, o masă costă 80-100 pesos (20-25 de lei) şi mai mult.

Chiria pentru o casă cu 3 dormitoare, o sufragerie mare, 2 băi, o bucătărie, o grădiniţă mică în faţă şi una în spate e de 3500 pesos (900 de lei). Chiriile sunt mai mici, dar închiriezi casa goală, aşa că se compensează. Plus că nu mi se par aşa grozave casele astea. Din cauză că e zonă de uragane, sunt construite cu ideea asta în minte şi nu sunt foarte luminoase, de exemplu. N-au ferestre multe sau mari şi te simţi ca într-o cutie de pantofi.

Ca impresie generală, preţurile nu sunt atât de mici pe cât mă aşteptam. Internetul e mai scump (125 de lei) şi mai încet (4 Mbps). Berea e mai scumpă decât în România şi nu se găseşte la 0.5 litri, ci la 0.375. Pentru o bere dai în jur de 25-30 de pesos. O explicaţie pe care am primit-o a fost că zona asta-i lângă Caraibe şi de aia preţurile sunt mai mari decât în centrul Mexicului.

9.     Ai avut dificultăţi cu viza sau alte dificultăţi administrative (la închiriat maşină, la încheierea unui abonament de internet)?

N-am avut nevoie de viză şi lucrurile s-au mişcat repede când am ajuns în Cancun. În general, n-am făcut treburi de astea unde să-mi fie solicitate acte, aşa că nu ştiu cât de uşor e (n-am închiriat maşină şi abonamentul de Internet l-a făcut un prieten mexican pe numele lui).

10.   Este dificil să obţii acces la Internet (există Wi-Fi în locurile publice/cafenele)?

În general, n-am avut nevoie de Internet când m-am deplasat. O singură dată mi-a trebuit şi am găsit, chiar dacă eram pe plajă şi se mişca mai încet. Asta era în Mahahual care e un loc turistic. În Chetumal, am observat că e Wi-Fi în baruri.

11.   Cât costă în medie să călătoreşti prin Mexic?

Cea mai eficientă/sigură metodă e cu autocarul, dacă nu vrei să străbaţi distanţe foarte lungi gen Cancun – Mexico City, unde e mai potrivit să iei avionul. Preţurile la autocar sunt însă puţin mai mari decât în România. Un bilet Cancun – Chetumal m-a costat 288 pesos (75 lei) şi Chetumal – Merida, deşi e cam aceeaşi distanţă, a costat 400 pesos (100 lei).

12.   Ce loc poţi să recomanzi din cele pe care le-ai văzut şi de ce?

Chichen Itza e grozav dacă te pasionează ruinele. Locul e foarte întins şi plin de piramide mayaşe, temple unde se făceau sacrificii şi cenote unde se spune că se sacrificau prinţese. În rest, plaje cât cuprinde. Oraşele în sine nu m-au impresionat foarte mult. Plajele şi lagunele însă sunt grozave.

Ca plajă, preferata mea e Tulum. Nu am văzut hoteluri pe-acolo, ci doar kilometri de plajă cu locuri simple unde poţi bea şi mânca ceva, hamace unde te poţi odihni şi în general o atitudine relaxată. Acolo am făcut o dată baie în mare în timp ce turna cu găleata afară, aşa că o să-mi aduc aminte mereu de locul ăla.

Bacalar e o lagună superbă prin culoarea apei şi a nisipului. E exact cum ai văzut în pozele alea cu locuri de vis cu apă de culoarea turcoazului. Un alt loc care-mi place e Xul-Ha (pronunţat Şul-Ha). E un pic mai greu accesibil decât Bacalar, pentru că-ţi trebuie o maşină mai ridicată, dar asta înseamnă că e posibil să nu fie nimeni acolo decât îngrijitorul, ceea ce înseamnă că ai locul doar pentru tine şi prieteni. Apa e tot aşa clară, mai adâncă decât la Bacalar, ceea ce mie îmi place, pentru că mă îmbie mai mult la înotat. În plus, poţi să închiriezi un kayak şi să te învârţi prin zonă.

13.   Cum sunt oamenii în Mexic?

Oamenii ştiu să se bucure de viaţă. Râd mult, dansează mult, beau mult. Sunt prietenoşi şi ospitalieri. Un lucru care m-a surprins a fost că par mai toleranţi în ceea ce priveşte homosexualitatea. Am cunoscut câţiva băieţi şi fete care erau deschişi în privinţa asta şi nu păreau să aibă probleme.

Pe de altă parte, mexicanii nu ştiu să spună ”nu” direct. Îţi spun da şi după aia nu mai apar. Şi cu punctualitatea e o problemă. ”În 20 de minute” înseamnă între 20 de minute şi un moment nedeterminat din viitor. A, şi înjurăturile fac parte din limbajul obişnuit. Chestia asta mi s-a părut foarte amuzantă. În felul ăsta, cuvintele îşi şi pierd din putere şi depinde mai mult cum şi cu cine le foloseşti.

14.   Mexic este privit de mulţi ca fiind o ţară periculoasă. Te-ai simţit în pericol în vreun moment? Ai avut experienţe negative?

N-am avut probleme, dar nici n-am fost în zonele ”fierbinţi” unde războaiele dintre carteluri sunt o problemă, gen Cancun sau nordul Mexicului. Oricum, dacă eşti precaut şi nu umbli noaptea de nebun sau prin zone periculoase ale ţării, gen junglele controlate de traficanţii de droguri, atunci n-ar trebui să dai de belea.

15.   Cum este clima?

Mi s-a spus că e cald tot anul. Oricum, în astea trei luni, n-am purtat pantaloni lungi sau mânecă lungă decât atunci când n-am avut ce purta altceva sau când am fost într-un loc mai pretenţios. Chiar şi când plouă nu se face frig, ci doar puţin răcoare. De când sunt aici n-am făcut duş decât cu apă rece care oricum nu e rece, ci călduţă. Umiditatea în aer e mai mare, aşa că transpir şi când stau pe loc. N-am putut sta fără ventilator, curgeau apele de pe mine şi nu mă mai puteam concentra la nimic. Căldura te face să-ţi piară cheful de muncă şi îţi vine doar să zaci şi să bei eventual.

16.   Cum te descurci cu limba? Se vorbeşte engleză?

Când am venit nu ştiam spaniolă aproape deloc. Am venit aici cu un prieten mexican, aşa că n-a fost nevoie să dau din mâini mult la început. Între timp, am reuşit să învăţ destulă spaniolă cât să port o conversaţie şi să mă descurc pe stradă. Oricum, am întâlnit foarte puţini oameni care vorbesc engleză chiar şi în aeroportul din Cancun, aşa că folosesc direct spaniola când vorbesc cu cineva necunoscut.

17.   Ce îţi place la Mexic?

Îmi plac locurile frumoase: cenote-uri, lagune, plaje, temple mayaşe. Îmi place că oamenii ştiu să râdă şi să se bucure de momentele cu prietenii, că te tratează de parcă eşti de-al casei. Îmi place horchata şi michelada – două băuturi grozave – ceviche şi guacamole şi ceapă coaptă stropită cu zeamă de lămâie şi alte mâncăruri şi băuturi care nu-mi vin acum în minte.

18.   Ce NU îţi place la Mexic?

Lipsa de punctualitate şi faptul că sunt foarte miştocari. A, şi faptul că e al naibii de greu să găsesc ciocolată. E un detaliu care pentru mine contează, ca şi alte detalii legate de mâncare. De exemplu, e greu să găseşti mâncare fără carne dacă nu vrei să găteşti acasă. Se mănâncă foarte mult porc aici şi aproape orice mâncare e cu carne. Mănâncă porc şi la micul dejun.

19.   Ce te-a impresionat la cultura lor? Ce ai învăţat de la ei?

Am învăţat să plec în ultimul moment şi să ajung în ultimul moment înainte să plece autocarul, dar nu o să folosesc des abilitatea asta :) În rest, mă repet şi spun că m-a impresionat căldura lor şi ştiinţa de a se bucura de viaţă.

20.   Poţi să dai 3 sfaturi oamenilor care ar vizita Mexic?
      • Aveţi grijă cu ardeiul habanero. E iute ca naiba :)
      • Spaniola ajută mult dacă n-aveţi abilităţi extraordinare în limbajul nonverbal şi folosirea dicţionarului.
      • Mergeţi în Chiapas. N-am reuşit să merg acum, dar o să mă întorc special pentru asta.
      • Cumpără-ţi un adaptor pentru prize.
      • Vorbeşte cu banca pentru că s-ar putea să ai blocat cardul în Mexic din cauza tranzacţiilor cu carduri furate care se întâmplă aici.
21 .   Călătoreşti singur. Cum este?

Oarecum. N-am un tovarăş de călătorie, dar mai peste tot pe unde am fost, am fost la prieteni. Oricum, îmi place aşa, pentru că deşi e mai stresant, mă învaţă să ies din carapace şi să ştiu ce vreau.

Related Posts with Thumbnails


« « Ponturi utile pentru o vacanță ieftină în Barcelona| Croazieră all inclusive de 14 zile din Europa în America la 430 euro » »
  1. Popa Bogdan says:

    Salutare! Peste o saptamana o sa aterizam si noi in Mexic in Mexico City. Am vrea sa inchiriem o masina de pe 22 pana pe 6 dar sa o lasam la Cancun.Ai cumva idee (sau prietenii tai ) de ceva firme lowcost?. Am incercat pe siteurile internationale dar mai toate percep o taxa de vre-o 500 de dolari pentru ca lasi masina in alta parte,,,,(mi se pare un pic cam mult. Orice sfat e binevenit. Merci si,,,butoneala placuta la plaja! :)

  2. Bogdan …
    Pe data de 19 septembrie 8 cupluri de romani au fost intoarsi acasa in România sper sa nu ti se întâmple la fe … acum numai este asa de simplu sa intrii in mexic…sper sa ai noroc si sa poti intra…
    Si eu vreau sa plec dar mai astept….imi e teama ca ma refyzq la intrare en mexico cuty

  3. mytzushik says:

    Buna,

    Mai esti prin Mexic? Unde stai mai exact?
    Multumesc

  4. hei buna eu vorbesc cu cineva din puerto vallarta…. mi se pare de treaba omul,a fost cineva pe acolo? Mi as dori sa pot ajunge acolo dar mie asa frica singura si ma gandesc ca mi ar trebui multi bani nu?? si cum as face sa il gasesc pe acel om?? spaniola o inteleg bine de tot…. voi ce ziceti?e mexican

  5. Catalin Godeanu says:

    Buna Simi

    Catalin este numele meu. Am trait 2 ani chiar in Puerto Vallarta…. M-am intors in Romania in Iunie 2012….Da-mi un reply la mesajul asta la godeanu.catalin@gmail.com si iti povestesc mai multe…

  6. ATENTIE MARE. IN DRUM SPRE MEXIC IN AVION, SAU LA SOSIRE PE AEROPORT O SA PRIMITI NISTE FORMULARE DE IMIGRARE. LE COMPLETATI SI CAND PREZENTATI PASAPOARTELE PENTRU PUNEREA VIZEI, AVETI GRIJA CA DIN ACELE FORMULARE CARTONATE SA DETASEZE O PARTE CA UN TICHET PE CARE SA-L STAMPILEZE CU O STAMPILA DREPTUNGHIULARA SI SA VI-L INAPOIEZE. NU PLECATI DE LA PUNCTUL DE CONTROL PASAPOARTE FARA SA VA DEA ACELE TICHETE DETASATE. IN MOD SPECIAL SE FAC CA PLOUA SI SI NU LE DETTASEAZA CUM AM SPUS. LA INTOARCERE PIERDETI AVIONUL SI PLATITI CAM 100 SI CEVA DE USD CA SA VA DEA ALTELE, PLUS NOUL BILET DE AVION CARE PLEACA LA CINE STIE CE ORA. SUNT NISTE NENOROCITI. O FAC SPECIAL.AVETI GRIJA SI NOTATI CE V-AM TRANSMIS.

  7. alexandra says:

    superb :)

  8. Super si eu imi doresc enorm sa vizitez MEXICUL multumim de sfaturi.

  9. cine a fost recent in mexic ? probleme la vama ? mai intorc romanii din mexic ? multumesc

  10. esop cum putem lua legatura ?

  11. As vrea sa stiu cat costa o casa acolo si ce salarii sunt(minime).Mi-ar place in Mexic.Din Romania cat ar costa drumul?Sti ceva de Acapulco?In sensul de siguranta.Recomanda-mi un loc de acolo poate doua unde ai fi in siguranta.Multumesc frumos!Salutari

  12. Pot sa am mancare in bagaj cand intru in Mexic? Iti confisca mancarea din bagaje la vama?

  13. Gabriela Ioana T. says:

    Buna ziua,
    As vrea sa stiu daca pe aici se gasesc romani stabiliti in Mexic? mi-ar placea sa incerc sa ma mut acolo, sa imi fac o viata in Mexic. Dorinta mea cea mai mare este sa studiez actoria la CEA Televisa, daca nu reusesc macar sa imi pot gasi un loc de munca in alt domeniu.
    Cred ca m-ar ajuta de inceput daca as avea totusi, cunostinte in Mexic (si nu vorbesc din punct de vedere financiar), mi-ar fi mai usor pana prind “radacini” sa zic asa.
    Multumesc mult! Mi-ar placea sa luam legatura daca exista astfel de persoane.

  14. radu drilea says:

    Pentru Gabriela
    Este o comunitate romaneasca restransa, majoritatea locuiesc in Mexico City sau in Cancun. Am locuit in Acapulco 6 ani si statiunea este magica, doar ca in prezent este un loc foarte periculos. Cancun si Riviera Maya sunt sigure, anual vin milioane de turisti din toata lumea. Cu noua lege a emigratiei, turistii au dreptul sa stea legal in Mexic 180 de zile. Dar atentie, in timpul sederii ca turist nu poti sa schimbi forma migratorie ca sa poti lucra sau studia. Ca turist dupa 180 de zile trebuie sa parasesti tara fortat. Actele pentru a lucra legal in Mexic se pot face doar intr-un consulat sau o ambasada Mexicana in strainatate si primul pas este sa ai o oferta de lucru de la o institutie sau firma Mexicana.

  15. Buna!!! Sunt românca si recent am ajuns in Mexick City , din Oradea.
    E frumos aici, mai ales ca ai cu cine împărtăși experiențe, viitorul meu soț este mexican ne-am cunoscut pe internet, a venit el la mine acasă, a vb cu familia, prieteni, pastorul meu, toți ai zis da, si am venit amândoi, aproape de 1 luna.
    Inca ma adaptez cu stilul loc , probleme am la mâncare, nu imi place picant, si oricum sunt foarte pretențioasa, dar fac acasă mâncare românească in timp ce viitorul soț e la munca, câteodată merg cu el la servici de fapt majoritatea,i-l ajut cu ce pot , limba o știu, nu ffff Bn, dar ma descurc in sensu ca dacă ei vb repede eu ma pierd.

  16. Azi mau intors si pe mine din mexic.mexico city gata si cu mexica am vrut sa ajung in america dar….

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: