Distrează-te verde! 7 festivaluri de vară aproape de natură   Vara e şi păcat să te distrezi într-un club plin de fum şi doar pentru vreo 12 ore într-o vineri seara. Oamenii „serioşi” au grijă ca în weekend sau în concediu să se distreze pe la vreun festival. Dar cum împaci dorinţa de a merge în natură cu nevoia de distracţie?

   Mergi la un festival cu muzică bună, activităţi faine şi oameni mişto, care se desfăşoară în natură. Şi nici nu trebuie să îţi faci griji în ceea ce priveşte cazarea, pentru că dacă îţi aduci un cort, organizatorii pun la dispoziţie spaţiu destul pentru campare.

   Am ales pentru tine 7 festivaluri „verzi” pe care n-ar trebui să le ratezi.

 

 

      1.     Padina Fest

 

Padina Fest

   Padina Fest e festivalul de la care nu ai cum să lipseşti vara asta. Este cu adevărat aproape de natură, în primul rând pentru că se desfăşoară pe platoul Padina, în munţii Bucegi (în ce alt loc te poţi simţi mai aproape de natură?), iar în al doilea rând pentru că pune accent pe ecoturism şi educaţie “verde”.   În al treilea, şi cel mai important rând, Padina Fest este un festival ambiţios, realizat de oameni foarte faini, care include o grămadă de activităţi, atât distractive cât şi educative, ce ţin cont de mediul natural şi te ţin ocupat pe timpul zilei.

   Organizatorii, oameni de nota 10 cum am mai zis, întreprind activităţi de ecologizare cum ar fi curăţarea zonei atât înainte cât şi după festival (acţiune la care poţi să participi şi tu), refacerea marcajelor turistice din zonă şi curăţarea traseelor turistice, amplasarea în zona de camping a unor coşuri de gunoi şi împărţirea de saci menajeri la participanţii campaţi la cort. Va exista şi o promoţie (atenţie… e de băut moka) prin care să se reducă numărul de peturi aruncate pe sistemul recompensei (se oferă o sticlă plină în schimbul a 10 peturi)

   Anul acesta vor cânta Toulouse Lautrec, Robin and the Backstabbers, Stillborn, Şuie Paparude şi alţii. Numai imaginează-ţi cât de frumos ar fi să petreci 2-3 zile la munte, gratis şi să mai ai parte şi de concerte.

 

Când?

   3 – 7 August

 

Cât costă?

   Nimic! Ia-ţi bani de buzunar pentru activităţile conexe (ieftine) descrise mai jos.

 

Ce faci acolo?

   Ce nu faci? Festivalul pune la dispoziţie atâtea activităţi, că în 5 zile probabil nici nu o să ai timp să le încerci pe toate.

   Acestea sunt:

   -   Căţărare

   -   Rapel

   -   Tiroliană

   -   Trasee

   -   Plimbări cu balonul cu aer cald

   -   Biciclete de închiriat

   -   Maraton de mountain bike (e necesar să te înscrii dacă vrei să participi)

   Mai vrei? Bine:

   -   Concursuri de căţărat pe plasă, oină

   -   Workshopuri de echilibru

   -   Ture organizate pe munte

   -   Cursuri de prim ajutor

   -   Workshop şi concurs de fotografie

   -   Cel mai înalt cinematograf din România, care va proiecta filme de la TIFF

 

Cum ajungi la Padina?

 • Pe jos: cu telecabina (sau cu piciorul) pe traseele Buşteni – Babele – Peştera, apoi pe jos până la Padina (15 min)
 • Cu bicicleta: din Sinaia, Buşteni sau Târgovişte
 • Cu maşina: găseşti aici localizarea pe hartă. Dacă nu ai maşină, nu vrei să îţi iei maşina sau dacă mai ai loc în maşină, fii mai “verde” şi încearcă să o împarţi cu alţii. Poţi găsi parteneri de călătorie pe CuMasina, Ecodrum sau pe Couchsurfing în grupul Ride Share Romania.

 

 

      2.     Spirit Base

 

Spirit Base

   Un festival care a devenit mai „verde” abia anul acesta este Spirit Base, în Austria. Este cel mai mare festival Psytrance – „Goa” din Austria, deci muzica va fi un amestec de progressive trance, full-on, dark-psy, oldschool şi ambient.

   Festivalul are loc în Ernstbrunn, lângă Viena. Găseşti pe site-ul oficial poze cu locaţia. Concertele se vor ţine pe o păşune, iar parcarea şi camparea se fac în pădure. Nu te aştepta la un drum asfaltat, că doar eşti în pădure, dar va exista un drum forestier făcut special pentru festival. Chiar dacă asta implică pomi tăiaţi, organizatorii susţin că nu se va tăia nimic din ce nu ar trebui tăiat, iar în 2012 se vor planta alţi pomi.

   Au o politică ingenioasă în ceea ce priveşte depozitarea gunoaielor. La intrarea în incintă se percepe o taxă de 10€ şi ţi se dă un sac de gunoi. Când te întorci cu el plin ţi se dă fie un alt sac, gol, fie cei 10€ la sfârşitul festivalului.

 

Când?

   1 – 5 Iunie

 

Cât costă?

 • De miercuri până duminică: 90€
 • De joi până duminică: 80€
 • De vineri până duminică: 60€
 • De sâmbătă până duminică: 30€

 

Ce faci acolo?

   Vor fi show-uri cu foc şi artificii. Vei putea gusta mâncăruri internaţionale, de la specialităţi austriace la delicateţe cu specific indian şi israelian, iar micul dejun va fi servit în cortul de chillout. Va exista şi o piaţă de 30 de magazine cu haine fluorescente, bijuterii şi picturi ce nu pot fi găsite în magazinele obişnuite.

 

Cum ajungi la Ernstbrunn?

 • Cu maşina: se află la doar 45km de Viena
 • Cu tren+autobuz: se ia trenul până în Korneuburg, unde aşteaptă un autobuz care te duce direct la festival

 

 

      3.     Glastonbury

 

Glastonbury

   Poate cel mai mare festival de muzică din lume are loc la Worthy Farm, Pilton, în Marea Britanie, langa Glastonbury. E de obicei acompaniat de ploi şi noroi, dar asta nu împiedică pe nimeni să se distreze la acest Woodstock modern, mai ales că în fiecare an line-up-ul este unul excepţional. Ca să dăm doar câteva nume, anul acesta cântă U2, Coldplay, Beyonce, Pendulum, The Chemical Brothers, Fatboy Slim.  Mai multe detalii pe site-ul oficial.

   Este un festival aproape de natură, nu doar pentru că are loc pe un câmp întins de verdeaţă (deşi nu prea mai rămâne nimic verde la sfârşit), ci şi pentru că sprijină activităţi şi ONG-uri ecologice, cum ar fi Greenpeace, WaterAid şi Oxfam. Organizatorii susţin că a ţine un festival în mijlocul sezonului de creştere a plantelor, chiar dacă pare o acţiune negativă pentru mediu, de fapt îl ajută prin prevenirea  practicilor convenţionale agricole care sunt dăunătoare mediului şi au un impact ecologic mai nedorit. Găsiţi aici mai multe detalii despre acţiunile de ecologizare promovate la Glastonbury.

 

Când?

22 – 26 Iunie

 

Cât costă?

 • Bilet standard: 195£ + 5£ (taxă de rezervare); sunt necesari 50£ avans la momentul rezervării
 • Copii sub 12 ani: gratuit
 • Parcare maşină: 20£
 • Parcare rulotă: 75£
 • Închiriere corturi indiene (pot găzdui până la 6 persoane): 900£

   Dacă nu ai fost pe fază, acum e deja prea târziu. Biletele s-au vândut din octombrie 2010, în primele 4 ore. Mai sunt câteva sesiuni de revânzare pentru biletele celor care s-au răzgândit între timp, din care ultima pe 17 mai.

 

Ce faci acolo?

   Pe lângă concertele susţinute, ai parte de activităţi la fel de interesante: cinema, teatru, circ, poezii, dans, focuri de tabără, activităţi pentru copii în zone special amenajate, jocuri diverse şi spectacole de tot felul. Merită să arunci o privire aici.

 

Cum ajungi la Glastonbury?

 • Cu autobuzul. Cea mai bună metodă pare să fie prin National Express.
 • Cu trenul. Organizatorii au creat rute speciale pentru festival, după cum urmează:

   -   Londra – 70£ dus-întors;

   -   Preston – 93£ dus-întors;

   -   Bolton – 90£ dus-întors;

   -   Manchester – 87£ dus-întors;

   -   Crewe – 70£ dus-întors;

   -   Stoke-on-Tren – 60£ dus-întors;

 • Cu bicicleta. Pentru că este o metodă ecologică de a călători, organizatorii oferă transport gratuit al bagajului tău din Bristol sau orice oraş pe o rază de 20m, un loc de parcare securizat pentru bicicletă şi un card Green Traveller (pe care îl primeşti şi dacă vii cu orice mijloc de transport în comun) prin care ai discount-uri la mâncare, tricouri, acces exclusiv la duşuri şi toalete.
 • Cu maşina. Nu este un mijloc de transport verde, aşa că nu primeşti nimic. Ba mai mult, plăteşti 20£ parcarea, plus 1.50£ rezervarea. Poti să împarţi maşina cu cineva, prin site-urile Lift Share şi goCarShare. Glastonbury se află la 45km de Bristol şi de Bath, iar festivalul are loc la 10km de Glastonbury.

 

 

      4.     Limetree

 

Limetree

   Un alt festival în Marea Britanie, dar la un nivel mai redus, este Festivalul Limetree care are loc la Limetree Farm, în Grewelthorpe.  Sub sloganul A Return to How Festivals Used to Be şi având ca motto Leave only Footprints, Limetree este un festival de muzică şi artă care promovează acţiunile ecologice. Festivalul se desfăşoară într-o frumoasă rezervaţie naturală şi zonă de conservare şi se pune accent pe reciclare şi pe folosirea apei de izvor în recipiente din inox pe care le poţi cumpăra de acolo la un preţ mic (zic ei). De asemenea, promovează metodele de transport cât mai ‘verzi’, punând la dispoziţie autobuze pentru transportul în comun şi încurajând partajarea de maşini.

   Camparea se poate face fie în cortul tău, fie în corturile amenajate de organizatori (SoulPad) de la 9£/noapte

   Anul acesta vor fi prezenţi Transglobal Underground, DJ Andy Smith (Portishead), Zero 7 şi alţii. Detalii pe site-ul oficial.

 

Când?

   26 – 28 August

 

Cât costă?

 • 3 zile pentru tineri (până în 18 ani) – 85£ – biletele la intrare costă cu 10£ mai scump
 • 1 zi pentru tineri (până în 18 ani) – 35£
 • 3 zile pentru adulţi (peste 18 ani) – 25£ – biletele la intrare costă cu 10£ mai scump
 • 1 zi pentru adulţi (peste 18 ani) – 15£
 • sub 5 ani – gratuit

 

Ce faci acolo?

   Festivalul pune la dispoziţie o multitudine de activităţi:

   -   pentru copii: jocuri, dansuri, instrumente muzicale, teatru de păpuşi, jonglerii, sesiuni de poveşti, workshopuri de arte şi meserii utilizând materiale reciclabile

   -   spectacole de circ

   -   dansuri

   -   sesiuni de reflexologie şi masaj pentru a calma durerile de la dans

 

Cum ajungi în Grewelthorpe?

   Organizatorii pun la dispoziţie autobuze din Leeds (pleacă vineri şi se întorc luni) pentru 10£ şi din Manchester (pleacă joi şi se întorc luni) pentru 15£. Trebuie făcută rezervare aici.

   Poţi de asemenea găsi maşini care merg acolo şi au spaţiu şi pentru tine pe site-ul GoCarShare. Leeds este la 70km depărtare, iar Manchester la 140km.

 

 

      5.     Eurockéennes

 

Eurockeennes de Belfort

   Eurockéennes de Belfort este unul din cele mai mari festivaluri de muzică rock din Franţa şi se desfăşoară în rezervaţia naturală Malsaucy, mai precis în peninsula din lacul Malsaucy, la 10km de Belfort. Încadrat între un lac, un deal şi o plajă, festivalul oferă o privelişte excepţională.

   Zona de campare, pusă la dispoziţie pentru o parte din cei peste 100 000 de tineri aşteptaţi, se află la 3km de zona principală, iar un autobuz gratuit face legătura între cele două locuri.

   Prima ediţie a avut loc în 1989 şi de atunci şi-au creat o reputaţie prin gama largă de artişti prezenţi. Deşi accentul se va pune pe muzică rock, de pe scenele festivalului se vor auzi şi hip-hop, electro şi techno. Anul acesta vor cânta Motörhead, Queens of the Stone Age, Arctic Monkeys, The Ting Tings şi alţii. Mai multe detalii pe site-ul oficial.

 

Când?

1 – 3 Iulie

 

Cât costă?

 • Intrare o zi + camping pass 3 zile costă 42€
 • Intrare în weekend (2 zile) + camping pass 3 zile costă 74€
 • Intrare 3 zile + camping pass 3 zile costă 95€

 

Ce faci acolo?

   În timpul celor 3 zile şi 3 nopţi de festival, trupe de teatru de stradă se instalează în Malsaucy: cabaret, teatru şi circ, karaoke, silent party, baloane cu aer cald în diferite forme. Mai multe detalii aici.

   Belfort este şi el un oraş frumos, situat la graniţa Franţei cu Germania şi Elveţia. Aici poţi vedea statuia unui leu de Frederic Barthol, cel care a proiectat şi Statuia Libertăţii. Ea se află la poalele citadelei, care oferă o vedere panoramică extraordinară. Este locul unde se fabrică trenurile TGV şi Peugeot-urile, iar într-unul din muzeele oraşului poţi face un tur al fabricii de maşini.

   Belfort este situat între Munţii Jura şi Munţii Vosgi şi este locul perfect pentru nişte drumeţii pe cinste. Mai multe detalii găseşti aici şi, evident, la centrul de informare turistică din Belfort. Lacul Malsaucy oferă de asemenea câteva sporturi nautice (windsurf, canoe, bărci de agrement)

 

Cum ajungi în Belfort?

 • Cu trenul:*

   -   Din Lyon**, preţul este între 30€ şi 43€

   -   Din Paris, preţul este între 66€ si 103€

      * Pentru mai multe informaţii verifică site-ul SNCF

      ** un bilet de avion Bucureşti – Lyon costă de la 200€ în sus, dus-întors.

 • Cu maşina:

   -   340km depărtare de Lyon

   -   420km depărtare de Paris

   -   160km depărtare de Zurich, Elveţia

   -   170km depărtare de Berna, Elveţia

 

 

      6.     Musilac

 

   Festivalul Musilac din Aix-les-Bains, Franţa este unul din cele mai mari festivaluri rock din Franţa, aducând împreună un lac, un munte şi mii de oameni. Pe lânga muzica oferită (anul acesta vor cânta aici Santana, Morcheeba, The Chemical Brothers, Nouvelle Vague, Kasabian şi alţii), festivalul vrea să pună în valoare şi zona excepţională în care se desfăşoară şi să ajute la prezervarea acesteia.

 

Musilac

 

Când?

14 – 16 Iulie

 

Cât costă?

 • o zi costă 50€
 • 3 zile costă 139€
 • 3 zile + Camping Pass costă 145€

   Biletele se pot cumpăra de pe site-ul oficial.

 

Ce faci acolo?

   Aix-les-Bains este un orăşel fermecător, care funcţionează ca staţiune balneo-climaterică şi este situat lângă Lac du Bourget. Ca să îţi faci o idee iată câteva panorame 360°. Când nu e festival, este o staţiune liniştită, populară în special în rândurile pensionarilor datorită tratamentelor termale.

   Asta nu înseamnă că dacă eşti tânăr te vei plictisi acolo. Lacul du Bourget este cel mai mare lac natural din Franţa şi este situat la 3km de centrul oraşului, unde poţi înota sau inchiria diverse echipamente pentru sporturi nautice (bineînţeles, la preţuri de staţiune din Franţa). Deasupra oraşului se înalţă Muntele Revard (1550m) unde poţi face diverse drumeţii pe jos sau cu bicicleta.

 

Cum ajungi în Aix-les-Bains?

 • Cu maşina:

   -   110km depărtare de Lyon

   -   75km depărtare de Grenoble

   -   70km depărtare de Geneva, Elveţia

 • Cu trenul:

   -   Din Lyon, preţul este între 14€ (pentru călători între 12-25 ani) şi 19€ (adulţi)

   -   Din Paris, preţul este între 38€ (preţ la ofertă) şi 122€

 

 

      7.     Exit

 

Exit

   EXIT este cel mai mare festival de muzică din Sud-Estul Europei şi se desfăşoară  în frumoasa fortăreaţă Petrovaradin din oraşul Novi Sad, în Serbia. Nu poţi spune că este chiar în natură, dar fortăreaţă este construită la înălţime pe ţărmul Dunării şi oferă o privelişte panoramică pitorească asupra oraşului.

   Ideea festivalului s-a născut în 1999, în timpul regimului naţionalist al lui Slobodan Molišević. Frustraţi de eşecul partidelor de opoziţie de a se uni împotriva regimului, adolescenţii din Novi Sad au folosit muzica pentru a se opune politicii sale, de unde şi sloganul primei ediţii – “Exit out of ten years of madness”.

   După 11 ani, festivalul este unul ca toate celelalte, adică prilej de distracţie, muzică şi băutură pentru cei peste 200 000 de oameni aşteptaţi. Vor cânta Jamiroquai, Portishead, Pulp, Underworld, Beirut şi mulţi alţii. Mai multe informaţii pe site-ul oficial.

 

Când?

7 – 10 Iulie

 

Cât costă?

 • 254RON pentru acces general 7-10 iulie
 • 107RON pentru Camping Pass
 • 360RON pentru acces general 7-10 iulie + Camping Pass

   Biletele se găsesc pe Myticket sau Eventim

 

Ce faci acolo?

   Festivalul nu oferă decât muzică şi alcool, dar asta nu te împiedică să vizitezi oraşul. Probabil va fi foarte aglomerat, însă te poţi plimba prin oraş sau pe cea mai frumoasă plajă a Dunării. Dacă eşti mai activ, poţi face excursii în munţii Fruska Gora pe jos sau cu bicicleta (mai multe detalii aici)

 

Cum ajungi în Novi Sad?

 • Cu trenul: un drum din Bucureşti până la Novi Sad (cu oprire în Belgrad) costă 143RON. Mai avantajos e să iei oferta CFR cu 46€ dus-întors Bucureşti-Belgrad, iar un drum dus-întors Belgrad – Novi Sad costă în jur de 15 RON.
 • Cu maşina: Novi Sad se află la 155km Timişoara, pe un drum care se parcurge în aproximativ 2.5 ore. Şoseaua se află în stare bună, iar la graniţa de obicei nu este aglomerat.

 

 

Ţi-am dat idei? Dă-ne şi tu. La ce festivaluri mai mergi vara asta?

Related Posts with Thumbnails


« « Cum, unde şi de ce să călătoreşti cu vaporul de marfă| Vrei să vezi ce înseamnă „La Mare” pentru noi? » »
 1. Nu e festival, dar e extraordinar. Romanian Seashore Walking Adventure!
  http://www.walking.ro/2011-Romanian-Seashore-Walking-Adventure/rswa.html

 2. Poate ne alaturam si noi :) E data hotarata?

 3. Da. Pe 22 iunie se pleaca cu Vaporul din Tulcea spre Periprava. Iar de la Periprava este hotarat un traseu, impartit in 5 etape, cu destinatia finala Vama Veche. Va puteti incrie aici http://www.couchsurfing.org/meetings.html?mid=95869
  HaHa.. poate ne vedem acolo :)

 4. Da!!!! Excelent articol, felicitari!!!

 5. http://www.motociclism.ro/forum/index.php?/topic/664728-free-bikers-week-4-12-14-aug2011/

  Motoare, muzica rock si multa distractie pe pajistea din Nandru, Hunedaora.

 6. Eu va astept la Reggae Pon Di Hills intre 5 si 6 august in Teliu, langa Brasov.

  Locatia este superba, muzica buna si intrarea libera: http://reggae-pon-di-hills.blogspot.com/

 7. Am pierdut anul acesta Festivalul Secerisului din Ampoita, dar in 2014 sa nu uitam ultima sambata din iulie! Intrarea este libera, putem merge si cu biciclete.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Distrează-te verde! 7 festivaluri de var&#... - [...] Vara e şi păcat să te distrezi într-un club plin de fum şi doar pentru vreo 12 ore într-o ...

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: