Localnic în India (ep.2) – Cum se stabileşte românul în Goa. Sfaturi practice
Ai mai auzit probabil de Goa. Ce ai auzit depinde foarte mult de cine ţi-a povestit, dar cu siguranţă a fost o descriere care conţinea cuvinte precum „petrecere”, „trance”, „iarba”, „droguri” sau „plajă”. Deşi sunt atribute care nu ar trebui să lipsească dintr-o descriere decentă, cât de des le introducem şi în ce combinaţie este foarte important.
Un lucru îmi este în continuare clar, şi nu sunt singurul care crede asta, şi el este că:
Goa nu este India.
Adică este, în sensul că este un stat din India, unul din cele mai bogate, şi pentru că aici poţi să vezi cam cât de frumoasă poate fi ţara asta. Însă, per total, este diferită. Este una din cele mai europene şi turistice zone din India şi nu este reprezentativă pentru restul ţării.
Iar asta nu este tot, mai trebuie să înţelegi ceva esenţial:
Goa este, de fapt, un stat.
De la nord la sud sunt peste 150 km de străbătut şi de la est la vest peste 100 km, distanţe care se parcurg destul de greu, cu maxim 60 km/h, din cauza infrastructurii defectuoase şi traficului indian.
Apoi vreau să mai spun că:
Goa este mai scumpă ca restul Indiei.
Deşi preţurile sunt foarte mici pentru noi, albii europeni, în Goa vei cheltui în medie cam dublu decât în alte zone ale Indiei, exceptându-le pe cele foarte turistice.
Pe cât de evidente mi se par lucrurile astea acum pe atât de necunoscute îmi erau când am ajuns.
Din întâmplare autobuzul de noapte cu care venisem din Mumbai ne-a lăsat, cu ajutorul deciziei noastre pripite, dar inspirate, în partea de nord a statului, în Mapusa, un oraş măricel şi destul de important din nord. De acolo am mers în Anjuna unde ne-a întâmpinat un sat turistic, cu palmieri, hippies, vreme faină şi mare caldă.
Băi, ăsta-i paradisul. Clar!
Cam aşa gândeşti când ajungi şi sentimentul rămâne cu tine o lungă perioadă, însă curând trebuie să te ocupi de treburile administrative: unde stai, ce mănânci, cu ce te mişti de colo colo. Aşa că, după 2-3 freshuri de fructe pe care am dat echivalentul a 3 Ron, am pornit la treabă.
Să vă povestesc şi hai să încep cu locuinţa.
Cum să închiriezi o casă în Goa
Poţi să găseşti aproximativ orice tip de casă îţi doreşti, începând de la apartamente şi până la vile sau bungalowuri. Cea mai plăcută variantă este o casă pentru că de obicei vei avea şi terasă, curte şi chiar piscină dacă îţi doreşti asta.
Ca să o găseşti poţi să te duci la o agenţie de turism şi să plăteşti comisionul lor, dar acestea sunt greu de găsit şi nu vor ştii neapărat de case sau locuinţe de închiriat pe termen mai lung. Cea mai bună variantă este să închiriezi un scuter şi să străbaţi străzile staţiunii alese de tine. Vei găsi anunţuri cu numere de telefon, dar cel mai eficient este să întrebi. Întrebi la magazine, întrebi aleatoriu pe stradă, întrebi la case şi cam pe oriunde vezi pe cineva care vinde ceva. Aproape fiecare om pe care îl întrebam ştia pe cineva care avea ceva de închiriat.
Preţurile pentru case şi apartamente încep de la 12 000 rupii (160 euro) pe lună şi merg până la 70 000 rupii sau mai mult. O casă cu 2 dormitoare şi living care să arate bine va fi, în funcţie de zonă, în jur de 30 000 rupii pe lună. Dacă poţi să dai puţin mai mult poţi închiria ceva mai bun. Ca să îţi faci o idee poţi să te uiţi pe LetGoa, AirBnb sau pe olx.in, dar nu te aştepta ca anunţurile să fie valabile.
Poţi închiria o casă şi pe perioade mai scurte de o lună.
Garanţie ţi se va cere mai rar, însă toţi vor să plăteşti în avans. Cu cât închiriezi pe o perioadă mai mare cu atât preţul o să scadă.
Nu te aştepta să te înţelegi în engleză foarte bine cu proprietarii. Sunt puţini cei care vorbesc foarte bine engleză şi dacă o vorbesc , o vorbesc aşa de rapid că nu înţelegi mare lucru.
În India, pentru a descrie numărul de camere dintr-un apartament sau o casă, se foloseşte prescurtatea BHK. Bedroom, Hall, Kitchen. Ai 1BHK, 2BHK, 3BHK, 4BHK. Cifră reprezintă numărul de dormitoare şi cele mai frecvente sunt casele cu 2BHK şi 3BHK.
Pe prima casă închiriată de noi, un 2BHK adică 2 dormitoare, un living mare, 2 băi, bucătari şi terasă am plătit 35 000 rupii pe lună, adică aproximativ 500 Euro pe lună. Pe a doua casă am plătit aproximativ 15 000 rupii pe un 1BHK. Cheltuielile au fost incluse.
Concluzia mea este ca poţi să îţi găseşti lejer ceva de stat cu 80 euro pe lună/persoană şi că dacă eşti dispus să plăteşti între 150 euro şi 200 euro pe lună/ persoană poţi să stai chiar în lux.
Cât costă cazarea pentru câteva nopţi
O noapte într-un beach hut este cam 400 rupii (25 RON) şi o cameră decentă într-un guesthouse între 800 şi 1000 rupii ( 50-60 RON). Dacă mergi până la 1500-2000 Rupii (80- 120 RON) pe noapte, poţi găsi camere cu tot confortul, cu vedere spre mare şi tot ce-ai ţi-ai mai putea dori.
Telefon şi Internet în Goa, India
Dacă vrei să stai mai mult de 5 zile în Goa şi să te simţi cât de cât localnic trebuie să îţi iei un număr de telefon local. Cele mai cunoscute reţele sunt Airtel, Aircel, Reliance, Idea, Vodafone şi TataDocomo.
Este esenţial să ai un număr de Goa. Acesta se ia foarte uşor de la orice reprezenţă a unei companii de telefonie şi se activează în 2 zile. Trebuie să mai ai la tine copie după paşaport şi o poză. Tot de la reprezentaţe poţi să iei pachete de internet 3G, inclusiv cu modem. Modemul costă aproximativ 30 euro şi 4GB de internet costă cam 10 euro.
Noi am folosit Airtel care are acoperire foarte bună în Goa şi 3G-ul merge decent. În partea de nord (de Aswhem în sus) am înţeles că IDEA merge un pic mai bine şi că în partea de sud Airtel mai pierde din semnal.
Viteza la 3G este bună, însă semnalul nu este constant şi trebuie musai să testezi în funcţie de zonă înainte să închiriezi casă. Cea mai bună cartelă de internet este de la TATA Docomo, dar este greu de procurat în Goa. Este mai bine să o iei din alt stat şi să vii cu ea în Goa pentru că nu vei fi taxat pentru Roaming. În India, fiind ţara mare, se aplică tarife de Roaming dacă părăseşti statul din care ţi-ai luat cartela.
Dacă ai nevoie de net să ştii că o să te bazezi aproape exclusiv pe 3G pentru că vei găsi foarte greu casă cu internet. Terasele au internet, însă viteză lasă foarte multe de dorit şi nu te poţi aştepta decât să foloseşti emailul şi Skype-ul în mod decent.
Preţuri în Goa
Probabil că singurul lucru care nu este negociabil este ceea ce cumperi din magazin şi mâncarea din restaurant. În rest cam totul se negociază. O sticlă de apă de 1 L este 16 rupii, dar în general plăteşti 20 rupii. Fructele sunt cam că la noi, însă poţi să mănânci ananas şi mango proaspăt sau pepene în mijlocul iernii. Cu 20 de rupii îţi iei o nucă de cocos şi un suc de trestie de zahăr (excelent, trebuie încercat) este cam 10-30 rupii. Un km cu ricşa este 15 rupii, o bere este în jur de 50-60 rupii, un kg de banane cam 30 rupii, electronicele originale sunt ca la noi şi poţi să cumperi o motocicletă cu 500-1000 euro. Aşteaptă-te să primeşti preţuri duble sau chiar de 10 ori mai mari pentru că eşti turist. În general este ok să negociezi până ajungi la un sfert din prima valoare care ţi s-a oferit.
Bani
Bancomatele sunt la toate colţurile şi poţi scoate bani de pe aproximativ orice card. Poţi scoate maxim 20 000 rupii o dată. Poţi schimba euro şi dolari în rupii şi cursul variază în funcţie de unde schimbi. Ai grijă să ai mereu la ţine mărunt, bancnote de 10 şi 100 rupii pentru că majoritatea vânzătorilor nu au să-ţi dea rest.
1 RON= 16 Rupii 1 Euro= 71 Rupii *la data publicării
Transport
Goa este legată de restul ţării prin cale ferată şi de aici poţi lua tren spre orice altă destinaţie din India. Margao, Vasco da Gama şi Thivim sunt gări mai importante. Din Goa pleacă autocare spre multe alte destinaţii din India şi se pot cumpăra bilete pe redbus.in sau de la agenţii.
Prin Goa, dacă nu îţi iei motocicletă, poţi circula cu autobuzele locale. Tariful poate fi undeva între 8 rupii şi 30 de rupii. Autobuzele sunt destul de rapide pentru standardele indiene, dar pot fi foarte aglomerate. În lipsă de altceva est un mijloc de transport bun.
Mai poţi lua ricşe sau taxiuri. La ambele poţi negocia tariful. În caz de impas sau dacă vrei să mergi pe distanţe scurte poţi întreba cam pe oricine de taxi şi de multe ori oamenii se vor oferi să te ducă pe motocicletă lor pentru câteva rupii (puteţi fi 2 persoane, în India 3 persoane pe motocicletă este ceva normal).
Cel mai bun mijloc de transport este scuterul sau motocicleta. Traficul este un haos organizat cu care sunt sigur că te vei obişnui destul de repede. Preţul normal pentru a închiria un scuter este de 200 rupii pe zi (aproximativ 13 RON) dacă închiriezi pe o perioadă mai mare de o săptămână, şi 300 rupii pe zi dacă închiriezi pentru mai puţin. Motocicletele sunt ceva mai scumpe (între 300 şi 700 rupii în funcţie de model).
De închiriat găseşti peste tot, este suficient să te uiţi după semne şi chiar dacă nu te uiţi te va întreba cineva la un moment dat.
Benzină este aproximativ 55 rupii/litru la bezinarie, dar găseşti să cumperi sticle de 1L la orice magazin şi costă 80 rupii, foarte folositor dacă rămâi fără benzină.
Atenţie! Carnetul din România nu este valabil. Ar trebui teoretic să ai carnet internaţional care costă 600 RON. Dar ai putea foarte bine să nu îţi iei. Toată lumea merge fără carnet în Goa pe principiul că dacă te opreşte vei da şpagă. Oricum vei da şpagă pentru că se vor luă de ceva ca să te motiveze să le dai ceva. În plus, nu cred că vei purta cască. Mai nimeni nu poartă şi vei fi tentat să faci la fel. Cred.
Mâncare
În Goa poţi mânca şi ieftin şi scump. Poţi mânca la un food stall pentru 30 de rupii ( 2 RON) sau poţi merge la restaurant şi să dai între 9 RON şi 20 RON pe o masă plină, cu băutură, desert şi tot ce mai vrei. Chiar şi când am comandat tot ce ne doream şi umpleam masă la refuz eram uimiţi că nu cheltuiam mai mult de 25 RON de persoană. În Goa mâncarea este excepţională. Poţi să guşti cam toate tipurile de mâncare indiană, nepaleză sau tibetană şi este gătită bine. Va fi în general şi mai puţin picantă decât în restul Indiei, dar nu mereu.Poţi să ceri să nu fie picantă, dar nu te vor înţelege mereu sau nu o să te asculte.
NU te feri de mâncarea picantă!
Te obişnuieşti relativ repede şi are scopul ei. Pentru că este un climat cald condimentele ajută la digerare şi, bănuiesc eu, mai omoară din bacterii. Nu vrei să vezi cum se prepară mâncarea în India, chiar nu recomand, aşa că mănâncă picant. De fiecare dată când am avut o reacţie aiurea la mâncare a fost când mâncăm salată sau lucruri negătite.
Siguranţă
În toată India au fost puţine momentele în care nu m-am simţit în siguranţă şi atunci doar pentru că aveam eu anumite prejudecăţi sau eram paranoic. Dacă îţi vezi de treaba ta nu ţi se va întâmpla nimic rău. Trebuie să îţi iei măsurile de precauţie normale. Nu merge noaptea prin locuri prea dubioase şi ai grijă de lucrurile tale.
Dacă eşti fată, ai ceva mai multă grijă. În Goa sunt foarte permisivi, însă dacă ieşi din acest stat vei atrage foarte mult atenţia dacă nu te îmbraci corespunzător. Citeşte articolul ăsta pentru mai multe detalii.
Distracţie
În Goa au loc evenimente, însă în afară oraşelor foarte turistice se face destul de linişte după oră 11. Sunt destule petreceri pe plajă, dar nu te aştepta la ceva grandios. Pentru a găsi petrecerile bune îţi recomand să îţi faci prieteni care stau de mai multă vreme în Goa şi ştiu locurile bune.
În Goa se poate face diving, dar nu este cel mai bun loc pentru asta. Poţi face kitesurfing în Morjim, te poţi da cu caiacul în Palolem, cursuri de yoga, dar nu prea poţi face surf şi nici snorkeling pentru că apa nu este foarte clară. În general, Goa nu este o destinaţie pentru amatorii de sporturi.
Când e de mers?
Sezonul bun este din septembrie până prin aprilie. Atunci umiditatea e mai scăzută, temperatura este în jur de 30 de grade ziua, 20 grade noaptea şi apa mării are 26-27 de grade sau mai mult. În aprilie sunt ultimele petreceri de închidere a sezonului, umiditatea creşte, temperatura mării scade şi începe să fie cam pustiu.
High season este între noiembrie şi martie şi peak season este în decembrie şi ianuarie , dar poţi merge şi în septembrie şi octombrie şi în aprilie. În aprilie este mai cald, dar nu insuportabil şi preţurile scad. Este recomandat să mergi în toamnă pentru că este după sezonul ploios şi totul este mai verde.
Începând din februarie, în India totul este destul de arid şi peisajul este în general mai deprimant.
Unde să mergi în Goa
Goa este împărţită generalist în North Goa şi South Goa , delimitarea fiind capitala statului – Panaji.
Panaji este şi cel mai arătos oraş din acest stat. Poţi vedea frecvent turişti, te întâmpină case în stil portughez, străzi şi parcuri curate, pentru standardele indiene şi maşini scumpe. Aici este în general mai curat decât în oraşul tipic indian şi chiar plăcut de locuit. O zonă rezidenţială de interes pentru turişti, unde găseşti şi case de închiriat destul de ieftine, este Dona Paula, care se află la câţiva kilometri de Panaji. În zonă plajele sunt, totuşi, mai rare.
North Goa
Anjuna – Este raiul hippie. Te simţi ca în era hippie din anii `60 sau `70. Este destul de turistică, însă procentajul de călători este mai mare decât cel de turişti. Plaja este mai îngustă, dar există numeroase terase fix pe malul mării de unde poţi să vezi un apus incredibil. Aici există şi câteva cluburi destul de faimoase unde au loc petreceri trance şi psihedelice de genul “nu le guşti dacă eşti treaz”. În Anjuna te poţi da şi cu parapanta. Este per total un loc relativ liniştit, dar cu multe terase şi baruri, deci poţi găsi ceva de făcut şi seara. În Anjuna, în fiecare miercuri, se organizează un bazar imens foarte cunoscut în Goa care este raiul pe pământ pentru domnişoare.
Arambol – Este cam în acelaşi stil cu Anjuna însă ceva mai mic şi cu mai mulţi localnici. Este aproape de partea de limita nordică a statului.
Baga, Candolim, Calangute - Le bag pe toate în aceeaşi oală pentru că sunt foarte turistice, în sensul de turistic ce nu ne place. Candolim şi Calangute împart practic aceeaşi plajă imensă. Calangute este plină de turişti indieni care nu vor rată ocazia să facă o poză cu tine dacă eşti mai alb. Candolim este plin de turişti englezi. În zonele astea poţi găsi relativ uşor o casă de închiriat. Din păcate sunt foarte aglomerate şi par cumva superficiale. Baga este foarte turistică şi aici se întâmplă the Saturday Night Market care este un bazar-nebunie în care găseşti de toate.
Morjim, Ashwem - Sunt staţiuni mai cochete şi mai scumpe puţin. Morjim este plin de ruşi însă este o staţiune liniştită şi frumoasă unde se întâmplă multe petreceri. Aici se poate face kitesurfing (o oră de training este în jur de 2000 rupii). Morjim este locul upscale care este frecventat de 90% turişti ruşi. Ruşii sunt oricum omniprezenţi în Goa.
South Goa
Este în mare partea de mai jos de Panaji şi Vasco da Gama (locul unde este şi aeroportul). Goa are aeroport!
Goa de Sud este în general mult mai liniştită şi mai pitorească. Plajele sunt largi şi mai pustii şi este în general locul perfect în care să te relaxezi, dar nu te aştepta să ai prea multe de făcut seara.
Locul cel mai vestit este Palolem, care a mai decăzut în ultimii ani ani pentru că a devenit foarte turistic. Are totuşi o plajă foarte frumoasă, cu o insulă în jurul căreia poţi face kayaking (200 rupii/oră) şi în care poţi să dormi într-un bungalow chiar pe plajă ( 400-500 rupii/noapte negociat).
Mai sunt o serie de alte sătuce care împrumută din personalitatea celor pe care le-am menţionat deja aici.
Şi cum e de fapt?
Divers. Chiar şi în statul ăsta mic, insignifiant dacă îl compari cu mărimea Indiei, totul se schimbă dacă mai călătoreşti 10 km. Găseşti totul de la cultura hippie care pare neschimbată din anii `70, până la luxul şi opulenţa turiştilor englezi, la personalitatea interesantă a ruşilor, la viaţa la ţară şi agricultura indiană. Poţi admira biserici catolice, temple hinduse, uneori alăturate, oraşe indiene destul de veritabile, traficul indian aşa cum este el, femei în saree şi produse indiene. Aici am savurat cea mai bună mâncare indiană din cele 3 luni petrecute în India şi aici vezi cea mai multă civilizaţie cu excepţia probabil a Delhi.
Te poţi bucura de plaje de zeci de kilometri, de apă caldă, dar nu neapărat curată sau limpede, de palmieri şi terase cu vedere superbă la apus, dar în care berea e 3 lei şi cafeaua 1 leu. Poţi să mergi să te bucuri de Holi, poţi să participi la petreceri trance, house , poţi, dacă vrei, să încerci şi să experimentezi cam orice fel de droguri, nu că aş recomanda, dar mă simţ obligat să menţionez că, da, sunt şi d-astea chiar dacă te poţi feri de ele fără efort.
În Goa ai senzaţia acută, cel puţin pentru primele zile, că ai ajuns în paradis şi că mai bine de atât, ei bine, se poate, dar cu greu.
Dacă ai ajuns direct aici citeşte şi despre cum am ajuns în Goa. Mai multe poze din India postez regulat pe pagina de Facebook.
« « Direct din oraşul tău: destinaţiile interesante spre care poţi zbura fără escală. Uneori şi low cost.| Aparate foto pentru nomazi » »
Sincer ma asteptam sa fie mai ieftin! 200 euro pe o casa e cam ca la noi si e totusi India despre care credeam ca e printre cele mai ieftine tari din lume! chiar daca e Goa …
Astept urmatorul articol cu descrierea lui Holi si sa nu uiti sa scrii despre “altarele” din casele indiene.
Poze, poze, poze, cat mai multe sa-mi “miroasa”a India…..
O casa ok e atat. Gasesti si mai ieftin, dar nu o sa vrei sa stai prea mult acolo. Ce e foarte ieftin la indieni nu iti doresti.
Banuiesc
Genial articol si cei care se plang ca dau 200 de euro pe o casa acolo eu am stat la plaja imi cantau pasarele colibri si nu auzeam masini sirene sau cum o bate vecinu pe nevasta-sa dar de romanul asa este se plange mereu in orice situatie plangerea romanului rezista hahah eu m-as muta acolo si maine
Pai cam 200 euro e o garsoniera amarita in Bucuresti si trebuie sa-ti platesti si utilitatile.
In India -am fost de 2 ori- cred ca platesti mai mult confortul igienei locului – in sensul stric al cuvintului – decit intelesul romanesc al confortului unei locuinte.
Pe ansamblu e mai ieftin acolo -la aceleasi conditii de trai…da’… e altfel !!
…si eu m-as muta chiar azi ( da’ sunt multe sforicele care ma tin , aste pt cei care ar zice :si ce mai astepti !??)