Povestea unui brazilian care călătorește cu o Lada veche prin Europa de Est. Și sfaturi.Când am auzit de povestea lui Renato m-am entuziasmat instant. Unul din visurile mele este să străbat Europa cu o mașină clasică sau cu o motocicletă veche, așa că povestea lui m-a fascinat. Iar Renato a fost și el la fel de entuziasmat sa împărtășească cu noi câteva sfaturi de călătorie și să ne povestească despre aventura lui.

El va ajunge în luna iulie si la noi în țară, dacă vrei să-l cunoști, dar hai să îl las pe Renato să povestească:

––-

Un brazilian călătorind în Europa de Est într-o Lada. Ia stai! Ai spus un brazilian călătorind în Europa de Est într-o Lada? Da. Cam așa!

Îți spun mai încolo despre asta dar, în primul rând, să îţi povestesc un pic despre mine.

În 2010 am avut şansa unică de a mă muta în Vilnius, Lituania, şi de a petrece un semestru de studii la Universitatea din Vilnius. Pasiunea mea pentru Europa de Est a început atunci şi de când m-am întors în Brazilia, știu că mi-am lăsat inima undeva pe acolo.

Din Lituania am putut călători în unele ţări vecine, cum ar fi Polonia, Letonia, Estonia, Finlanda şi Belarus. Când s-au terminat cursurile, în loc să mă întorc direct, mi-am luat rucsacul şi am plecat, fără o destinaţie precisă. Tot ce ce aveam era un bilet de avion către Tbilisi, Georgia, care îmi fusese dăruit de un prieten georgian. l-am luat şi mi-am început cele 66 de zile de călătorie cu rucsacul în spate în complet misterioasa – pentru mine la cel puţin – Georgia.

Am călătorit, în ordine, în Georgia, Turcia, Grecia, Macedonia, Albania, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Austria, Slovenia şi Italia.

Punctele esenţiale ale călătoriei au fost (cu excepţia României, desigur):

  • Stepantsminda, Georgia. Acest orăşel situat la graniţa cu Rusia este centrul Parcului Naţional Kazbegi, unul dintre acei munţi care îţi taie răsuflarea. Biserica Sfânta Treime Gergeti, situată  în vârful unui deal mai mic, redă peisajul perfect pentru acest loc. Merită văzută! Întreaga Georgie este  minunata si recomand tututor să meargă acolo.
  • Ohrid, Macedonia. Pe malul lacului cu același nume, Ohrid este un oraș turistic situat la graniţa albaneză. Hanuri ieftine, străzi aglomerate şi mâncare bună, acest loc trebuie să fie pe itinerariul oricui în Balcani.
  • Kotor, Muntenegru. Dacă crezi că Dubrovnik este uimitor, dar nu ai suficienţi bani pentru a merge acolo, încearcă Kotor. Dubrovnik in miniatură, Kotor este fermecător, ieftin, accesibil şi uimitor. Nu uita să te opreşti la Budva ca să vezi mica peninsulă Sveti Stefan.
  • Nida, Lituania. Acest oraş mic de la malul mării este situat în Curonian Spit, la graniţa cu Kaliningradul rusesc. Dune de nisip, case din lemn colorat şi vânt, mult vânt – acest loc este pur şi simplu uimitor.
  • Tallinn, Estonia. Cel mai mic dintre capitalele din aşa-numitele state baltice este de fapt mai mult scandinav decât est-european. Vechiul oraş este bine păstrat şi prezintă istoria pe care Estonia a împărţit-o cu Finlanda. Aici te vei simţi ca în timpurile medievale!

Când călătorim cu un anumit buget şi pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să fim atenți la o serie de lucruri pentru a face călătoria mai puţin obositoare.

Așa că iată câteva sfaturi pe care le-am deprins în această excursie:

1. Despre haine

Pentru că în călătorie luăm o cantitate limitată de haine, va trebui să le spălăm manual de mai multe ori, în funcţie de cât de mult timp vom călători. Şi cum nu suntem experţi în spălarea manuală, noi de obicei distrugem câte puţin hainele de câte ori le spălăm. Așa că eu recomand oamenilor să ia cu ei haine care nu sunt foarte vechi, mai ales lenjeria. De asemenea, hainele complet noi nu sunt foarte bune, pentru că noi nu suntem încă obişnuiţi cu ele şi ne-ar putea crea discomfort, ceea ce nu am vrea să se experimentam într- o călătorie lungă.

2. Cum să împachetezi

De asemenea, ceva destul de enervant atunci când călătorim cu rucsacul în spate este să îl păstrăm organizat. Nu folosim niciodată toate buzunarele şi compartimentele pe care rucsacul ni le oferă pur şi simplu pentru că suntem încăpăţânaţi şi nu ne place să risipim timp citind manuale sau explorând fiecare centimetru al rucsacului. Ei bine, asta e o atitudine nepotrivită. Oferă-ţi puţin timp şi cunoaste-ți  rucsacul. Sunt sigur că vei găsi un buzunar complet nou într-un loc pe care nu îl cunoşti şi acest buzunar va fi perfect pentru a păstra acele cutii de bere îngrozitoare şi lipicioase pe care le colecţionezi din prima zi.
Tot legat de organizarea genţii, există un fel de pungi mici, destul de uşoare, pe care le folosim să spălăm hainele la maşina de spălat. Punem hainele în interiorul lor, tragem fermoarul, si nu vom mai amesteca şosetele cu lenjeria de corp sau cu blugii. De fapt, aceste pungi sunt grozave pentru a-ţi organiza geanta. Poţi separa hainele murdare de cele curate sau, poţi găsi, de asemenea, o modalitate de a păstra ciorapii şi lenjeria intimă la îndemână pentru a ajunge mai repede la ele. Cine nu a pierdut aproape o oră întreagă şi a trebuit să scoată tot din rucsac doar pentru a găsi ultima pereche de şosete curate?

3. Cu ce să te încalți într-o călătorie
Ar mai trebui să iei cel puţin 3 tipuri de pantofi. Poate vor ocupa mai mult spaţiu decât doreşti, dar îți vor fi utile. O pereche de pantofi obişnuiţi, una de cizme impermeabile şi papuci. Dacă călătoreşti în timpul iernii într-un loc rece, uită de acest sfat. Şi dacă mergi într-un loc tropical pe timpul verii, nu încerca să faci pe inteligentul şi să testezi pantofii impermeabili pe ploaie. Foloseşte papucii. Bocancii impermeabili sunt buni să treci un râu, dar nu sunt suficiente pentru o ploaie tropicală.

4. Și ce haine să-ți iei


Oricât de mult ai încerca, dacă mergi la o petrecere, vei arăta întotdeauna ca un turist. Aşa că nu risipi spaţiul genţii încearcând să îţi aduci “haine de petrecere”. De asemenea, nu fi trist dacă cămaşa ta preferată s-a distrus în timpul călătoriei. Acordă-i respect şi asigură-te că această cămaşă a murit la datorie şi moartea ei nu va fi în zadar.

5. Ce e iluzie și ce e realitate? 


Uită de filme, uită de emisiunile TV despre călătoriile cu rucsacul care îți arată  fotografii şi imagini uimitoare.  Toate acestea sunt o mare, mare minciună. Călătoria cu rucsacul este uimitoare, dar nu este atât de  uimitoare cum arată ei acolo. Totul pare atât de uşor şi perfect. Şi ajungi să te gândeşti că este destul de uşor să călătoreşti cu rucsacul în spate, cu un buget foarte redus. Când ai o întreagă echipă de producţie în spate, într-adevăr, este. Când nu ai, nu mai este atât de uşor.

Nu spun că este greu, deoarece nu este chiar adevărat. Eu spun doar că unii oameni călătoresc sperând să facă exact aceleaşi lucruri pe care le-au vazut la televizor și nu va fi chiar așa. Dar secretul de a trece peste toate este să fii optimist tot timpul.Tot timpul! Chiar dacă ai ceva probleme cu un şofer de taxi sau mâncarea are gust oribil. Tu eşti deja acolo, bucură-te de moment! Cât de mulţi oameni ar dori să aibă şansa de a porni la drum şi nu pot? Tu eşti acolo, prietene! Bucură-te de plimbare chiar dacă cina de ieri te face să vizitezi toaleta la fiecare 10 minute. Ai reuşit! Peste câţiva ani vei regreta că nu ai mâncat mai mult din acea cină, pentru că dacă ai fi ştiut ca vei fi bolnav oricum, o bucată nu ar mai fi contat. Deci asta e sugestia mea, întotdeauna să fii optimist!

6. Unde mergem?

Există mai multe site-uri unde poţi găsi multe informaţii despre destinaţia dorită. Doar să verifici si când au fost făcute ultimele actualizări şi când au avut loc discuţiile de pe forum. Tripadvisor este o mare resursă pentru orice loc vrei să vizitezi. Și ghidurile fizice sunt grozave, dar sunt scumpe şi nu te vor ajuta dacă ai un buget limitat.

Mie îmi place să găsesc la întâmplare pe Couchsurfing oameni din locurile unde am de gând să merg şi să le cer lămuriri despre locurile respective. A mers minunat până acum!

Asta este mașina cu care a ales Renato să călătorească…

Înapoi la ideea unei excursii făcute într-o mașină Lada 

De când m-am întors în Brazilia am plănuit să revin în Europa de Est, dar de data asta nu ca turist. Ideea de a folosi o maşină simbol al epocii sovietice  mi-a venit instantaneu. Mi-au plăcut întotdeauna maşinile Lada şi lipsa lor de inovaţii de design de-a lungul anilor. Şi aşa cum au fost populare în Brazilia la inceputul anilor 90, cred că ar fi o modalitate bună de a schimba o excursie care ar putea fi lipsită de atractivitate pentru unii oameni. În acest fel am putut aduna diferite persoane şi opiniile lor într-un singur obiectiv – acela de a explora şi de a arăta Europa de Est după căderea comunismului.

Acum poate îți spui că ,,o mulţime de persoane din Vest au venit aici cu aceeaşi idee, pentru a arăta cum s-au schimbat lucrurile de când dictatorii comunişti au fost înlăturaţi”. Şi ai dreptate. Dar de data aceasta este un pic diferit. În loc de a cere opinia generaţiilor în vârstă şi de vârstă medie, care au trăit atât în anii controversaţi cât şi în zilele noastre, aş dori să cunosc părerea noii generaţii. Tinerii care au acum între 20 şi 30 de ani, care s-au născut la sfârşitul comunismului sau după el şi nu au trăit acele timpuri în mod activ.

Şi pentru acest lucru m-am luat pe mine drept exemplu. În Brazilia, am avut o dictatură militară la conducerea ţării timp de două decenii, din 1964 până în 1985. Eu m-am născut în 1987, deci, nu am trăit acei ani întunecaţi. Dar am o opinie puternică despre acele vremuri şi despre modul în care ele ne afectează în prezent . Şi de când am călătorit în cel puţin 12 foste ţări comuniste, cunoscând o mulţime de tineri, am observat că aceştia simt la fel ca mine. Ei nu au trăit în acei ani, dar au totuşi o opinie puternică despre acea perioadă. Hai să o împărtăşim oamenilor şi să încercăm să înţelegem ce se întâmplă cu adevărat în această parte strălucitoare a lumii acum.

Apropo, în România am avut una dintre cele mai grozave momente din călătoria mea. Am avut şansa de a întâlni oameni incredibili şi de a vizita principalele locuri turistice. Am întâlnit o ţară care, de departe, nu era la fel ca în cărţile pe care le-am citit în epoca Ceauşescu. De data aceasta voi merge acolo pentru a întâlni şi mai multe persoane şi pentru a auzi toate poveştile lor. Mă vei ajuta?

Nu ezita că mă contactezi şi să mă întrebi orice despre călătorie. Inclusiv să te autoinviţi să mă însoţeşti în excursie nu numai în România, dar oriunde altundeva.

Link-urile mele de contact sunt:

Poți arunca un ochi și pe campania de pe site-ul Trevolta. Aceasta s-a terminat însă dacă mă poți ajuta cu sfaturi sau m-ai putea găzdui pe canapeaua ta în această călătorie ar fi super.

Mulțumesc :)

 

 

Related Posts with Thumbnails


« « 10 lucruri pe care le poţi face aproape gratis în Santorini| Sărbătoarea vieţii în Spania: 5 festivități locale de care nu știai » »
  1. Foarte frumoasa povestea. Este intr-adevar o aventura si o incercare in acelasi timp, sa mergi atata cu rucsacul in spate, si chiar si cu masina care, veche fiind, nu poti sti cand trage pe dreapta fara putinta de a o mai aduce pe sosea.

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: