Cât te-ar costa să locuieşti în Londra   Londra este un oraş care nu prea mai are nevoie de prezentare. În capitala Regatului Unit totul este la superlativ: galerii de artă sau muzee, centre comerciale, parcuri imense chiar în centrul oraşului, ca să nu mai vorbesc de istoria incredibilă pe care încă se sprijină metropola. Totuşi, ceea ce ne atrage cel mai mult este civilizaţia şi diversitatea care la noi se găseşte în doze mici.

turnul Londrei

   Londra mai este descrisă ca fiind un oraş al extremelor, atractiv pentru oricine.  Un oraş în care găseşti mereu ceva de făcut şi care te stimulează încontinuu. Poţi să locuieşti aici ani întregi fără să poţi descoperi tot ce are de oferit.

   Chiar cu atâtea vorbe de bine, oraşul are şi lipsuri. Londra este de exemplu cotat ca unul din cele mai poluate oraşe din Europa la ora actuală. Este un oraş scump, mai cu seamă în centru şi există şi acolo probleme, în schimb nivelul de trai este mult mai ridicat.

   Nu ai nevoie de permisiune sau viză pentru a te duce sau pentru a locui acolo, în schimb îţi trebuie un permis de muncă (sau o certificare) dacă doreşti să lucrezi acolo.

Cât te costă să mănânci în Londra?

 

   O masă ieftină într-un restaurant este în jur de 15-20 £, iar una mai scumpă în jur de 40 de £. Dacă găseşti o ofertă bună, poţi lua cina în oraş  chiar şi cu 25 £ (3 feluri de mâncare şi o băutură).

   O masă decentă într-un Pub te costă cam 8-10 £, iar micul dejun cam 6 £.

   Dacă te hotărăşti să găteşti pregăteşte-te să cheltuieşti în jur de 50 de £ pe săptămână pentru cele necesare unui cuplu. Cu 60-70 de £ pe săptămână ar trebui să acoperi mâncarea şi alte necesităţi (şampon, săpun, etc.)

Exemplu:

Un carton de 12 ouă – 2 £

Apă 2L – 1.5 £

1 kg de ciuperci – 1,8 £

Bere în magazin (0,5L)  – 1,15 -1,5 £

Un pui întreg ( >1kg) – £3.5

Un pachet de ţigări – 5 £ sau mai mult

1 pâine – 1 £

Dublu Cheeseburger la McDonalds – £1.10

  Mâncare iefină găseşti la supermarket-uri de genul: ASDA, TESCO, Sainsbury’s, Marks&Spencers.

 

 

Cât te costă să locuieşti în Londra (chiria)

 

Hostel: de la 17 £ în sus

Hotel: de la 40 £ în sus (cameră dublă)

Couchsurfing: din 11 000 de oameni cam 1000 sunt dispuşi să primească pe cineva

 

   Nivelul chiriei depinde, ca peste tot, de zona în care vrei să locuieşti şi de cartierul  din zona respectivă. Te orientezi în funcţie de zonele de pe harta metroului.

   Un apartament de 3 camere în afara centrului este în jur de  1500£/ luna. Dacă te bate gândul să cumperi, aşteaptă-te la preţuri de 5500£ pe metru pătrat.

   Zona 2  este, de exemplu, o zonă tipică pentru cineva care vrea să facă naveta în zona 1 (centru) şi să meargă la evenimente sociale de câteva ori pe săptămână.În zona de Nord-Est, cam la 8 km de centru, chiria pentru o cameră cu pat dublu într-o casă este de 450£ cu tot cu cheltuieli. cat costa chiria in londra

   Pentru un loc numai al tău ai nevoie de minim 600 £ pe lună fără plata facturilor.

Cheltuieli:

Internet: 25 £ pe casă.

Utilităţile nu ar trebui să coste mai mult de 100 £ pe lună.

Preţuri informative ale chiriilor pe zone găseşti aici.

   Pentru a-ţi căuta un coleg de apartament poţi să te foloseşti de http://uk.easyroommate.com/, iar să găseşti un apartament de www.findaflat.co.uk

 

 

Transportul în comun:

 

   Metroul este mai rapid şi mai eficient decât autobuzul şi cu el poţi ajunge cam peste tot, dar este foarte scump.

Exemplu:

   Din zona2 spre centru: cu metroul te costă100 £ pe lună sau 1000 £ pe an. Dacă lucrezi 5 zile pe săptămână varianta a 2-a este cea mai bună. Un abonament la autobuz este mai ieftin – 600 £ pe an. Sau poţi alege bicicleta, gratis.


Mers pe jos –  Centrul Londrei are numai câţiva km în lăţime deci poţi ajunge dintr-un punct în altul în 1-2 ore.
transport in londra
Cu bicicleta - în 30 de minute ajungi cam oriunde. Mersul cu bicicleta este încurajat în Londra. Găseşti uşor o hartă gratuită cu pistele de bicicletă din oraş şi există locuri de unde poţi închiria biciclete. Este mult mai ieftin decât metroul şi ideal pentru transport în centrul oraşului.

Cu autobuzul - O călătorie este  £1.20, dar călătoria poate dura mult din cauza traficului.

Taxi – O cursă medie cu taxi-ul, când nu este aglomerat, te costă în jur de 10 £.

Maşina – Mult mai folositoare seara deoarece în timpul zilei, pentru centru, se plăteşte o taxă de 8 £ iar parcarea este destul de scumpă (un litru de benzină este 1,1 £)

Lista de preţuri pentru transport în comun o puteţi găsi aici: tfl.gov.uk/tickets

 

 

Ieşit în oraş:

 

O bere: 3 £ (în unele pub-uri până la 4.5 £)
Bilet la film: 15 £
Bilet la concert: 40-60 £
Teatru :25 £ sau mai mult
Intrarea într-un club-pub: între 5 şi 20 £, dar într-o seară poţi cheltui şi 100 £ dacă pui şi consumaţia şi taxi-ul până acasă.

 

 

Călătorii

 

   Eşti la câteva ore cu autocarul de Paris, Brussels sau Amsterdam şi dacă rezervi din timp te poate costa doar câteva lire.

   Ai zboruri low-cost spre toată Europa şi chiar spre Asia (Air Asia). Ryanair operează aici şi ai zboruri relativ ieftine spre ţările de nord, Polonia, Irlanda şi Islanda.

   Ai ambasade cam pentru toate statele la care te poţi gândi. Poţi călători pe calea aerului sau cu trenul spre orice parte a lumii.

   Poţi ajunge uşor în Bath, în 2 ore în Birmingham, în Manchester sau în Bournemouth ca să te bucuri de plajă. Poţi merge în weekend în oraşele mici şi cochete de genul Henley on Thames, Oxford, Cambridge sau la castelul Windsor.

   În unele oraşe poţi ajunge chiar şi cu . Am mai povestit aici cum.

 

 

Cum să lucrezi în Londra

 

   Salariul minim este 1000 £, iar un salariu mediu este în jur de 2000£. Un salariu minim de 1000 £ ajunge pentru un trai decent.

   Anglia a fost afectată puternic de criză deci nu vă aşteptaţi la mii de oportunităţi.

   Plata pe oră este în jur de 5.80£ în mod normal, dar depinde de vârstă şi evident de experienţă şi statut.

   Informaţii complete în română despre cum te poţi angaja în Londra găseşti în acest document. Alte informaţii aici.

   Slujbe poţi găsi prin Monster Website, Total Jobs, Work Thing, Times Online London Jobs, Guardian Jobs.

   Dacă eşti freelancer sau ai afacerea ta şi eşti doar în trecere nu ar trebui să ai nici o problemă. În afară de preţurile mari desigur.

 

 

Vremea în Londra:

 

   Londra are reputaţia unui oraş în care plouă mult. Vremea este foarte schimbătoare şi poţi avea parte de toate cele patru anotimpuri într-o singură zi, dar climatul este în general blând. De obicei plouă cam o zi din trei şi pentru câteva ore. Nu vei avea parte nici de temperaturi extrem de scăzute, dar nici temperaturi extrem de ridicate. Verile sunt relativ calde cu temperaturi care urcă până la 23°C . Uneori acestea sar şi de 25°C. Iernile sunt răcoroase, dar rareori temperatura scade sub 0 grade, iar în timpul zilei temperaturi de 5-8 grade sunt obişnuite. Iarna poate să ningă de câteva ori.

 

 

Diverse:

 

O oră la un Internet café costă 1£. Există numeroase puncte de access WI-FI, dar din păcate la majoritatea se plăteşte.

Poţi folosi cardul de student pentru a obţine reduceri substanţiale la muzee cinema-uri sau cluburi

Dacă ai o urgenţă medicală şi nu ai încă asigurare ţi se va acorda fără problemă ajutor.

Un cont de bancă se deschide relativ uşor dacă ai toate actele în regulă şi dacă poţi prezenta un contract de închiriere, o atestare de la angajator sau un permis de rezidenţă.

Ambasada României în Londra – Arundel House, 4 Palace Green W8 4QD, telefon  +44 20 7937 9666


La momentul scrierii articolului 1 Liră = 1,12 Euro; 1 Liră= 4.79 RON

Costurile prezentate sunt aproximative.  Dacă ai informaţii suplimentare care crezi că pot ajuta pe alţii, lasă un comentariu şi îl vom include în articol.


Related Posts with Thumbnails


« « Cum să ajungi pe Riviera Italiei: Cinque Terre| Cum să călătoreşti ca femeie într-o ţară musulmană » »
 1. Pe ce site sau unde as putea gasi persoane dispuse sa imparta un apartament si pretul chiriei? Romani.

 2. Oana, incearca grupurile de Romani in Anglia de pe Facebook.

 3. Eu locuiesc in Londra sunt stomatolog. Am un cabinet de stomatologie pe Harley Street. Castig pe luna cam 12500 de lire [ce imi ramane dupa ce platesc cei 3 angajatii]. Am 36 de ani, am venit in Londra cand aveam 22 de ani . Mi-am deschis cabinetul cand aveam 29 de ani.

  P.S. Daca vrei sa iti deschizi o afacere cu ventit bun spre foarte bun [10000-15000 pe luna } trebuie sa strangi 10000

 4. Consider Londra ca unul din cele mai scumpe orase din lume. Cand am ajuns aici prima data si am vazut cat de scump pot fi majoritatea lucrurilor (cel putin comparativ cu Bucuresti), am avut un soc cultural.

  De la tigari care costa 55 RON pachetul (10 lire) pana la faptul ca si McDonalds-ul este la un pret de trei ori mai mare, Londra este scumpa. Foarte scumpa.

  Acum daca poti sa lucrez aici, nu mai este o problema dar pentru o vacanta. Cred ca minimul necesar pentru a sta aici (asta inseamna o camera, mancare pregatita acasa, etc) este undeva la 1500 EUR. Pentru o viata comfortabila, sare de 2000 EUR cu usurinta.

  Totusi, are un index al preturilor de ~95. New York are exact 100. Bucuresti are undeva la 30. Deci practic pt oricine doreste sa se stabileasca acolo, sa fie pregatit/a sa plateasca 200 – 400% mai mult decat ar face in Romania, la orice.

  Consumer Prices in London are 139.33% higher than in Bucharest
  Consumer Prices Including Rent in London are 240.44% higher than in Bucharest
  Rent Prices in London are 601.54% higher than in Bucharest
  Restaurant Prices in London are 181.41% higher than in Bucharest
  Groceries Prices in London are 125.93% higher than in Bucharest
  Local Purchasing Power in London is 63.89% higher than in Bucharest

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: