Rezervaţii de zimbri din România



      N-o să stau să vă mai povestesc ce e ăla un zimbru. Ştiţi şi voi, o rudă mai mică a bizonului de se regăsea în filmele americane despre vestul salbatic. Eh, la noi, zimbrul a dispărut acum vreo 2-3 sute de ani, aşa că încercăm să repopulăm pădurile patriei cu acest animăluţ. Pentru asta am adus din afară şi am început să creştem şi noi zimbri. La ultima numărătoare am gasit 83 de zimbri în cele 4 rezervaţii de zimbri care se regăsesc la noi în România. Şi în timp ce noi ne chinuim să salvăm zimbrii, alţii aduc bizoni din America şi îi omoară pentru carne. Dar asta este altă poveste.


      Hai să vedem unde se şi găsesc zimbrii ăştia pe teritoriul nostru..


  1. Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă” – Neamţ


  2. zimbrii-2

          Aici, zimbrii sunt învăţaţi să mănânce mai puţin, să găsească şi ei modalităţi de a se hrăni fără a se mai baza 100% pe om, deoarece se urmăreşte punerea lor în libertate. Primul grup ar trebui eliberat în munţii Neamţului în iarna 2010-2011.

    Pe lângă zimbri (pe care sunt mari şanse să nu îi vedeţi chiar de aproape), puteţi admira şi cerbi carpatini, cerbi lopătari, căpriori, vulpi, urşi, lupi sau diverse tipuri de păsări. În rezervaţie sunt şi câteva iazuri, amenajate special pentru pescuit de crap, caras, şalău, ştiucă sau biban.

          La ultima numărare erau 28 de zimbri, din care însă numai 6 sunt ţinuţi mai aproape pentru scop turistic.


    Site oficial: http://www.vanatoripark.ro/

    Cum să ajungi la rezervaţie: Mergi pe drumul dinspre Târgu Neamţ către Mănăstirea Neamţ. La aproximativ 1,5 km după ce intri pe drumul judeţean, faci stânga. Drumurile sunt bune.

    Cât te costă: Intrarea este 3 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii.

    Ce să vezi în zonă: Cetatea Neamţ, Casa Memorială Mihail Sadoveanu, Casa Memorială Ion Creangă, Muzeul Nicolae Popa, Casa memorială Veronica Micle, Mănăstiri: Secu, Sihăstria, Sihla, Văratec, Neamţ, Agapia


  3. Rezervaţia de zimbri Haţeg – Slivuţ


  4. zimbru hateg

          Este cea mai veche rezervaţie de zimbri din România, aducându-se în 1958 doi zimbri din Polonia. Acum sunt 7 zimbri, care arată chiar bine, deşi în ultimii ani s-a tot scris în ziare de starea deplorabilă în care se aflau. Rezervaţia nu este chiar un lux, dar dacă ai tupeu poţi să mângâi zimbrul pe cap pentru că are o gaură în gard chiar în locul unde se duce să mănânce de obicei. Nu sfătuim totuşi…


    Cum să ajungi la rezervaţie: Vei găsi indicatori către rezervaţie. Pe drumul de la Haţeg spre Strei faci stânga la indicator. Mergi cam 3km pe un drum bun prin pădure.

    Cât te costă: Intrarea este 3 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii, elevi şi studenţi

    Ce să vezi în zonă: Mănăstirea Prislop, Castelul Sântămăria Orlea, Biserica Densus – cea mai veche din România.


  5. Rezervaţia de zimbri “Neagra” – Bucşani


  6. zimbru bucsani

          Aceasta este cea mai mare rezervaţie de zimbri din România, fiind mai degrabă o crescătorie, de unde zimbrii se trimit la rezervaţia din Neamţ pentru a fi apoi lăsaţi în libertate. Acum sunt 37 de zimbri, toţi născuţi în captivitate şi botezaţi cu nume care încep cu RO. Dacă vrei să afli cu adevărat ceva despre zimbri, întreabă îngrijitorul. Este mai mult decât dornic să îşi împărtăşească experienţele cu zimbrii şi credeţi-ne, are ce povesti.

          Ca să îi vezi îndeaproape, urmezi drumul prin iarbă până la un foişor. Orice ai face, nu sări peste foişor, pentru că deşi vezi garduri, constaţi repede că nu sunt întregi, iar zimbrii sunt foarte teritoriali în turmă. Dacă vrei să atingi unul, e un zimbru împăiat chiar în căsuţa de la intrare.


    Cum să ajungi la rezervaţie: Ştim că Dâmboviţa nu se află chiar pe primul loc la capitolul drumuri, deci poate nu ar trebui să îţi târâi BMW-ul pe acolo. Cea mai bună rută pe care am găsit-o ar fi de pe drumul DN72, între Târgovişte şi Ploieşti – se face un drum judeţean din Adânca spre Bucşani. Cel mai probabil nu sunt indicatoare, deci mai bine întreabă un localnic. Treci de Bucşani şi următorul sat este Răţoaia unde la biserică faci stânga. Şi tot mergi până dai de rezervaţie. Dar te sfătuim să întrebi din când în când, doar ca să ştii că te aflii pe drumul cel bun.

    Cât te costă: 1,5 RON, fără TVA

    Ce să vezi în zonă:O colecţie unică de gropi în asfalt… şi Târgovişte care este destul de aproape


  7. Rezervaţia naturală de zimbri “Valea Zimbrilor” – Vama Buzăului


  8. zimbru vama buzaului

          Este cea mai nouă rezervaţie de zimbri de la noi (noiembrie 2008) şi are momentan 11 zimbri, o căprioara şi doi iezisori. Dacă îl rogi frumos pe îngrijitor, te lasă să atingi căprioara, care a fost crescută de o familie obişnuită şi nu e deloc sperioasă.

          Zimbrii crescuţi aici urmează şi ei să fie eliberaţi în pădurile din Carpaţi. Şi încă ceva, administratorii zimbrăriei caută “naşi” pentru cei 11 zimbri. Aceştia pot fi persoane fizice sau juridice care trebuie decât să le cumpere “finilor” hrana pentru 12 luni.


    Cum să ajungi la rezervaţie: Pe DN10 de la Buzău înspre Braşov, la ieşirea din Întorsura Buzăului, mai exact în satul Brădet, schimbaţi direcţia (stânga dacă veniți dinspe Buzău, dreapta dacă veniți dinspre Brașov) către Vama Buzăului pe DJ103A. Găsiţi rezervaţia la ieşirea din localitatea Acriş, pe partea stângă a drumului.

    Cât te costă: nimic



Vezi Zimbri in Romania pe harta mare

Related Posts with Thumbnails


« « De la Londra la Manchester cu 1£| Fuckin` civilized – Amsterdam Live Sex Show » »
  1. Documentat, interesant, imi place

  2. Mai, ce idei trasnite si binevenite si bine documentate aveti, v-ati facut cu un cititor fidel! Ma rog, cititoare :p
    Apropo de ceea ce tocmai am citit, stiti povestea celor doi zimbri primiti din Polonia pentru refacerea populatiei in Hateg? Se numeau Podarek si Polonca si sunt considerati parintii zimbrilor din Romania :)

  3. @Nadina – Multumim, ne straduim

    @LauraT- Suntem onorati. Nu stim povestea. Or stii si poloneza?

  4. Am fost la rezervatia din Dambovita. Cam intortocheat drumul, dar merita. Cat despre gropi, sa stiti ca s-au rezolvat de anul trecut . Puteti sa va taratzi si BMW-ul ;)

  5. Da, e una din cele mai frumoase. Ma bucur sa aud ca au reparat drumul , dar n-as paria ca va rezista si dupa zapada asta tot asa frumos.

    Noi oricum la dus am fost pe alt drum (teoretic mai scurt…practic, vai de noi) prin niste sate si n-am depasit mai nicaieri 20km/h.

  6. Super articol. Multumesc pentru informatii si idei de calatorie. Super.

  7. Am vizitat si eu zimbraria Neagra din Ratoaia si pot spune ca am ramas placut impresionat.
    Mai multe poze de acolo pe linkul din numele meu.
    Frumos articol, bine realizat :D

  8. woow!souper tare..:D

  9. Frumos articol, e nevoie de acest gen de articole de informare si promovare, bravo! La mai mare!

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: