5 locuri în Asia unde poţi trăi şi preda englezamae-hong-son

    Te-ai gândit să pleci din ţară. Cât mai departe. Nu definitiv, doar să vezi cum e şi pe la alţii. Să experimentezi culturi noi, diferite, să trăieşti ca un adevărat localnic. Să nu fii doar un turist. E foarte greu însă în zilele noastre să economiseşti atâţia bani încât să trăieşti măcar un an în altă ţară. Deci va trebui să munceşti acolo. Majoritatea oamenilor optează pentru predarea englezei în şcoli. Este un program lejer, se câştigă destul încât să plăteşti chiria (dacă nu e deja asigurată), mâncarea, şi să te şi plimbi. Iar majoritatea ţărilor asiatice aproape cerşesc pentru profesori de engleză.

    Iată câteva ţări ideale pentru aşa ceva.

 

 

        1.     Thailanda

 

phi-phi

    De ce Thailanda: Este cel mai aproape loc de Paradis. Este o ţară foarte ieftină, populată cu oameni prietenoşi, are plaje splendide şi o viaţă de noapte activă. Mâncarea este foarte bună şi ieftină, iar vremea este caldă tot timpul anului.

    Atenţie: Thailanda nu e ţara în care să te poţi îmbogăţi peste noapte. Dacă nu predai în Bangkok sau la o şcoală internaţională, salariile sunt relativ mici, în special pentru femei. Şcolile nu oferă nici un fel de ajutor (bilet de avion sau cazare).

    Locuri preferate: Bangkok, Chiang Mai, Ban Phe

    Cerinţe: diplomă de licenţă, dar certificatul TEFL creşte semnificativ şansele unui job. Examenul TEFL trebuie precedat de un curs de 4 săptămâni, care din păcate nu se poate da în România. Costă în jur de 1400€ şi în Europa se poate da în Marea Britanie, Spania, Franţa, Italia, Cehia sau Grecia. Desigur, poţi să îl dai şi în Thailanda, unde e mai ieftin (1200€). Există şi posibilitatea cursurilor online, dar acestea nu sunt bine văzute în general.

    Linkuri utile: Cum să găseşti un post de profesor de engleză în Thailanda în 10 zile

                        Cum să devii profesor în Chiang Mai

                        Discriminarea femeilor profesor în Thailanda

                        Cum să devii meditator de engleză în Thailanda

                        http://www.ajarn.com/

 

 

        2.     Coreea de Sud

 

south-korea

    De ce Coreea de Sud: Locurile libere pentru profesori de limba engleză sunt multe, iar salariile sunt ridicate, în special pentru costul vieţii în afara marilor oraşe. În plus, multe posturi includ preţul avionului sau cazare gratuită.

    Atenţie: De multe ori, şcolile tind să nu îşi ţină promisiunile. De aceea e important să ai un contract bine negociat cu o instituţie de renume. Este bine şi să citeşti referinţele lăsate de alţii atunci când optezi pentru o anumită agenţie care să îţi caute un post.

    Locuri preferate: suburbiile Seul-ului (acolo găseşti de regulă şcoli private, mai bine plătite)

    Cerinţe: diplomă de licenţă şi certificat TEFL. Profesorii cu experienţă au un loc asigurat. Cunoaşterea unui instrument muzical cresc şansele de angajare.

    Linkuri utileDave’s ESL Cafe

                        Mai multe localităţi preferate de profesori

                        Despre Coreea de Sud

                        Portal de joburi pentru profesori

 

 

        3.     Japonia

 

japanese-garden-house-lake

    De ce Japonia: O varietate de programe menite să te ajute să găseşti un post bun. Un nivel de trai ridicat şi o cultură extraordinară.

    Atenţie: Deşi salariile sunt măricele, o bună parte din bani se duc pe costurile vieţii de zi cu zi, mai ales în oraşele mari. Este bine de ştiut că anul şcolar în Japonia începe în aprilie.

    Locuri preferate: Tokyo, Sapporo, Hiroshima

    Cerinţe: diplomă de licenţă. Au mai multe programe care te vor ajuta să găseşti joburi bine plătite în toată Japonia, cum ar fi programul Jet.

    Linkuri utile: Informaţii utile

                        Forum pentru programul Jet

                        http://www.jobsinjapan.com/

 

 

        4.     Taiwan

 

chiang-kai-shek-memorial-arch_taipei_taiwan

    De ce Taiwan: Este o ţară frumoasă, cu un climat foarte bun. Se câştigă bine, iar preţurile sunt scăzute.

    Atenţie: Aveţi grijă la agenţiile de recrutare, care oferă multe, dar nu se ţin de cuvânt. Întotdeauna întrebaţi de orele de lucru, vacanţe, salariu, asigurare medicală etc.

    Locuri preferate: Taipei, Kaohsiung (oraşe mari, dar mai scumpe), judeţul Miaoli (dacă iubeşti muntele şi vrei să înveţi despre culturile aborigene) sau judeţul Puli (pentru lacurile cu apă clară, traseele de hiking şi un ritm mai lent al vieţii)

    Cerinţe: diplomă de licenţă. TEFL sau experienţa nu sunt obligatorii, dar ajută.

    Linkuri utile: http://www.eslisland.com/

                        FAQS despre predarea englezei in Taiwan

 

 

        5.     China

 

great-wall-of-china-pic

    De ce China: Are o populaţie foarte mare şi mulţi vor să înveţe engleza. Se caută profesori, ceea ce presupune salarii competitive şi beneficii interesante (cazare gratuită, bilete de avion).

    Atenţie: Instituţiile private de învăţământ nu prea au scrupule, angajează şi concediază la întâmplare, nu oferă întotdeauna beneficiile promise, apartamentele nu arată chiar cum zic iniţial. În plus, după cum ştiţi, există politică de cenzură în China, deci accesul la internet este limitat.

    Locuri preferate: Beijing, Shanghai şi Guangzhou sunt cele mai mari orase, dar viaţa la ţară diferă considerabil. Pentru o experienţă autentică sunt căutate Rizhao, Guilin sau Nanjing.

    Cerinţe: majoritatea cer doar diploma de licenţă. Şcolile publice sunt foarte indulgente şi este foarte uşor să găseşti un post de profesor.

    Linkuri utileAlege între şcoală privată sau publică

                        http://hongkong.asiaxpat.com/

                        http://shanghai.asiaxpat.com/

                        http://www.shanghai-ed.com/

                        http://www.xianzai.com/

Related Posts with Thumbnails


« « Cele mai uimitoare 5 locuri unde poţi zbura..cu balonul cu aer cald| Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis » »
 1. Foarte bun articolul si foarte bine documentat. In alte circumstante m-as gandi sa merg sa predau intr-o tara din Asia, probabil Japonia, China sau Tailanda, dar cum nu se poate visez ca macar candva le voi vedea ca turist!

 2. Multumim pentru informatie, Alina. Intr-adevar, japonezii sunt ceva mai pretentiosi. Atestatul de care vorbesti este TEFL.
  In plus, nefiind vorbitori nativi de engleza, sansele sunt sa nu gasesti un loc la licee sau facultati oricum. E bine sa te pregatesti pentru gradinita sau primara. Experienta s-ar putea sa fie totusi mai placuta asa.

 3. Prima retea de socializare a romanilor din China: http://romaniachina.ning.com/

 4. Coreea de sud si japonia nu sunt accesibile romanilor. Printre conditiile esentiale, trebuie sa fii vorbitor nativ. Nici TEFL nu te ajuta daca nu esti vorbitor nativ.

 5. Conditiile sunt impuse de scoli ceea ce inseamna ca poti gasi scoli care sa te accepte si fara a fi nativ. Cunosc oameni care au predat in engleza in ambele tari aplicand direct la scolile respective. Unele nu au avut nevoie nici de TEFL ci doar de o diploma de la facultate ca stiu engleza. Ceea ce spui tu este partial adevarat, este mai dificil, dar cu siguranta nu este imposibil.

 6. Interesant articolul.
  Mi-as dori sa aflu mai multe despre cei care au predat engleza in South Korea, ma intreb daca exista vreun forum sau blog cu discutii de acest gen, experiente impartasite, etc.

 7. Licenta tre sa fie in un domeniu anume sau in orice domeniu ?
  Eu am in IT licenta ? Conteaza sa fie recunoscuta caci eu am terminat o facultate mai “slaba” Titu Maiorescu …

  Ce curs e acela de 4 saptamani ca nu prea am inteles ce e cu el ..

 8. Interesant articolul si bine de stiut. Si asa vreau sa dispar din Romania in curand!

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: