Localnic în India (ep.1) – Teama de a pleca şi teama de a ajunge. Pregătire şi plecare
Să mergi să vizitezi India este în general acceptabil. Nimeni nu crede că îţi filează prea multe lămpi. Până la urmă te duci, vezi Taj Mahalul, stai o săptămână la hotel de 4-5 stele şi te întorci cu poveşti despre sărăcia, dar şi minunăţiile pe care le-ai văzut-o acolo.
Să mergi să locuieşti în India este cu totul altă treabă. Brusc doagele lipsă par evidente oricui ai tupeul să-i spui asta şi reacţiile sunt amestecate între uimire, indignare şi curiozitate.
India? Eşti nebun? Mergi şi tu undeva mai civilizat.
N-am să zic că India e foarte civilizată, dar nu e nici cum ne-o imaginăm noi de acasă. În fine, te-ai hotărât să mergi şi nu mai contează nimic. Însă aici vine partea cu adevărat grea.
Dacă nu găsim net? Oare au apă caldă? Unde stăm? Dacă mă îmbolnăvesc? Ce vaccinuri să fac? Dacă fac malarie? Oare găsesc hârtie igienică? Dacă mi-e prea cald? Oare o să-mi fie prea frig?
Teama este cel mai mare duşman al tău şi te poate duce de multe ori în pragul renunţării. Noroc că înainte de plecare urmează o lună, sau mai mult, în care eşti ocupat să-ţi faci griji peste griji, în care trebuie să alergi după viză, să te gândeşti ce să iei la tine şi mai ales ce să nu iei, să te vezi cu toată lumea şi câte şi mai câte. Fără prea mare avertisment vine şi ziua de plecare. În dimineaţa plecării faci, pe ultima sută de metri, ce mai e de făcut, îţi iei rucsacul şi pleci neştiind ce te aşteaptă.
Ce am simţit, văzut şi mirosit când am ajuns în India e greu de explicat, dar o să încerc să o fac cât mai bine în următorul articol. Oricum, după ce aterizezi şi iei primul taxi de la aeroport nu poţi zice că realizezi pe deplin unde eşti. Prima dată în Asia, încerci să îţi dai seama dacă ceea ce vezi este un film, dacă eşti cu adevărat acolo şi mai ales dacă o să rezişti 3 luni în ţara asta în care nu există reguli în trafic, în care tocmai ai văzut porci şi vaci în mijlocul celui mai mare şi civilizat oraş din ţara şi în care toată lumea se îmbrăca şi comportă altfel. Pe deasupra mai eşti şi alb şi, evident, plin de bani aşa că nu o să treci neobservat.
Ajută să te aştepţi la ce-i mai rău pentru că, în final, vei fi surprins plăcut.
India? De ce?
Nici nu mai ştiu cum mi-a venit ideea de a locui în India. Probabil că exotismul ţării, clima faină, biletele ieftine şi costul mic de trai m-au atras peste măsură. În plus de aici poţi ajunge uşor în Nepal, Sri Lanka şi Asia de Sud Est (în principal cu Air Asia).
Am identificat repede Goa ca fiind locul cel mai potrivit pentru a locui la început. Goa este, în mare, cel mai civilizat loc din India, are kilometri peste kilometri de plaje, temperatura medie este de 30 de grade şi e relativ ieftină, chiar dacă este printre cele mai scumpe locuri din India. Nu poate să fie aşa rău, nu? Nu e.
Cum adică te muţi?
Adică închiriezi casă, maşină, bicicletă, dai cuiva pisica, îţi duci lucrurile la familie, îţi pui totul într-un rucsac de 40 L şi mergi să locuieşti pentru 3-4 luni în India. Dacă te întrebi ce o să lucrez acolo te invit să citeşti articolul ăsta.
Cum ajungi ieftin în Goa, India
Pentru a ajunge am folosit o combinaţie de bilete care nu apare în motoarele de căutare. Am luat Pegasus Airlines pe ruta Bucureşti-Istanbul, aproximativ 45 euro biletul dus şi Air Arabia pe ruta Istanbul-Mumbai cu escală în Sharjah, UAE de 10 ore, bilet dus care a costat în jur de 210 euro. În Sharjah nu poţi să ieşi din aeroport decât dacă aplici pentru viză de înainte aşa că eşti constrâns să stai în acest aeroport de tranzit pentru cele 10 ore. Cine mai vrea poate să mai verifice zborurile de la Aeroflot şi FlyDubai cu plecare din Bucureşti, câteodată mai sunt oferte bune.
Pentru mine plecarea a însemnat aproape 24 de ore în 3 avioane diferite, la 3 cozi diferite şi în 4 aeroporturi tare diferite. Escala în Sharjah se mai poate numi şi „perioadă de acomodare”, într-un aeroport foarte interesant unde găseşti o ciorbă de naţionalităţi, religii şi stiluri de a fi. Eşti întâmpinat de indieni, de pakistanezi care transportă Allah-ştie-ce de colo colo în pachete mari, de o oameni diverşi din toate ţările în care zboară Air Arabia, şi-s multe, de arabi îmbrăcaţi din cap până în picioare în alb sau negru, de europeni şi de femei îmbrăcate în hijab sexy sau în hijab mai puţin sexy.
Pe rută Mumbai-Goa am ales să mergem cu autocarul biletele de tren fiind destul de greu de procurat. Am folosit Redbus pentru a rezerva un bilet de autocar. A costat cam 600 rupii un drum, se plăteşte online şi e safe, dar aveţi mare grijă ce fel de autocar este şi de unde îl luaţi.
Staţia noastră de autocar era pe o centură neluminată şi jegoasă a Mumbaiului, genul de loc în care, dacă nu eşti obişnuit cu autostopul sau cu a fi la miez de noapte într-un loc dubios, îţi cam ţâţâie fundul.
Atenţie! Dacă vrei să ajungi undeva din aeroport îţi recomand să iei un Prepaid Taxi. Costul îţi va fi calculat din aeroport şi vei plăti înainte. Noi am mers 28 de km pentru a ajunge la casa Couchsurferului nostru, drum de mai mult de o oră printr-un trafic nebun pentru care am platit 810 rupii (aproape 11 euro).
Viza pentru India
Pentru a vizita India ai nevoie de viză şi pentru a o obţine vei avea nevoie de:
- Formular tip completat- ţi-l printezi singur că n-au la ambasadă, se găseşte pe siteul ambasadei.
- Paşaport valabil minim 6 luni de la data la care vrei sa părăseşti India.
- Poză tip paşaport ataşată formularului
- Rezervările de avion. Plecarea trebuie să fie din Bucureşti (dar se poate cu escală) şi trebuie să prezinţi rezervare de avion sau autobuz şi pentru ieşirea din India, dar nu este musai să te întorci în România. Îţi poţi rezerva un bilet de autocar spre Nepal care costă cam 20 euro (rută Varanasi- Kathmandu) şi să îl prezinţi pe acesta ca modalitate de ieşire.
- Rezervări de cazare pentru jumătate din perioada pe care o să o petreci în India
- Taxa de 147 RON pe care o plăteşti la ambasadă.
Viza este de obicei eliberată în două săptămâni. Perioada maximă pe care poţi să iei viză este oficial de 3 luni, dar pentru că viza este valabilă din momentul în care aplici, şi nu de când intri în India, există cazuri în care ţi se dă viză pe 4 luni. Noi aşa am
primit şi nu suntem un caz izolat.Atenţie! Dacă nu treci un loc de muncă şi zici că eşti student sau freelancer îţi cer extras de cont şi în cont ar trebui să ai cam 1000 euro pentru fiecare lună în care stai în India. Nu ştiu pentru ce. Cu 1000 euro pe lună trăieşti că un rege în ţara asta, dar poate asta e şi scopul.
Site-ul ambasadei conţine aproape toate informaţiile de care ai nevoie, însă programul de pe site nu este corect şi trebuie să mergi până oră 12:00 la ambasadă ca să găseşti pe cineva. Paşapoartele se ridică între ora 16:00 şi 17:00. De câteva ori am fost să întreb ceva şi mi s-a spus că informaţia există pe site. Pe care site nu ştiu, că eu nu am găsit-o şi am aflat ori întrebând pe alţii ori sunând în repetate rânduri la ambasadă (pentru că nu răspund din prima).
Cazare în Goa
Am stat prin Couchsurfing în Mumbai şi am închiriat camere la Countinho`s Nest în Anjuna, Goa pentru primele 5 zile (aproximativ 5 euro/noapte/cameră). După aia ne-am căutat casă.
Vaccinuri
Noi n-am făcut, dar nu suntem neapărat exemplul cel mai bun. Când am întrebat în Mumbai de malarie mi s-a spus că ei nu ştiu ce e aia. Couchsurferul nostru după 7 ani de locuit în Mumbai nu auzise de nimeni să facă. Mumbai e plin de ţânţari şi nu e cel mai curat oraş din lume. În Goa este plin de turişti şi tare am îndoiesc că fac toţi vaccinuri, mai ales când jumătate sunt hippies naturalişti şi restul englezi sau ruşi ignoranţi. În restul ţării vă povestesc dacă supravieţuiesc. Ţineţi-mi pumnii.
Dacă ar fi să recomand ceva, aş recomanda să vă faceţi. Vaccinurile sunt pentru Hepatită A, Hepatită B, DTP (Difterie, Poliomelita şi Febră Tifoidă), iar pentru malarie dacă staţi mai mult de 2 săptămâni cel mai eficient e să mănânci sănătos şi să te fereşti de ţânţari. Mergi la un doctor să îţi zică ce şi cum. Majoritatea vaccinurilor ăstora se fac când eşti mic, dar dacă vrei să fii safe fă-le oricum.
Ce fac mai departe?
Am ajuns, sunt de mai mult de o lună aici şi sunt viu. O să vă povestesc cum am găsit casă, despre mâncare, despre cum am închiriat scuter şi motocicletă, cum găseşti Internet, care sunt preţurile, cum e traficul şi mai multe. Dar acum aveţi puţină răbdare că mă duc să văd apusul.
« « Cum să locuieşti oriunde în lume, să călătoreşti mai mult şi să fii cu adevărat liber. Fenomenul location independence.| Direct din oraşul tău: destinaţiile interesante spre care poţi zbura fără escală. Uneori şi low cost. » »
Nu stiu de amprentare, dar stiu ca amprentarile se fac de obicei cand intri in tara respectiva, nu cand aplici de viza. Esti sigur de informatia asta?
Da, pai toate se pun pe pasaport, d-aia ma miram cand ai zis sa mergi la ambasada cu buletinul )
“Applicants will have to present themselves personally at the Embassy for registration of biometrics.”
N-am zis nimic legat de buletin. Ziceam doar ca “poate” pasaportul sa fie ridicat pe baza buletinului
Anyway… sun luni.
Salut! Foate utila pagina ta si ar trebui citita de oricine are de gand sa calatoreasca in India. Recent m-am intors din Mumbai – Goa. Nu sfatuiesc pe nimeni sa mearga de capul lui in aceasta tara va plange ! Sunt sigur ca exista agentii de turism ce ofera excursii( poate o mai scump dar pt siguranta..) sau la cineva in vizita (cazul meu) sau cu cineva care a mai fost de cel putin 3-4 ori )). Este o tara ieftina! INSA daca esti alb ai alte tarife ++(trebuie negociat). In Goa la hotel 5* cam la noi de 3* 50$/noapte gandaci si furnici din partea casei. Nu am avut curaj sa mananc pe strada iar la restaurante care aratau bine am platit si 80$ 2pers. Recomand berea Kingfisher ultra ! Distractie placuta !
Salut,
am si eu o intrebare. Credeti ca mai este necesar sa le arat un extras de cont cu minim 1000 euro/lunar ( oricum este o suma halucinanta pentru India) daca pe durata sederii mele voi sta la un prieten indian acasa?
S-ar putea sa iti ceara oricum, mai ales in cazul asta. La vize cel mai bine e sa te duci cu toate actele/hartiile pe care ti le cer ei.
Buna ziua, imi cer scuze de deranj, vroiam sa va intreb daca imi puteti spune de unde as putea face rezervarea pentru biletul de tren/autocar din India catre Kathmandu?
Buna!Mi se pare extrem de curajoasa decizia pe care ai luat-o si iti scriu pentru ca daca ai locuit acolo, cu siguranta esti mai in masura decat oricine sa oferi un sfat. Eu si sotul meu ne gandim sa mergem in New Delhi si sa ne luam o excursie de 4 zile care sa includa Triunghiul de Aur, de la o agentie locala. Problema este ca am tot citit pe internet despre cat de nesigura este India pentru turisti, in special pentru cwi albi si in special New Delhi. Nu stiu cat de adevarat este, dar am vazut ca pana si MAE a emis avertizare de calatorie. Asa ca frica imi spune ca mai bine sa fiu in siguranta si sa renunt. Pana sa iau o decizie, m-am gandit insa sa intreb oameni care au calatorit acolo si stiu exact despre ce este vorba. Multumesc anticipat!