Tramvaiul Belgian de Coastă-cea mai lungă linie de tramvai din lume   Cum poţi să vezi toată coasta Belgiei într-o singură zi?  Te plimbi cu tramvaiul pe cea mai lungă linie de tramvai din lume şi singura care străbate toată coasta maritimă a unei ţări.  Are 68 km, străbate coasta Belgiei şi se numeşte De Kusttram.  Porneşte de la o aruncătură de băţ de graniţa dintre Franţa şi Belgia în oraşul De Panne şi se opreşte în oraşul Knokke-Heist la granița Belgiei cu Olanda. Străbate 16 orașe mai măricele și face 70 de opriri. O mare parte din această linie unduiește pe lângă Marea Nordului ceea ce asigură peisaje minunate și face din această rută o idee foarte bună dacă vrei să vizitezi Belgia.

   Când e vorba de infrastructură belgienii sunt regi.  Şi sunt regi de mult. Prima parte a acestei linii a fost construită încă din 1885 iar restul a fost terminată după primului război mondial cu mici ajustări în ultimul deceniu. Te-ai gândi că pe distanţa asta tramvaiele vin din 5 în 5 ore. Ei bine, nu. Tramvaiul vine din 20 în 20 de minute în extrasezon  şi din 10 în 10 minute vara, în sezon turistic. Şi asta pentru că nu  are numai scop turistic. Este folosit zilnic de mii de belgieni.

 

   Tramvaiele sunt noi, silenţioase şi ajungi de la un capăt la celălalt în aproximativ 2 ore şi 20 de minute . Circulă de la 6 dimineaţa până aproape de miezul nopţii şi opreşte în fiecare staţie deşi trebuie să fii atent să-ţi semnalezi intenţia vatmanului apăsând pe buton.

tramvai_belgian

Cum ajungi?

 

   Linia de tramvai este legată de liniile de cale ferată în De Panne, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge şi  Knokke, deci poţi lua un tren din Brussels de exemplu. Eu vă recomand ruta  Brussels – Brugge- Oostende ca să nu rataţi minunatul Brugge, un fost port la Marea Nordului. Legăturile sunt aproximativ din oră în oră, trenurile arată excepţional iar călătoria durează cam o oră jumătate. Dus-întors nu va fi mai mult de 12-13 euro de persoană, dar dacă nu mă credeţi intraţi pe site-ul căilor ferate belgiene www.b-rail.be. Este interesant de văzut cum din Brussels până în Brugge limba în care se afişează anunţurile se schimbă treptat din franceză în flamandă. Chiar dacă aţi venit din altă parte să luaţi tramvaiul opriţi-vă în Oostende şi luaţi trenul 20 de minute către Brugge.  Nu o să regretaţi.

 

Din Paris este un tren rapid zilnic către Oostende operat de Thalys , dar cam scump.

 

Din Anglia este un ferry din Kingston upon Hull spre Zeebrugge operat de P&O Ferries.

 

Ce este de văzut:

 

-      Numeroase galerii de artă

-      Oostende un port drăguţ unde puteţi mânca fructe de mare prospete pentru câţiva euro

-      Fortul Napoleon din Oostende

-      World Cartoon Festival din Knokke

-     Muzeul Paul Delvaux

-      Bredene –  5 kilometri de plajă pustie si dune

-      Knokke-Heist

-      De Paane

-      De Haan

-      Koksijde

-      Brugge că e aproape

-    orăşele simpatice, plaje, Marea Nordului, muzee şi viaţa de zi cu zi a unui belgian

 

Preţuri:

 

Un drum  de la un capăt la celălalt este 2 euro

Un pass de o zi este 5 euro

Un pass de 3 zile este 10 euro .

 

   Tramvaiul are şi un site  oficial cu foarte multe informaţii inclusiv despre costul biletelor, ruta din fiecare oraş, hărţi şi locuri interesante de văzut pe drum. Din păcate nu are versiune în engleză, nici măcar franceză aşa că folosiţi cu încredere Google translate:  www.dekusttram.be

Related Posts with Thumbnails


« « Cum să te dai cu gondola în Veneţia| Cum să ajungi la Istanbul mai ieftin, mai repede sau mai confortabil » »
 1. Foarte interesante informatiile :) Apropo de tramvai nu pot sa nu imi aduc aminte de un tip venit din Canada in Romania si care – in masina fiind – vede (in Bucuresti) un tramvai venind din sens opus (nu pe linie de metrou usor, ci pe linie obisnuita). A fost socat – nu ii venea sa creada cum se clatina :)

 2. Am stat in Hull aproape 2 luni dar nu stiam ca este ferry spre Zeebrugge….

 3. @Lori – Cred ca tramvaiul ala n-a fost singurul lucru care l-a socat :) . Avem tara frumoasa , dar socanta. Tramvaiul asta din Belgia atinge cam 70 km la ora si cam asa si merg vatmanii cu el . Nici nu vreau sa ma gandesc cum s-ar dezintegra un tramvai din Bucuresti la viteza aia.

  @Razvan- Este, dar mi se pare cam scumput fata de cat e tramvaiul. Vreo 18 lire dus-intors pentru o persoana ( on foot). Bine..la scorurile din Anglia si avand in vedere distanta dintre cele 2 porturi nu e chiar asa mult.

 4. Pe acel domn sa stii ca nu l-au socat multe in rau. Da, recunoaste ca e loc de mai bine – dar a avut ochi si pentru ce e frumos :)

  Acum apropo de tramvaie la noi stiu pe cineva a carui mama e vatman in Timisoara; tipul sta in Iasi – si cand a venit mama in vizita si a vazut cum merg tramvaiele pe dealul de la Copou a zis ca ea n-ar avea curajul sa conduca pe acolo. Evident ca pentru cei din Iasi nu e nicio problema :)

  Interesanta recomandarea ta de plimbare si sper sa ajung si eu pe acolo candva :)

 5. Ce fain! Din păcate când am fost eu acolo, nu am avut timp şă fac şi o plimbare cu el toată ziua. Am ajuns doar în Oostende. Dar am auzit că şi în Knokke-Heist este mai mult decât superb. Tu te+ai plimbat cap coadă cu el?

 6. @ Dianora – Si noi ne-am plimbat bine merci prin Oostende si pe langa statia tramvaiului fara sa stim de existenta ei. Nimeni nu ne-a indicat ca ar exista. Apoi mai multi oameni ne-au povestit, ne-au aratat poze si ne-au ofticat :) . Cand am fost noi era iarna oricum si era mai dificil cu vizitatul. Da Knokke este unul din cele mai frumoase de pe ruta aia.

 7. Ieftin cu trenul/autobuzul/tranvaiul de coasta in Belgia:
  GoPass 10, pentru tineri sub 26 de ani. Orice destinatie belgiana pentru 5 euro, card cu 10 calatorii, pină la 10 de persoane pe un singur Go Pass 10. Tot asa pentru adulti cu 7.6 euro. Tot weekendul pretul biletelor de tren este redus cu 50%.
  In completare, este de cumparat un abonament de autobuz 30 zile (30 euro Omnipas/De Lijn/Flandra, 32 euro/Open/TEC/Valonia) numar nelimitat de calatorii, abonatul poate lua gratuit cu el cel mult 4 copiii de la 6 la 11 ani.

Trackbacks/Pingbacks

 1. De pe bloguri adunate, 10 – 17 aprilie | Viajoa - [...] de calatorie poti sa te abonezi prin RSS sau prin email.Powered by WP Greet Box WordPress PluginTramvaiul Belgian de ...
 2. Govora + Doua bloguri plimbaretze! | Parerile Artistului in Blogosfera - [...] uite scurt trei articole dintre ultimele care vin sa intareasca spusele mele: Hornitsa, Istanbul si Tramvaiul belgian. Cel de-al ...
 3. Cu tramvaiul pe faleza | Cupcake - [...] articol deschis a fost despre Tramvaiul Belgian de Coasta. Am incremenit. Stati linistiti, se poate incremeni si de bucurie. ...
 4. Cu tramvaiul pe faleza | Viata ca un cupcake - [...] articol deschis a fost despre Tramvaiul Belgian de Coasta. Am incremenit. Stati linistiti, se poate incremeni si de bucurie. Pai, ...
 5. Din ultima saptamana | Viata ca un cupcake - [...] la Knokke, am descoperit un blog de calatorii minunat, primul lucru care mi-a sarit in ochi fiind articolul despre cea mai ...

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: