La tomatina, San Fermin şi corida spaniolă-3 evenimente pe care nu trebuie să le ratezi în Spania



1. La Tomatina


   Dacă vrei să arunci cu roşii, dar nu poţi răzbate până la politicieni din cauza BMW-urilor blindate te sfătuiesc să te duci în Spania la Festivalul La Tomatina. Are loc în fiecare an în ultima miercuri din luna August în oraşul Buñol destul de aproape de Valencia (la 38 km).

   Festivalul durează o săptămână (muzică, parade, artificii şi alte nebunii), atrage o grămadă de turişti care vin în principal pentru momentul culminant şi anume bătaia cu roşii! Zeci de tone de roşii sunt aruncate din camioane şi apoi pasate de la un participant la altul. Foto 7

   Festivalul începe când cineva reuşeşte să se caţere pe un stâlp foarte înalt uns cu slănină şi să ia bucata de şuncă de deasupra. Toată bătaia durează o ora, iar apoi toată lumea se îndreaptă spre duşurile deschise publicului în primărie sau se lasă spălaţi cu furtunele de către cei care curăţă bulionul de pe pereţi.


   Dacă ţi se pare periculos să ştii că există şi un avantaj: se pare că roşiile au rolul de dezinfectant, curăţă pielea şi o lasă fină.

   Festivaluri asemănătoare mai sunt în Columbia în satul Sutamarchan pe 15 iulie şi în China în sudul provinciei Guangdong în satul Dongguan pe 19 octombrie. Cel mai sexy şi cunoscut rămâne însă cel din Spania.


   Anul ăsta are loc pe 31 august şi începe la ora 11:00.


Ce trebuie să ştii:

  • Fiecare participant trebuie să poarte tricou şi în general participanţii preferă tricourile albe
  • Ar fi bine să îţi iei nişte ochelari de înot
  • Deşi regula spune că roşiile trebuie strivite înainte să fie aruncate, nu e obligatoriu să se întâmple aşa, deci te mai poţi trezi cu vânătăi

tomatina


Cum ajungi?

Bunyol este situat la 38 km de Valencia şi poţi ajunge acolo cu trenul sau autobuzul.

Cu trenul o călătorie durează 45 de minute şi costă 2,75€ (detalii aici). Atenţie nu este vorba de trenurile normale, ci despre trenurile pentru navetişti Cercanias pe care le iei din Sant Isidre.

Mult mai multe informaţii inclusiv idei de cazare şi locuri de văzut prin oraş pe site-ul evenimentului: www.latomatina.es


Dă click pentru mai multe filmuleţe.


 


Cum ajungi în Valencia?


   Cu Wizz Air – biletele pornesc de la 280 RON dus-întors în mod normal, iar în perioada festivalului în jur de 700 RON

   Cu Vueling Airlines – 630 RON, cu Iberia Airlines 850 RON în simularea noastră dar mai poţi merge şi cu Blue Air


Unde stai?


   În ceea ce priveşte cazarea, ţine minte că Bunyol este un orăşel de 9000 de locuitori, aşa că poate este mai bine să te cazezi în Valencia, deşi în zilele dinaintea festivalului la gara din Bunyol o sa te aştepte o grămadă de localnici care oferă locuri de cazare.

   Daca te hotărăşti să stai în Valencia, poţi folosi site-ul ăsta pentru a găsi ceva convenabil: 30valencia.com

   Anul acesta va fi o simulare a bătăii cu roşii şi în San Fermin la festivalul din Pamplona, ceea ce ne aduce la al doilea subiect:


2. Cursa nebună cu tauri din Pamplona (Encierro)


   De asta aţi auzit sigur. Ce naiba poate fi mai interesant decât un pumn de oameni mai mult sau mai putin răsăriţi care se lasă fugăriţi de tauri. Să fii chiar tu fugărit de tauri probabil. Dacă totuşi nu eşti chiar aşa de nebun curajos poţi să ajungi la festivalul San Fermín din oraşul Pamplona (cunoscut şi ca Iruña), regiunea Navarra, doar pentru a privi şi a participa la celelalte festivităţi. Da, e vorba de mai mult decât tauri. Festivalul începe de pe 6 iulie şi se termină pe 14 iulie. Un million de oameni vin anual aici pentru a vedea festivalul.


tauri

   Cursele cu tauri se ţin în fiecare zi începând cu 7 iulie şi până pe 14 iulie. Participanţii (dacă te bate gândul) trebuie să fie prezenţi la ora 7:30 îmbrăcaţi în alb cu eşarfă roşie la gât şi gata să pună instinctul de conservare în aplicare (după ce în prealabil au uitat complet de el) pentru 835 metri, adică aproximativ 3 minute. Doar şase tauri sunt apoi dezlănţuiţi la ora 8. Turiştii se alătură adeseori goanei nebune şi nu ajung întotdeauna teferi la capăt.

   Tu poţi privi spectacolul de pe margine sau de la balconul caselor din jur.


Cum ajungi:


   Pamplona este la 500 de km de Barcelona, 450 km de Madrid, 180 km de Zaragoza şi o ora de condus de la graniţa cu Franţa.

   Cu trenul din Barcelona durează 4 ore şi costă 30, iar cu autobuzul costă 25. Biletele se iau de aici.

   Cu trenul din Madrid costă cam 60 şi durează 3 ore şi ceva, iar autobuzul costă 25 şi durează 5 ore.

   Din Zaragoza sunt 6 trenuri pe zi care merg spre Pamplona, iar în Zaragoza poţi ajunge cu avionul. Wizzair are curse directe din Bucureşti şi Cluj.

   Poţi să zbori şi din Madrid sau Barcelona spre Pamplona, dar biletele sunt cam scumpe.


   Informaţii detaliate, inclusiv cum să ajungi cu maşina, aici.


   Site-ul festivalului este sanfermintravelcentral.com şi poţi arunca un ochi şi aici.


Unde stai?


   Poţi alege din o varietate de hoteluri (ai o listă aici) şi hosteluri sau chiar camping-uri (campingezcaba.com). Rezervă din timp şi pregăteşte-te pentru preţuri măricele.


De unde vezi cursa cu tauri?


   Cursa începe la 8 dimineaţa. Poţi să îţi ocupi un loc dimineaţă pe cei 835 m de străduţă pe care se aleargă ceea ce poate fi periculos mai mult din cauza oamenilor care se panichează decât a taurilor sau poţi sa îţi închiriezi un loc pe balcon care costă de la 90€ în sus (detalii aici)


3. Corida spaniolă


   Sângeroasă după unii, fascinantă după alţii, corida spaniolă face parte din istoria şi tradiţia Spaniei. Nu poţi să nu rămâi impresionat după ce vezi un astfel de spectacol.


Când poţi să vezi?


   Din aprilie până în octombrie, iar în august este vârful sezonului când astfel de lupte au loc zilnic în unele oraşe. Poţi să vezi în Sevilla, Madrid, Pamplona, Valencia (în special în timpul festivalului Fallas), dar şi în alte oraşe din Spania.


Sunt 3 tipuri de coridă:


  • Corrida de toros – tradiţională, în care matadorul (cel care omoară taurul se numeşte matador, iar toţi cei care participă la coridă se numesc toreadori) îl înfruntă faţă în faţă ajutat de alţi 5 oameni (2 pe cai şi 3 pe jos).
  • Corrida de rejones – unde matadorul înfruntă taurul călare pe un cal şi unii zic că ar fi mai spectaculoasă.
  • Novillada – mai ieftină; matadori începători se luptă cu tauri tineri.corida

  •    Biletele pentru o coridă variază între 5 şi 120 în funcţie de locul în care te duci şi locul pe care îl ocupi în amfiteatru.

    Informaţii foarte bune despre tipurile de bilete şi Corrida de toros din Valencia găsiţi aici.


       Amfiteatrul în care are loc spectactolul se numeşte Plaza de toros (sau La Maestranza). Puteţi găsi o Plaza de toros în Barcelona (Plaza de Toros Monumental – singurul loc din Barcelona unde poţi vedea o coridă), Cordoba, Sevilla (de Paşte), Albacete, Cadiz, Granada, Malaga (Plaza de Malagueta), Madrid (Stadionul Las Ventas, cel mai mare, unde încap 20000 de persoane), Ronda, Valencia, Salamanca, dar şi în afara Spaniei.

       Dacă ajungeţi în Spania şi căutaţi informaţii despre coridă în ziare, căutaţi la secţiunea „cultură” deoarece coridele sunt privite ca evenimente culturale (precum baletul sau opera) şi nu ca un sport.


    O listă completă cu Plaza de toros din Spania şi nu numai găsiţi aici.

    Related Posts with Thumbnails


    « « Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis| Cum să suni ieftin sau chiar gratis din străinătate » »
  1. Cred ca as zice da doar la bataia cu rosii si pas la tauri… :D

  2. E frumos si la taurii daca te uiti de sus si nu te deranjeaza putin sange :)

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: