Cum să călătoreşti ca femeie într-o ţară musulmană 

   Eşti femeie si vrei să vizitezi ţări precum Egipt, Maroc, Indonezia sau chiar Iran. Ţi-e totuşi frică. Mama, tata, şeful şi vărul îţi spun că eşti nebună şi că n-ai ce căuta acolo. Du-te în ţări cuminţi, normale, ca Franţa sau Anglia. Acolo nu ai treabă. Dar chiar merită să ratezi locuri deosebite? Chiar dacă Afghanistan, Irak, Pakistan, Somalia sau Yemen, de exemplu, ar trebui lăsate probabil pe mai târziu, iar Liban, Siria şi Iran necesită o atenţie şi un timing deosebit, rămân minim 46 de ţări unde musulmanii sunt majoritari. Şi nu trebuie lăsate de o parte nici zonele unde musulmanii, deşi în minoritate, nu sunt deloc puţini.

   Dacă ar fi să facem o numărătoare generală şi aproximativă am afla că în Asia de Sud (care include India) sunt 420 milioane musulmani; în Asia de Est (include Indonezia) – 290 milioane; în Asia centrală (Rusia, Uzbekistan) – 105 milioane; în Africa din sudul Saharei – 255 milioane; Turcia – 70 milioane; Europa de Vest – 10 milioane; SUA şi Canada – 8 milioane.

 

   În primul rând trebuie să spunem că, deşi Coranul declară egalitate între bărbaţi şi femei, Shari’a (legea islamică) defineşte drepturi şi obligaţii diferite la femei faţă de bărbaţi, precum şi un statut juridic inferior al femeilor. Este un lucru neobişnuit  pentru ţările musulmane ca o femeie să călătorească independent, deci va fi nevoie să te documentezi despre tradiţiile şi legile ţării pe care vrei să o vizitezi. Sunt locuri mai stricte, ca Arabia Saudită, unde femeile nu au voie nici măcar să conducă o maşină sau să meargă pe bicicletă, şi alte locuri, majoritatea în Asia şi Africa de Nord, unde legile şi atitudinile sunt mai relaxate.

   Indiferent ce ţară musulmana vei vizita, atât singură cât şi însoţită, trebuie să înţelegi de la început că aici este vorba de o altă cultură. Trebuie să accepţi faptul că oriunde te-ai duce, ca femeie cu tenul mai deschis vei atrage întotdeauna atenţia bărbaţilor. Dacă eşti blondă sau ai ochii deschişi la culoare, cu atât mai mult. Vei avea parte de priviri insistente, fluierături sau chiar atingeri. Nu poţi spune că nu ai parte de asemenea tratamente şi în Europa, numai că în ţările musulmane se poate întâmplă mai des. Mult mai des. Totul depinde de tine şi de atitudinea ta. Nu te speria. O dată ce ai înţeles ce este permis şi ce nu, o întreagă cultură te aşteaptă să o descoperi.

 

 

Sfaturi pentru a te proteja într-o ţară islamică

 

1.   Îmbracă-te adecvat

2

   Fiecare ţară are codul său vestimentar şi este bine să îţi faci temele de acasă, ca să ştii ce să îţi împachetezi. Chiar dacă în majoritatea ţărilor islamice nu te aşteaptă amenzi sau închisoare pentru un decolteu, trebuie să ştii că o îmbrăcăminte care iese în evidenţă nu numai că atrage multe priviri, dar este considerată lipsă de respect. Ca să nu mai spun că femeile care se îmbracă într-un anumit fel – mai european – sunt de obicei prostituate. Deci cel mai probabil nu o să te simţi foarte confortabil cu toate privirile aţintite către tine.

   Ca turistă, în majoritatea ţărilor ai nevoie de un voal peste păr (mai ales dacă eşti blondă sau roşcată) şi să ai pieptul, mâinile şi picioarele acoperite. De asemenea, îmbrăcămintea nu trebuie să fie mulată. Pare greu, mai ales că majoritatea ţărilor islamice se află în zone călduroase, dar nu este aşa de rău. Un material vaporos te va proteja atât de privirile insistente ale bărbaţilor, cât şi de razele soarelui. Evită întotdeauna pantalonii scurţi, bluzele decoltate sau tricourile fără mânecă, sau orice material transparent, chiar şi în Turcia. O fustă lungă s-ar putea să fie soluţia cea mai bună, mai ales că este mai comod pentru aşa numitele wc-uri turceşti pe care le găseşti în toate ţările musulmane.

   Deşi ca turistă vei fi nevoită să foloseşti cel mai probabil doar voalul pentru a-ţi acoperi părul şi decolteul, hai să trecem în revistă elementele de îmbrăcăminte islamică principale:

    -  Hijab, poate cel mai important obiect vestimentar, este voalul care acoperă părul, gâtul şi pieptul femeilor. Sunt mai multe tipuri de hijab-uri şi de obicei se poartă împreună cu o bonetă sau un alt voal mai strâns, pentru a-l împiedica să alunece de pe păr. Găseşti pe youtube o mulţime de filmuleţe care te învaţă cum se pot prinde voalurile de diferite dimensiuni în diferite feluri, care de care mai chic. Aici e un alt filmuleţ care te învaţă cum să îl aranjezi pentru zilele de vară călduroase. Teoria spune că degeaba porţi voalul, dacă restul corpului nu e şi el acoperit.

3

    -  Niqab este o adăugare pentru hijab, fiind voalul care acoperă nasul şi gura, lăsând la vedere doar ochii. De obicei culoarea niqab-ului este neagră, dar se găsesc şi culori închise, ca albastru sau maro. Ca turistă, nu eşti obligată să îl porţi în nicio ţară.

    -  Burqa este voalul care acoperă întreaga faţă, inclusiv ochii. Nu vei avea nevoie nici de el, dar ca să fie clar ce a interzis Franţa.

    -  Jilbab este ca un palton sau o rochie lungă până în pământ, care obligatoriu are şi mâneci lungi.

    -  Abaya este o rochie care, pe lângă faptul că acoperă mâinile şi picioarele, ţine loc şi de hijab.

   Acestea fiind spuse, nu vreau să îţi imaginezi că nu o să ai concurenţă la modă. Aruncă numai o privire pe site-urile care vând haine islamice, ca acesta.

 

2.   Respectă tradiţiile

   Islamul menţine o segregare a sexelor, iar rolurile acestora sunt clar stabilite prin lege.

   Atunci când vizitezi o moschee, acoperirea braţelor, genunchilor şi capului sunt obligatorii. Intrarea femeilor nu este permisă în toate moscheile, aşa că întreabă înainte să intri. Descalţă-te la intrare şi fie lasă-ţi pantofii la uşa sau în dulapurile speciale, fie ia-i cu tine în ghiozdan sau în geantă. O dată ce ai intrat, adu-ţi aminte că eşti într-un lăcaş de cult şi oamenii se roagă acolo, aşa că vorbeşte şoptit.

   În majoritatea ţărilor musulmane femeile nu merg singure pe stradă, ci doar însoţite de soţii lor, taţii, sau alte femei. Dacă ai pe cineva care te poate însoţi, este de preferat să nu mergi singură. Dacă ai ceva de întrebat, mai bine întreabă o altă femeie. Unele ţări nu acceptă interacţionarea în public între femei şi bărbaţi.

   Călătorind în grup, sau chiar cu familia, bărbaţii merg de obicei separat de femei. În unele ţări se aşteaptă chiar ca femeile să meargă pe trotuare diferite faţă de bărbaţi.

4

   Nu îţi ţine iubitul de mână în public, chiar dacă sunteţi căsătoriţi. De sărut nici nu se discută – nu vei vedea nici o femeie musulmană decentă sărutând un bărbat pe stradă. Adu-ţi aminte că este o cultură diferită, unde virginitatea, sexul numai după căsătorie şi chiar ieşitul în oraş doar cu persoane de acelaşi sex sunt respectate cu stricteţe.

   Într-un mijloc de transport în comun, dacă eşti însoţită de un bărbat este bine să ocupi locul de la fereastră, iar dacă eşti singură alătură-te unui grup de femei.

   Într-o casă musulmană, femeile vor sta separat de bărbaţi. Dacă eşti invitată, nici nu te gândi să te alături bărbaţilor!

   Ca reguli generale, evită să îţi arăţi talpa picioarelor (fiind considerata lipsă de respect) şi nu folosi mâna stângă pentru a mânca sau interacţiona cu ceilalţi (se presupune că e mâna cu care te ştergi la fund).

 

3.   Evită familiaritatea excesivă

5

   Trebuie să înţelegi că ceea ce poate părea pentru tine ca bunăvoinţă şi atitudine prietenoasă, bărbaţii musulmani ar putea înţelege ca interes de a duce lucrurile mai departe. O privire mai insistentă însoţită de un zâmbet ţi-ar putea aduce belele, mai ales că părerea generală a bărbaţilor musulmani despre femeile europene e că sunt uşuratice. Sfatul este să eviţi schimbul de priviri cu străinii, ceea ce nu ar trebui să fie greu, mai ales că bărbaţii te vor ignora la început în cazul în care călătoreşti cu alt bărbat. De cele mai multe ori îţi va transmite mesaje sau răspunde la întrebări numai vorbind cu însoţitorul tău.

   Dacă socializezi cu bărbaţi localnici, aşteaptă să îţi întindă ei mâna pentru salut. Sunt mulţi care nu vor să dea mâna cu o femeie.

   De asemenea nu ar trebui să te joci cu părul, să îţi aranjezi hainele în public sau să stai prea mult în faţa oglinzii. Rişti să fii privită doar ca un obiect sexual. Nu accepta o invitaţie de la un bărbat singur sau un grup de bărbaţi, decât dacă şi tu faci parte dintr-un grup mai mare. De asemenea, dacă ţi se oferă un pahar de alcool, refuză politicos sau plăteşte singură. Regula asta nu se aplică pentru ceaiuri însă, pe care ţi le vor oferi localnicii cu orice ocazie.

   Pentru a scăpa de insisţentele unora sau altora, arată că nu eşti disponibilă purtând o verighetă pe deget, chiar dacă eşti însoţită sau nu de un bărbat.

   Dacă simţi că cineva devine mult mai familiar decât ai dori, nu ezita să îl admonestezi (chiar zgomotos pentru a te auzi cei din jur) sau să îl ameninţi că o să chemi poliţia. Te va lăsa în pace şi nu se va simţi jignit, chiar dacă va fi dezamăgit, pentru că el ştie că este o atitudine corectă. În unele ţări, precum India, dacă încerci să faci o poză unui astfel de agresor vei observa că se va îndepărta fără alte insistenţe.

   Cere permisiunea înainte de a face poze cuiva pentru că s-ar putea să jignesti fără să vrei având în vedere că legea islamică nu permite reprezentări ale oamenilor sau animalelor în poze.

 

 

Ce faci dacă Ramadanul coincide cu planurile tale de călătorie într-o ţară islamică

 

   Ramadan-ul (sau Ramazan) este luna de post a lumii islamice. Sunt 30 de zile în care musulmanii credincioşi postesc de la mâncare, băuturi şi relaţii sexuale de la răsărit până la apus.

   Nu e cazul să îţi amâni planurile de călătorie dacă se întâmplă să coincidă cu Ramadanul, dar trebuie să ai în vedere tradiţiile şi legile ţării în care poposeşti. În timp ce majoritatea ţărilor islamice acceptă faptul că străinii nu postesc pe durata Ramadan-ului, în Emiratele Arabe sau Qatar este interzis prin lege să mănânci, să bei sau să fumezi în public în timpul acestuia, deci te poţi trezi cu o amendă sau chiar cu închisoarea doar dacă bei suc în public. Este posibil să întâlneşti câteva restaurante închise în timpul zilei sau localuri unde nu servesc alcool, dar sigur nu se aplică pentru locurile mai turistice.

   Este preferabil să nu te bazezi pe trafic, mai ales că este mai aglomerat şi se întâmplă mai multe accidente din cauza oamenilor care se grăbesc acasă pentru a lua cina. Se aşteaptă ca femeile să se îmbrace mai modest. Şi sigur nu vei vrea să superi pe cineva, pentru că nu ai cum să nu fii irascibil după o zi întreagă de post negru. Vei auzi muzică şi tobe în fiecare dimineaţă în jur de ora 3, care trezesc lumea pentru a-şi lua micul dejun înainte de răsăritul soarelui. În ultimele 3 zile de Ramadan este sărbătoare, iar toate muzeele, magazinele şi băncile vor fi închise.

 

 

Sfaturi specifice

 

Turcia

   Aici lucrurile nu sunt foarte diferite faţă de Europa şi personal m-am simţit mai în siguranţă făcând autostopul aici decât mergând cu trenul în Vestul Europei. Cum şi este de aşteptat, dacă te îmbraci sumar aşteaptă-te la priviri şi propuneri indecente. Însă nu te va condamna nimeni dacă nu ai voal pe cap, sau dacă porţi blugi mulaţi şi mânecă scurtă. Situaţia se schimbă în partea de est a Turciei unde trebuie să fii mai prudentă.

6

   Bărbaţii menţin totuşi o mentalitate diferită de a europenilor, şi de multe ori pot să înţeleagă printr-un simplu zâmbet  de-al tău că vrei ceva mai mult de la ei. Devine şi mai complicat atunci când le zici că nu ai nicio intenţie, dar ei cred că vrei să demonstrezi că cedezi mai greu. Sfatul este să te comporţi cât mai formal, chiar dacă turcii sunt numai un zâmbet. Alimentaţi de filmele americane, de unde învaţă că toate femeile non-musulmane sunt uşuratice, nu prea poţi să îi condamni că încearcă. O altă soluţie pentru întrebările pe care le vei auzi frecvent de genul What is your name? Where are you from? e să nu le raspunzi în engleză. Nu prea cunosc alte limbi, şi nici nu se vor simţi ofensaţi. În autocarele ce leagă oraşele între ele, călătoarele singure sunt aşezate numai lângă alte femei, ceea ce te poate face să te simţi mai în siguranţă.

   În Istanbul şi Ankara, precum şi pe litoralul foarte turistic, cam orice tip de îmbrăcăminte este acceptat. Totuşi, ca femeie singură, nicăieri nu eşti 100% în siguranţă, aşa că evită să mergi singură mai târziu de apus. Istanbulul poate părea sigur, dar are cea mai mare rată de criminalitate din Turcia. Satele sunt mai convenţionale, deci încearcă să nu ieşi în evidenţă prea mult.

 

Egipt

   Deşi este o ţară turistica, legea după care se conduce Egiptul este Shari’a – legea islamică. Totuşi există atât musulmani, cât şi creştini, deci nu este obligatoriu să porti hijab. Însă trebuie să te îmbraci decent, fără decolteuri sau pantaloni scurţi, pentru că oricum o să ieşi în evidenţă, fiind albă între femei închise la culoare. Un voal sau o pălărie nu poate face rău, mai ales dacă eşti blondă, pentru că egiptenilor le place să atingă părul blond. Şi te va proteja şi de soarele puternic.

   Contactele intime de orice gen sunt interzise în public, aşa că încearcă să nu îţi săruţi iubitul pe stradă, chiar dacă cel mai probabil o să scapi doar cu un avertisment de la poliţia turismului.  Nici fumatul în public pentru femei nu este văzut foarte bine. Chiar dacă acasa faci plajă topless, la hotel este de preferat să rămâi cu tot costumul de baie pe tine, pentru că majoritatea angajaţilor sunt musulmani.

   Găseşti aici un forum unde poţi găsi mai multe informaţii şi poţi pune întrebări în legătura cu Egipt.

 

Tunisia

   Tunisia este mai liberală decât Egiptul şi, bazându-se destul de mult pe turism, nu vei avea mari probleme ca femeie, chiar singură, mai mult decât obişnuitele priviri insistente şi ocazionalele atingeri minore. Femeile de aici se îmbracă într-un stil mai mult european, cu blugi mulaţi şi bluze strâmte, dar îşi acoperă fiecare centimetru de piele şi ocazional poartă hijab-ul pe cap. Sudul Tunisiei, mai puţin turistic, este şi mai tradiţional.

   Unele baruri refuză să primească femei, iar altele s-ar putea să îţi ceară paşaportul pentru a-ţi verifica naţionalitatea.

 

Maroc

   Ca şi în celelalte ţări musulmane, dar turistice, o femeie singură trebuie să aibă mai multă grijă cu ce se îmbracă. Bărbaţii îţi vor arunca priviri insistente şi te vor mângâia pe păr, mai ales dacă este deschis la culoare. Şi ei au o poliţie a turismului, aşa că poţi ameninţa dacă cineva te deranjează prea tare.

   Găsiţi aici câteva sfaturi bune de la o femeie care a călătorit singură în Maroc.

 

Iordania

   Iordania pare mai relaxată în ceea ce priveşte îmbrăcămintea femeilor şi insistenţele bărbaţilor, mai ales dacă vizitezi doar locurile turistice. Asta nu înseamnă în niciun caz că poţi să treci la pantaloni scurţi şi bustieră, mai ales că localnicele poartă haine modeste, slab colorate şi hijab. Trebuie să păstrezi acelaşi stil de îmbrăcăminte, mai ales că soarele arde destul de puternic.

   Aici găsiţi mai multe sfaturi pentru o călătorie în Iordania.

 

Iran

7

   Iranul este o ţară mai tradiţională şi trebuie să te aştepţi la o cenzură ceva mai mare. Situaţia nu este atât de drastică precum ţi-ai imagina citind diverse ziare, dar există poliţie care patrulează pe străzi pentru a vedea dacă eşti îmbrăcat regulamentar. Purtarea de hijab este obligatorie, la fel şi îmbrăcămintea decentă. Majoritatea femeilor poarta jilbab. O să fii surprinsă totuşi că sunt destule femei pe stradă machiate puternic, îmbrăcate în culori vii şi hijab-ul lasă la vedere o bună parte din păr. Dar dacă vrei să fii lăsată în pace de bărbaţi şi de poliţie, este de preferat să urmezi regulile.

 

Emiratele Arabe Unite

   Este o ţară mai liberală decât cele din jurul ei, iar femeile sunt libere să se îmbrace după bunul plac. Ca în toate celelalte ţări musulmane, este bine să fii decent îmbrăcată pentru a nu atrage atenţia. În majoritatea restaurantelor există camere separate pentru femei, în cazul în care călătoreşti singură. Avantajul în Emiratele Unite Arabe e că femeile sunt de cele mai multe ori servite primele şi există cozi speciale pentru femei în majoritatea instituţiilor.

 

India

   Nici aici nu există vreo lege pentru îmbrăcăminte, dar este de preferat să îţi acoperi picioarele şi să nu ai decolteu adânc. Salwar Kameez este un model specific indian şi este decent şi răcoros. Dacă vrei să scapi de bărbaţi, fă-le o poză – vor pleca imediat.

 

Indonezia

   Deşi nu este nici pe departe la fel de strict ca în ţările din Orientul Mijlociu, depinzând de locul unde te duci e bine să îţi acoperi mâinile şi picioarele. Este o zonă cu umiditate mare şi trebuie să îţi alegi cu atenţie materialul din care sunt făcute hainele. De evitat decolteurile adânci, pentru că indonezienii sunt de părere că sunt făcute ca să fie atinse. Şi aici se aplică regula de bază – în zonele turistice este acceptat orice, dar cu cât te îndepărtezi trebuie să te îmbraci mai decent.

 

 

   Poate unele reguli de comportament pentru femeile care vizitează ţări islamice par nedrepte, dar sunt destul de rezonabile. Fiecare ţară are regulile şi tradiţiile sale, şi nedrept ar fi să te aştepti ca o cultură să se aplece în faţa unei alte culturi, exterioare. Aşa că ia-ţi inima-n dinţi, documentează-te bine despre ţara pe care vrei să o vizitezi şi adu-ţi aminte să respecţi cultura şi oamenii între care ajungi, pentru ca şi ei la rândul lor să te respecte pe tine. De multe ori o ţară musulmană va fi mai sigură pentru o turistă care respectă tradiţiile decât o ţară aşa-zis civilizată.

 

   Ai fost într-o ţară islamică? Comentează şi împărtăşeşte din experienţa ta.

 

 

 

Related Posts with Thumbnails


« « Cât te-ar costa să locuieşti în Londra| Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice » »
 1. eu ma numar printre cei care au vizitat Tunisia (10 zile), Marocul(14 zile) si Turcia (adunate: 3 luni)…sunt tari impresionante, culturi si oameni deosebiti…tot ce a fost scris in textul de mai sus este ffff adevarat…..cele mai mari probleme le-am avut in Maroc…am inchiriat o masina si am vizitat aproape toata tara….am nimerit exact in perioada Ramadan-ului, mancarea a fost o mare problema ….nu aveam de unde sa o achizitionam decat dupa ora 8 pm…desi era fff cald, a tr sa merg in pantaloni lungi, insa am pus doar un maiou, pe langa asta, tenul il am ff deschis, ochii albastri si parul ff lung si….normal…blond…cand ieseam din masina…incepeau si problemele….femeile lor ieseau doar noaptea tarziu, acoperite in intregime….dar mancarea era delicioasa si ieftina….totul se manca inabusit….incercati toate sortimentele….sunt delicioase, dar aveti grija din ce loc procurati mancarea…..eu am facut si o eruptie…..

 2. eu cred ca uni barbatii spun ca femeile nu pot face anumite lucuri
  cum ar fi:sa contruiasca, sa conduca masini,uni barbatii cred ca femeile in varsta nu pot conduce, etc.
  dar cel mai mult barbatii cred ca femeile nu pot calatori pe cont propriu prin lume. dar nu au dreptate chiar de loc! cu sfaturi bune cum ar fi cele de pe acest website, vom putea merge chiar si pe luna! va multumim tutror fetelor care au postat comentarii!
  felicia si antoaneta va PUUUPA!

 3. ahh.. eu urmeaza sa plec in turcia cu bursa… si am ceva temeri in legatura cu felul de a ma comporta acolo astfel incat sa nu ies in evidenta..eu sunt blonda..deschisa la ten..ochi verzi.. am citit articolul.. unele chestii mi se par incorecte.. ei chiar nu ne respecta drepturile deloc… eu m-as axa doar pe purtatul valului..pt a nu mi se vedea parul..dar in rest m-as imbraca normal… ma intreb daca e posibil sa mai apara altfel de probleme… de care ar trebui sa ma feresc..

 4. DA daca ai broboada nu te cearta nimeni…

 5. In sfarsit, un articol mult mai interesant si complex despre lumea araba..eu am primit oferta sa lucrez in Qatar cu contract pe 1 an de zile! Ar trebui sa plec in septembrie..locul de munca ar fi intr un magazin de bijuterii..eu sunt o fire aventuriera..lipsita de prejudecati si pregatita pentru tot ce imi rezerva viata daaarrr..recunosc ca este pentru prima oara cand am o teama privind plecarea..mai ales ca trebuie sa semnez pe 1 an contractul!
  In linii mari, am inteles care sunt “conditiile” pentru a convietui printre ei dar..oare ar trebui sa cunosc mai multe detalii??
  Eu sunt o fumatoare inraita..nu am gasit nimic despre asta..imi place sa merg la plaja..am unde sa fac?…am voie sa merg singura pe strada?
  Ma rog…o sa merg o saptamana “de proba” inainte de a semna contractul dar..tot am emotii!:)
  Ce nevoie am, de fapt?..cred ca de incurajari si pareri pozitive!
  Multumesc anticipat!:)

 6. GABI DORA says:

  Buna fetelor,
  eu am fost doar in Tunisia, deocamdata, intr-adevar am incercat sa ma integrez cat de mult, am purtat bluze largi de voal si pantaloni lungi largi, ochelari de soare, si fiindca aveam parul scurt, pe atunci, mi-am cumparat cateva esarfe cu care imi acopeream capul.
  Probleme semnificative nu am avut, doar ca eram hartuita constant de un angajat al hotelului pana i-am explicat ca sunt aici cu iubitul meu care este ghid (evident ca nu era asa :) m-am plimbat peste tot, inclusiv prin bazar, unde m-am pierdut, dar un barbat, fara sa-mi vorbeasca, mi-a aratat pe unde sa merg, sa nu ma aventurez in zone mai periculoase.
  Vanzatorii in schimb te vor hartui cat de mult pot, cel mai bine e sa-i ignori, desi este foarte greu, mai ales cand efectiv trag de tine sa intri in magazin, de comunicat am reusit sa vorbesc cu un vanzator negru, singurul care nu m-a hartuit, am inchegat o conversatie simpla si rezonabila. In ciuda faptului ca incercam sa ma integrez cat de mult, si desi as putea trece drept araboaica ca trasaturi, unul din ghizi m-a atentionat ca tunisienii nu sunt obisnuiti ca europencele sa se imbrace ca femeile lor, si poate de aceea nu eram lasata in pace in ciuda felului in care ma imbracam.
  In grupul cu care ma deplasasem erau foarte multe femei de varsta a treia, si se distrau grozav cand ne spuneau tunisienii : GAZEL :) ) se gandeau ca neavand vaci, gazelele ar fi varianta locala :) )

 7. Buna…as vrea sa plec in emirate…pentru un job intr-un hotel..insa vreau sa plec cu iubitul meu..si sa stam impreuna… am inteles ca daca nu suntem casatoriti nu se poate ….este adevarat ?

 8. gina, ce fel de probleme apareau cand ieseai din masina in MAroc? Te intreb, pentru ca la vara intentionez sa vizitez Marocul. Si mai spune-mi, te rog frumos, daca poti, ce se intampla daca o sa ma imbrac in asa fel incat picioarele o sa se vada? Iti multumesc frumos!

 9. este foarte frumos sa taiesti cu un musulman

 10. Sunt in Tunisia de 1 an.E o tara superba insa unii baieti/barbati te hartuiesc imediat ce te vad pe strada.Nu e obligatoriu sa porti vual sau sa te acoperi,multe femei de aici se imbraca in blugi si tricou pe afara.Asta ma uimit,iar fiind cald,am iesit la fel si eu.Ei bine pentru ele este bine,insa pentru noi turistele nu,toate privirile sunt atentionate catre tine,se uita frumos si iti fac cu ochiul.Insa nu te ating sau sa iti vorbeasca.Toutusi,merita vizitata .

 11. Daniela says:

  Am citit si eu articolul si prin unele parti e tare deplasat. Cat timp a trait /autorul articolului in aceste tari? Eu locuiesc in Egipt si merg oriunde, insotita sau nu, ma imbrac decent si nimeni nu are treaba cu mine. Cine spune ca in orice alta tara din lumea asta e indicat sau civilizat sa ne aratam anumite parti ale corpului? Eu aici merg de mana cu sotul si nu sunt singura…si inca nu m-a omorat nimeni. Si ma imbrac la fel cum ma imbracam si in Romania, adica decent. Am mers la plaja in Hurgada si Sharm el Sheick si intodeauna am stat in costum de baie din doua piese si nimeni nu a vazut in asta o problema. In orice tara, araba sau nu, trebuie sa fii decent si civilizat, nu te aresteaza nimeni daca bei suc pe strada in Ramadan, insa ar fi indicat sa nu faceti asta, din respect, ca suntem turisti, orice turist trebuie sa respecte tara pe care o viziteaza. Nimeni nu o sa ceara sa porti hijab ini Egipt si nimeni nu o sa inceapa sa te pipaie, doar pentru ca esti blonda, ar face asta doar daca te vei comporta ca o blonda. Orice tara araba e unica in felul ei si merita vizitata, orice tara are si bune si rele…trebuie doar sa ai mintea deschisa si sa poti sa inelegi putin din cultura lor.

 12. Daniela, articolul nu te contrazice in nici un fel :) Nu am trait decat in Indonezia, dar informatiile pentru toate tarile sunt preluate de la persoane care au locuit si calatorit acolo. Intr-adevar, nu este indicat in nici o tara sa te imbraci “indecent”. Iar arestatul pentru baut un sac de Ramadan, depinde bineinteles de tara, zona si noroc. Am un prieten care a stat in arest cateva ore pentru ca a baut apa pe strada in Sumatra.

 13. Daniela, vrei sa specifici ce paragrafe sau unde ti se pare
  ca este “tare deplasat” articolul acesta ?

 14. Cornelia…..e o tara interesanta….dar tr sa ai grija ce porti si asta mai ales daca nu esti insotita de o parte masculina. Daca porti fuste scurte….tr sa fi insotita!!!! Iti recomand sa nu iesi in evidenta nici cu imbracamintea si nici cu zambetul…daca e f cald…multi iti recomanda sa nu-ti arati pielea…poarta lung si larg. Am iesit, la un moment dat din masina, pana intr-un magazin (vb de zona non-comerciala) si cred ca cel putin 6-7 barbati s-au luat dupa mine si ma rugau sa-i las sa ma atinga!!!

 15. silvia minican says:

  e periculos sa calatorim cu masina, noaptea, cairo-hurghada?

 16. Un articol cat se poate de adevarat!! Eu lucrez de mai bine de un an in Arabia Saudita, CEA MAI CONSERVATOARE tara islamica, unde legea Shari’a se aplica intr-un mod extrem de riguros! Insa, acoperindu-mi corpul si capul cu abaya, respectiv hijab, si adoptand un comportament adecvat, am evitat problemele! Sauditele isi acopera si fata cu acel niqab, eu nu…si asta face ca barbatii sa imi observe trasaturile cand trec pe strada! Insa, in timp, am invatat sa nu mai zambesc (cum faceam la inceput), si sa-mi vad de treaba mea! Desi cateodata, mi-e foarte greu sa ma abtin cand imi zambeste un barbat cu frumusetea aceea, tipic arabeasca :D !!!

 17. Deci eu am fost in Turcia si n-am avut nicio problema… In afara de faptul ca sunt blonda, cu parul foarte ondulat si am ochii verzi si bineinteles,tenul deschis la culoare – Probabil asta a mai atras atentia… O singura data, cand am fost la un spectacol la hotel, si ca sa fiu in ton cu costumatia dansatoarelor, mi-am luat o fusta lunga cu banuti de aceia care poata dansatoarele si o bluza tot cu cativa banuti si maneca 3 sferturi, dar fara nimic indecent. Atunci s-au uitat vreo 3-4 adolescenti la mine si au inceput cu interjectiile si fluieraturile. Dar eram in resort, in curtea hotelului deci… Ma rog… Ideea e ca nu am purtat nici voal, nici cine stie ce paturi pe mine, si a fost totul OK. Nu sunt cine stie ce interdictii. In schimb am vazut multe femei care erau imbrobodite in tot felul de chestii incomode. Oricum, nu e necesara, dupa parerea mea, purtarea voalului. Doar haine decente – se accepta si blugii :D .

 18. Salut.Eu sunt un baiat de 15ani care eu cu prietena mea am stat in Iran 30zile, Algeria 10zile,Indonezia 7-8luni (tatal meu este japonez) si kweit cam 10-20Ile.In Algeria, Kweit si Indonezia nu am patit nimic.In Iran a fost mai dificila treaba…Nea oprit politia de 3ori pentru ca prietena mea a vrut sa mearga cu capul gol (este foarte cald acolo).Va urez bafta la toti!(scuzatima daca am niste greseli de ortografie dar va scriu de pw telefon)

 19. am calatorit si eu intr-o tara islamica si am avut o gramada de probleme.desi eram imbracata decent,cu hainele adegvate regiunii respective,un grup de femei mi-a atras atentia ca ar fi trebuit sa port vualu pe fata si ca nu ar trebui sa port haine maro…adica ,pe bune …eram doar o fata care vizita Turcia impreuna cu colegele de liceu

 20. foarte adevarat tot ce se spune…ca si Claudia, si eu am lucrat 1 an in Arabia Saudita, am purtat doar abaya si shalul pe cap…. daca respecti regulile chiar nu ai nici o problema…si oamenii aceia mi s-au parut mult mai aproape de Dumnezeu decat europenii, generic vorbind.

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: