Călătoreşte cu buget redus: aproape totul despre voluntariatul în hostel



Pe hostelbookers găseşti mai mult de 20.000 de proprietăţi în peste 3.500 de locaţii. În fiecare din aceste locuri (hosteluri, apartamente, guesthouses) şi nu numai, ai şansa să stai gratis dacă eşti dispus să dai o mână de ajutor.

În acest articol o să îţi arătăm cum poţi să găseşti joburi de voluntariat în hosteluri şi work exchange în toată lumea. Practic poţi să stai gratis, să primeşti mâncare şi chiar şi salariu în schimbul a câteva ore de muncă la un hostel. Oriunde în lume.

 

Cum este să lucrezi într-un hostel:

În primul rând trebuie spus că nu există o regulă generală. Fiecare hostel are stilul său care corespune în general cu personalitatea proprietarului. Unele hosteluri sunt genul de stabilimente unde este linişte, oamenii vin, îşi lasă bagajele şi se odihnesc. Altele sunt orientate spre party şi seară de seară se dă o petrecere. Trebuie să ai lucrurile astea în vedere în momentul în care alegi hostelul în care vrei să lucrezi.

 Viaţa într-un hostel înseamnă o viaţă agitată. Vei lucra cam 5-6 ore pe zi şi vei avea probabil maxim 2 zile libere pe săptămână. De cele mai multe ori o să dormi într-un dormitor comun şi vei cunoaşte zeci de oameni noi în fiecare zi. Nu prea vei avea intimitate, dar nici timp să te plictiseşti.

O să faci cam de toate. Deşi unele joburi presupun să te ocupi numai de recepţie (să faci check-in, să primeşti oaspeţii şi alte lucruri administrative) de cele mai multe ori va trebui să te ocupi şi de alte lucruri precum schimbarea aşternuturilor, pick-up şi drop-off de la aeroport sau chiar curăţenie. Partea frumoasă e că vei avea colegi tineri şi amuzanţi cu care te vei distra.

Într-un hostel ajungi să cunoşti şi 20 de oameni noi zilnic deci e musai să fii o fire sociabilă şi deschisă. Vor fi oameni care nu vor vorbi nici o limbă de circulaţie internaţională şi vei da şi peste ocazionalul ciudat cu care trebuie să ştii să vorbeşti.

Totuşi munca într-un hostel nu prea pare muncă. Totul se întâmplă într-o atmosferă relaxată ( ceea ce depinde e drept şi de patron) şi nu prea ai deadline-uri care să te streseze, însă asta nu înseamnă că treaba nu trebuie facută bine.

Un job în hostel vine cu avantaje şi dezavantaje. Ca peste tot nu?

Câteva din avantaje ar fi că:

  • îţi extinzi orizontul
  • cunoşti oameni din toată lumea
  • primeşti cazare
  • nu cheltuieşti bani
  • poţi sta în vacanţă mai mult de clasicele 2 săptămâni
  • te distrezi
  • asculţi sute de poveşti interesante de la călători
  • foloseşti facilităţile hostelului gratis (Wi-Fi, maşină de spălat, maşină, etc.)

Dezavantajele:

  • cel mai probabil vei dormi puţin
  • mâncarea oferită s-ar putea să nu fie mereu pe placul tău
  • ore ciudate de lucru
  • cazare în dormitor comun cu sforăitori profesionişti
  • nu ai foarte multă intimitate şi există un risc (minim) în ceea ce priveşte siguranţa bagajelor
Este chiar aşa comun voluntariatul în hosteluri?

Cum probabil te aşteptai, nu toate hostelurile caută voluntari, în schimb majoritatea sunt interesate şi cochetează cu ideea. Pentru ei înseamnă forţă de muncă ieftină, tânără, fără forme legale şi fără taxe. De obicei în hostel există 1-2 angajaţi permanenţi, restul fiind voluntari sau angajaţi sezonieri . Asta înseamnă că poţi să încerci la orice hostel din lume, mai ales dacă te împrieteneşti puţin cu proprietarul. Pentru ei nu este un cost foarte mare să îţi ofere un pat, mai ales când nu e perioadă de vârf.

Cum găsesti locuri de muncă sau voluntariat în hostel?

În mare ai două variante: poţi să găseşti prin site-urile specializate sau poţi să mergi direct la sursă şi să aplici la hostelurile dintr-un anumit oraş.

Pentru prima variantă foloseşte-te de aceste site-uri:

 

Ca să ai şanse să fii acceptat studiază în primul rând tipul hostelului şi încearcă să adaptezi mesajul de aplicare la tipul locaţiei. Încearcă să nu ai un CV mult prea serios. Scrie cât mai mult despre abilităţile tale şi mai puţin despre educaţia formală şi adaugă poze.

Vei fi un candidat mai atractiv dacă:

  • ai carnet de conducere
  • ştii cât mai multe limbi străine
  • arăţi cât de cât prezentabil şi ai atitudinea potrivită
  • eşti călător (backpacker) cu experienţă
  • ai experienţă
  • ai un motiv serios/amuzant/unic pentru care vrei să lucrezi acolo.

În perioadele de vârf hostelurile primesc şi câte 10 astfel de mail-uri pe zi deci trebuie să fii competitiv, însă nu te descuraja, încearcă până găseşti. În general nu ai nevoie de calificare în turism sau experienţă decât dacă ţinteşti spre poziţii de management.

Varianta doi este să contactezi direct hostelurile dintr-un anumit oraş. În acest caz ar fi bine să ai în cap un plan mai clar, să ştii când o să ajungi în oraşul respectiv, cât stai sau măcar să ştii că poţi ajunge pentru un eventual interviu.

Poţi urma paşii pe care i-am urmat şi eu pentru a găsi:

1. Cauţi pe hostelbookers sau hostelworld toate locaţiile care îţi plac dintr-un anumit oraş.

2. Iei fiecare hostel în parte şi încerci să le cauţi site-ul şi email-ul de contact.

3. Îţi realizezi un template de email pe care îl personalizezi pentru fiecare hostel în parte. Dacă ai timp şi tupeu să dai un telefon înainte să întrebi cine e şeful sau cine se ocupă de angajări ca să trimiţi emailul direct acelei persoane este şi mai bine.

4. Trimiţi email-ul. Preferabil ar fi să nu trimiţi cu ataşamente sau link-uri pentru a nu intra în spam.

 

Ai mai jos un exemplu de scrisoare de email care a avut o rată de răspuns bună, deşi nu este cel mai bun exemplu şi se poate şi mai bine.

Înainte să accepţi o colaborare:

-          Verifica review-urile pentru a îţi face o idee despre cum este în hostelul respectiv.

-          Mergi să vezi hostelul şi să cunoşti proprietarul şi staff-ul

-          Discută toate condiţiile de angajare (cât lucrezi şi ce primeşti).

-          Spune-le cam cât planuieşti să stai

 

Îndată ce ai ajuns acolo:

-          fii prietenos

-          pune osul la treaba

-          învaţă ceva nou

-          zâmbeşte

-          foloseşte-ţi talentele

-          fii deschis la experienţe noi

Poţi lucra şi altceva?

În general tura este de 4-6 ore la orice hostel. Dacă eşti freelancer şi mai ai alte job-uri îţi va fi totuşi destul de greu să le faci. Fiind un mediu activ se va găsi mereu ceva de facut şi deseori va trebui să lucrezi dimineaţa devreme sau noaptea când doarme toată lumea.  Ai cu siguranţă timp şi de un alt job part time, dar trebuie să iei în considerare că la întoarcere poate nu va fi linişte şi nu te vei putea odihni suficient.

Ca să nu zici că te păcălim uite câteva hosteluri care caută şi în acest moment voluntari.

-          Los Amigos Hostel Tenerife– pentru aplicări trimiteţi email aici

-          Xhostel (Bucureşti, Alicante, Varna, Tallin, Budapesta)

Experienţa de lucru în hostel nu e pentru toată lumea şi poate fi obositoare după o vreme, însă este deosebită.

Dacă mai ai întrebări lasă un comentariu mai jos şi vom încerca să îţi răspundem şi să completăm articolul cu informaţii.

*Mai ştii un călător care ar putea fi interesat de voluntariatul in hosteluri? Trimite-i acest articol şi nu uita sa ne urmăreşti şi pe Facebook sau să te abonezi la newsletter (dreapta sus). 

Related Posts with Thumbnails


« « Croazieră all inclusive de 14 zile din Europa în America la 430 euro| Vizitează Indonezia pe banii statului – Bursa Darmasiswa » »
  1. Exista limita de varsta?

  2. Nu prea :) Exista tendinta ca majoritatea voluntarilor sa fie undeva intra 18 si 30 de ani, dar nu e o regula, depinde de hostel. Sufletul sa fie tanar :) .

  3. Sufletul seste tanar!

  4. Super util articolul. Felicitari.

  5. nu ai nicio conditie ..de genul sa fi student sau mai stiu ce alta conditie>?

  6. Faptul ca esti sau nu student este irelevant in general atat timp cat ai timp si disponibilitate sa lucrezi in hostel. Alte conditii in afara de cele enumerate in articol nu prea imi vin in minte.

  7. Nu e pericolos pentru o fata singura?

  8. Sunt multe fete singure care fac acest lucru. Este la fel de sigur ca orice job. Violenta si agresiunile in hostel-uri sunt aproape inexistente, mai ales in tarile vestice. Daca ai curaj sa mergi intr-o excursie de 3 zile la Paris ai suficient curaj si pentru asa ceva. Nivelul de risc este acelasi.

  9. foarte tare. imi pare rau ca nu mai sunt la varsta studentiei, as fi optat negresit pentru asa ceva. dar cine stie, poate cu o doza de nebunie si acum ma bag daca nu e nicio restrictie de varsta

  10. Este interesant pentru o anumita varsta!

  11. Pacat ca nu mai sunt june prim. Mi-ar fi placut sa fac asta.

  12. Interesant articulul. Felicitari.

  13. interesant, dar pe site-uri nu scrie exact ce ai putea lucra, cat,…. doar preturile pt booking ceea ce ma face sa fiu foarte confuza

  14. Salut Nomadic, felicitari pentru articol este perfect adevarat:), dar ai uitat ceva. Exista “riscul” de a creea prietenii extrem de puternice:). Eu am lucrat 4 ani intr-un hostel din Cluj Napoca si inca mai mentin comunicarea si ma intalnesc cu backpackerii pe care i-am intalnit in hostel. Sa lucrezi intr-un hostel nu este un job, este o experienta de viata.:)

    Toate cele bune.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Călătoreşte cu buget redus: aproape totul despre voluntariatul în hostel | Nomadic | Șmen.ro - [...] Călătoreşte cu buget redus: aproape totul despre voluntariatul în hostel | Nomadic [...]

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: