Cum să călătoreşti ca femeie într-o ţară musulmană 

   Eşti femeie si vrei să vizitezi ţări precum Egipt, Maroc, Indonezia sau chiar Iran. Ţi-e totuşi frică. Mama, tata, şeful şi vărul îţi spun că eşti nebună şi că n-ai ce căuta acolo. Du-te în ţări cuminţi, normale, ca Franţa sau Anglia. Acolo nu ai treabă. Dar chiar merită să ratezi locuri deosebite? Chiar dacă Afghanistan, Irak, Pakistan, Somalia sau Yemen, de exemplu, ar trebui lăsate probabil pe mai târziu, iar Liban, Siria şi Iran necesită o atenţie şi un timing deosebit, rămân minim 46 de ţări unde musulmanii sunt majoritari. Şi nu trebuie lăsate de o parte nici zonele unde musulmanii, deşi în minoritate, nu sunt deloc puţini.

   Dacă ar fi să facem o numărătoare generală şi aproximativă am afla că în Asia de Sud (care include India) sunt 420 milioane musulmani; în Asia de Est (include Indonezia) – 290 milioane; în Asia centrală (Rusia, Uzbekistan) – 105 milioane; în Africa din sudul Saharei – 255 milioane; Turcia – 70 milioane; Europa de Vest – 10 milioane; SUA şi Canada – 8 milioane.

 

   În primul rând trebuie să spunem că, deşi Coranul declară egalitate între bărbaţi şi femei, Shari’a (legea islamică) defineşte drepturi şi obligaţii diferite la femei faţă de bărbaţi, precum şi un statut juridic inferior al femeilor. Este un lucru neobişnuit  pentru ţările musulmane ca o femeie să călătorească independent, deci va fi nevoie să te documentezi despre tradiţiile şi legile ţării pe care vrei să o vizitezi. Sunt locuri mai stricte, ca Arabia Saudită, unde femeile nu au voie nici măcar să conducă o maşină sau să meargă pe bicicletă, şi alte locuri, majoritatea în Asia şi Africa de Nord, unde legile şi atitudinile sunt mai relaxate.

   Indiferent ce ţară musulmana vei vizita, atât singură cât şi însoţită, trebuie să înţelegi de la început că aici este vorba de o altă cultură. Trebuie să accepţi faptul că oriunde te-ai duce, ca femeie cu tenul mai deschis vei atrage întotdeauna atenţia bărbaţilor. Dacă eşti blondă sau ai ochii deschişi la culoare, cu atât mai mult. Vei avea parte de priviri insistente, fluierături sau chiar atingeri. Nu poţi spune că nu ai parte de asemenea tratamente şi în Europa, numai că în ţările musulmane se poate întâmplă mai des. Mult mai des. Totul depinde de tine şi de atitudinea ta. Nu te speria. O dată ce ai înţeles ce este permis şi ce nu, o întreagă cultură te aşteaptă să o descoperi.

 

 

Sfaturi pentru a te proteja într-o ţară islamică

 

1.   Îmbracă-te adecvat

2

   Fiecare ţară are codul său vestimentar şi este bine să îţi faci temele de acasă, ca să ştii ce să îţi împachetezi. Chiar dacă în majoritatea ţărilor islamice nu te aşteaptă amenzi sau închisoare pentru un decolteu, trebuie să ştii că o îmbrăcăminte care iese în evidenţă nu numai că atrage multe priviri, dar este considerată lipsă de respect. Ca să nu mai spun că femeile care se îmbracă într-un anumit fel – mai european – sunt de obicei prostituate. Deci cel mai probabil nu o să te simţi foarte confortabil cu toate privirile aţintite către tine.

   Ca turistă, în majoritatea ţărilor ai nevoie de un voal peste păr (mai ales dacă eşti blondă sau roşcată) şi să ai pieptul, mâinile şi picioarele acoperite. De asemenea, îmbrăcămintea nu trebuie să fie mulată. Pare greu, mai ales că majoritatea ţărilor islamice se află în zone călduroase, dar nu este aşa de rău. Un material vaporos te va proteja atât de privirile insistente ale bărbaţilor, cât şi de razele soarelui. Evită întotdeauna pantalonii scurţi, bluzele decoltate sau tricourile fără mânecă, sau orice material transparent, chiar şi în Turcia. O fustă lungă s-ar putea să fie soluţia cea mai bună, mai ales că este mai comod pentru aşa numitele wc-uri turceşti pe care le găseşti în toate ţările musulmane.

   Deşi ca turistă vei fi nevoită să foloseşti cel mai probabil doar voalul pentru a-ţi acoperi părul şi decolteul, hai să trecem în revistă elementele de îmbrăcăminte islamică principale:

    -  Hijab, poate cel mai important obiect vestimentar, este voalul care acoperă părul, gâtul şi pieptul femeilor. Sunt mai multe tipuri de hijab-uri şi de obicei se poartă împreună cu o bonetă sau un alt voal mai strâns, pentru a-l împiedica să alunece de pe păr. Găseşti pe youtube o mulţime de filmuleţe care te învaţă cum se pot prinde voalurile de diferite dimensiuni în diferite feluri, care de care mai chic. Aici e un alt filmuleţ care te învaţă cum să îl aranjezi pentru zilele de vară călduroase. Teoria spune că degeaba porţi voalul, dacă restul corpului nu e şi el acoperit.

3

    -  Niqab este o adăugare pentru hijab, fiind voalul care acoperă nasul şi gura, lăsând la vedere doar ochii. De obicei culoarea niqab-ului este neagră, dar se găsesc şi culori închise, ca albastru sau maro. Ca turistă, nu eşti obligată să îl porţi în nicio ţară.

    -  Burqa este voalul care acoperă întreaga faţă, inclusiv ochii. Nu vei avea nevoie nici de el, dar ca să fie clar ce a interzis Franţa.

    -  Jilbab este ca un palton sau o rochie lungă până în pământ, care obligatoriu are şi mâneci lungi.

    -  Abaya este o rochie care, pe lângă faptul că acoperă mâinile şi picioarele, ţine loc şi de hijab.

   Acestea fiind spuse, nu vreau să îţi imaginezi că nu o să ai concurenţă la modă. Aruncă numai o privire pe site-urile care vând haine islamice, ca acesta.

 

2.   Respectă tradiţiile

   Islamul menţine o segregare a sexelor, iar rolurile acestora sunt clar stabilite prin lege.

   Atunci când vizitezi o moschee, acoperirea braţelor, genunchilor şi capului sunt obligatorii. Intrarea femeilor nu este permisă în toate moscheile, aşa că întreabă înainte să intri. Descalţă-te la intrare şi fie lasă-ţi pantofii la uşa sau în dulapurile speciale, fie ia-i cu tine în ghiozdan sau în geantă. O dată ce ai intrat, adu-ţi aminte că eşti într-un lăcaş de cult şi oamenii se roagă acolo, aşa că vorbeşte şoptit.

   În majoritatea ţărilor musulmane femeile nu merg singure pe stradă, ci doar însoţite de soţii lor, taţii, sau alte femei. Dacă ai pe cineva care te poate însoţi, este de preferat să nu mergi singură. Dacă ai ceva de întrebat, mai bine întreabă o altă femeie. Unele ţări nu acceptă interacţionarea în public între femei şi bărbaţi.

   Călătorind în grup, sau chiar cu familia, bărbaţii merg de obicei separat de femei. În unele ţări se aşteaptă chiar ca femeile să meargă pe trotuare diferite faţă de bărbaţi.

4

   Nu îţi ţine iubitul de mână în public, chiar dacă sunteţi căsătoriţi. De sărut nici nu se discută – nu vei vedea nici o femeie musulmană decentă sărutând un bărbat pe stradă. Adu-ţi aminte că este o cultură diferită, unde virginitatea, sexul numai după căsătorie şi chiar ieşitul în oraş doar cu persoane de acelaşi sex sunt respectate cu stricteţe.

   Într-un mijloc de transport în comun, dacă eşti însoţită de un bărbat este bine să ocupi locul de la fereastră, iar dacă eşti singură alătură-te unui grup de femei.

   Într-o casă musulmană, femeile vor sta separat de bărbaţi. Dacă eşti invitată, nici nu te gândi să te alături bărbaţilor!

   Ca reguli generale, evită să îţi arăţi talpa picioarelor (fiind considerata lipsă de respect) şi nu folosi mâna stângă pentru a mânca sau interacţiona cu ceilalţi (se presupune că e mâna cu care te ştergi la fund).

 

3.   Evită familiaritatea excesivă

5

   Trebuie să înţelegi că ceea ce poate părea pentru tine ca bunăvoinţă şi atitudine prietenoasă, bărbaţii musulmani ar putea înţelege ca interes de a duce lucrurile mai departe. O privire mai insistentă însoţită de un zâmbet ţi-ar putea aduce belele, mai ales că părerea generală a bărbaţilor musulmani despre femeile europene e că sunt uşuratice. Sfatul este să eviţi schimbul de priviri cu străinii, ceea ce nu ar trebui să fie greu, mai ales că bărbaţii te vor ignora la început în cazul în care călătoreşti cu alt bărbat. De cele mai multe ori îţi va transmite mesaje sau răspunde la întrebări numai vorbind cu însoţitorul tău.

   Dacă socializezi cu bărbaţi localnici, aşteaptă să îţi întindă ei mâna pentru salut. Sunt mulţi care nu vor să dea mâna cu o femeie.

   De asemenea nu ar trebui să te joci cu părul, să îţi aranjezi hainele în public sau să stai prea mult în faţa oglinzii. Rişti să fii privită doar ca un obiect sexual. Nu accepta o invitaţie de la un bărbat singur sau un grup de bărbaţi, decât dacă şi tu faci parte dintr-un grup mai mare. De asemenea, dacă ţi se oferă un pahar de alcool, refuză politicos sau plăteşte singură. Regula asta nu se aplică pentru ceaiuri însă, pe care ţi le vor oferi localnicii cu orice ocazie.

   Pentru a scăpa de insisţentele unora sau altora, arată că nu eşti disponibilă purtând o verighetă pe deget, chiar dacă eşti însoţită sau nu de un bărbat.

   Dacă simţi că cineva devine mult mai familiar decât ai dori, nu ezita să îl admonestezi (chiar zgomotos pentru a te auzi cei din jur) sau să îl ameninţi că o să chemi poliţia. Te va lăsa în pace şi nu se va simţi jignit, chiar dacă va fi dezamăgit, pentru că el ştie că este o atitudine corectă. În unele ţări, precum India, dacă încerci să faci o poză unui astfel de agresor vei observa că se va îndepărta fără alte insistenţe.

   Cere permisiunea înainte de a face poze cuiva pentru că s-ar putea să jignesti fără să vrei având în vedere că legea islamică nu permite reprezentări ale oamenilor sau animalelor în poze.

 

 

Ce faci dacă Ramadanul coincide cu planurile tale de călătorie într-o ţară islamică

 

   Ramadan-ul (sau Ramazan) este luna de post a lumii islamice. Sunt 30 de zile în care musulmanii credincioşi postesc de la mâncare, băuturi şi relaţii sexuale de la răsărit până la apus.

   Nu e cazul să îţi amâni planurile de călătorie dacă se întâmplă să coincidă cu Ramadanul, dar trebuie să ai în vedere tradiţiile şi legile ţării în care poposeşti. În timp ce majoritatea ţărilor islamice acceptă faptul că străinii nu postesc pe durata Ramadan-ului, în Emiratele Arabe sau Qatar este interzis prin lege să mănânci, să bei sau să fumezi în public în timpul acestuia, deci te poţi trezi cu o amendă sau chiar cu închisoarea doar dacă bei suc în public. Este posibil să întâlneşti câteva restaurante închise în timpul zilei sau localuri unde nu servesc alcool, dar sigur nu se aplică pentru locurile mai turistice.

   Este preferabil să nu te bazezi pe trafic, mai ales că este mai aglomerat şi se întâmplă mai multe accidente din cauza oamenilor care se grăbesc acasă pentru a lua cina. Se aşteaptă ca femeile să se îmbrace mai modest. Şi sigur nu vei vrea să superi pe cineva, pentru că nu ai cum să nu fii irascibil după o zi întreagă de post negru. Vei auzi muzică şi tobe în fiecare dimineaţă în jur de ora 3, care trezesc lumea pentru a-şi lua micul dejun înainte de răsăritul soarelui. În ultimele 3 zile de Ramadan este sărbătoare, iar toate muzeele, magazinele şi băncile vor fi închise.

 

 

Sfaturi specifice

 

Turcia

   Aici lucrurile nu sunt foarte diferite faţă de Europa şi personal m-am simţit mai în siguranţă făcând autostopul aici decât mergând cu trenul în Vestul Europei. Cum şi este de aşteptat, dacă te îmbraci sumar aşteaptă-te la priviri şi propuneri indecente. Însă nu te va condamna nimeni dacă nu ai voal pe cap, sau dacă porţi blugi mulaţi şi mânecă scurtă. Situaţia se schimbă în partea de est a Turciei unde trebuie să fii mai prudentă.

6

   Bărbaţii menţin totuşi o mentalitate diferită de a europenilor, şi de multe ori pot să înţeleagă printr-un simplu zâmbet  de-al tău că vrei ceva mai mult de la ei. Devine şi mai complicat atunci când le zici că nu ai nicio intenţie, dar ei cred că vrei să demonstrezi că cedezi mai greu. Sfatul este să te comporţi cât mai formal, chiar dacă turcii sunt numai un zâmbet. Alimentaţi de filmele americane, de unde învaţă că toate femeile non-musulmane sunt uşuratice, nu prea poţi să îi condamni că încearcă. O altă soluţie pentru întrebările pe care le vei auzi frecvent de genul What is your name? Where are you from? e să nu le raspunzi în engleză. Nu prea cunosc alte limbi, şi nici nu se vor simţi ofensaţi. În autocarele ce leagă oraşele între ele, călătoarele singure sunt aşezate numai lângă alte femei, ceea ce te poate face să te simţi mai în siguranţă.

   În Istanbul şi Ankara, precum şi pe litoralul foarte turistic, cam orice tip de îmbrăcăminte este acceptat. Totuşi, ca femeie singură, nicăieri nu eşti 100% în siguranţă, aşa că evită să mergi singură mai târziu de apus. Istanbulul poate părea sigur, dar are cea mai mare rată de criminalitate din Turcia. Satele sunt mai convenţionale, deci încearcă să nu ieşi în evidenţă prea mult.

 

Egipt

   Deşi este o ţară turistica, legea după care se conduce Egiptul este Shari’a – legea islamică. Totuşi există atât musulmani, cât şi creştini, deci nu este obligatoriu să porti hijab. Însă trebuie să te îmbraci decent, fără decolteuri sau pantaloni scurţi, pentru că oricum o să ieşi în evidenţă, fiind albă între femei închise la culoare. Un voal sau o pălărie nu poate face rău, mai ales dacă eşti blondă, pentru că egiptenilor le place să atingă părul blond. Şi te va proteja şi de soarele puternic.

   Contactele intime de orice gen sunt interzise în public, aşa că încearcă să nu îţi săruţi iubitul pe stradă, chiar dacă cel mai probabil o să scapi doar cu un avertisment de la poliţia turismului.  Nici fumatul în public pentru femei nu este văzut foarte bine. Chiar dacă acasa faci plajă topless, la hotel este de preferat să rămâi cu tot costumul de baie pe tine, pentru că majoritatea angajaţilor sunt musulmani.

   Găseşti aici un forum unde poţi găsi mai multe informaţii şi poţi pune întrebări în legătura cu Egipt.

 

Tunisia

   Tunisia este mai liberală decât Egiptul şi, bazându-se destul de mult pe turism, nu vei avea mari probleme ca femeie, chiar singură, mai mult decât obişnuitele priviri insistente şi ocazionalele atingeri minore. Femeile de aici se îmbracă într-un stil mai mult european, cu blugi mulaţi şi bluze strâmte, dar îşi acoperă fiecare centimetru de piele şi ocazional poartă hijab-ul pe cap. Sudul Tunisiei, mai puţin turistic, este şi mai tradiţional.

   Unele baruri refuză să primească femei, iar altele s-ar putea să îţi ceară paşaportul pentru a-ţi verifica naţionalitatea.

 

Maroc

   Ca şi în celelalte ţări musulmane, dar turistice, o femeie singură trebuie să aibă mai multă grijă cu ce se îmbracă. Bărbaţii îţi vor arunca priviri insistente şi te vor mângâia pe păr, mai ales dacă este deschis la culoare. Şi ei au o poliţie a turismului, aşa că poţi ameninţa dacă cineva te deranjează prea tare.

   Găsiţi aici câteva sfaturi bune de la o femeie care a călătorit singură în Maroc.

 

Iordania

   Iordania pare mai relaxată în ceea ce priveşte îmbrăcămintea femeilor şi insistenţele bărbaţilor, mai ales dacă vizitezi doar locurile turistice. Asta nu înseamnă în niciun caz că poţi să treci la pantaloni scurţi şi bustieră, mai ales că localnicele poartă haine modeste, slab colorate şi hijab. Trebuie să păstrezi acelaşi stil de îmbrăcăminte, mai ales că soarele arde destul de puternic.

   Aici găsiţi mai multe sfaturi pentru o călătorie în Iordania.

 

Iran

7

   Iranul este o ţară mai tradiţională şi trebuie să te aştepţi la o cenzură ceva mai mare. Situaţia nu este atât de drastică precum ţi-ai imagina citind diverse ziare, dar există poliţie care patrulează pe străzi pentru a vedea dacă eşti îmbrăcat regulamentar. Purtarea de hijab este obligatorie, la fel şi îmbrăcămintea decentă. Majoritatea femeilor poarta jilbab. O să fii surprinsă totuşi că sunt destule femei pe stradă machiate puternic, îmbrăcate în culori vii şi hijab-ul lasă la vedere o bună parte din păr. Dar dacă vrei să fii lăsată în pace de bărbaţi şi de poliţie, este de preferat să urmezi regulile.

 

Emiratele Arabe Unite

   Este o ţară mai liberală decât cele din jurul ei, iar femeile sunt libere să se îmbrace după bunul plac. Ca în toate celelalte ţări musulmane, este bine să fii decent îmbrăcată pentru a nu atrage atenţia. În majoritatea restaurantelor există camere separate pentru femei, în cazul în care călătoreşti singură. Avantajul în Emiratele Unite Arabe e că femeile sunt de cele mai multe ori servite primele şi există cozi speciale pentru femei în majoritatea instituţiilor.

 

India

   Nici aici nu există vreo lege pentru îmbrăcăminte, dar este de preferat să îţi acoperi picioarele şi să nu ai decolteu adânc. Salwar Kameez este un model specific indian şi este decent şi răcoros. Dacă vrei să scapi de bărbaţi, fă-le o poză – vor pleca imediat.

 

Indonezia

   Deşi nu este nici pe departe la fel de strict ca în ţările din Orientul Mijlociu, depinzând de locul unde te duci e bine să îţi acoperi mâinile şi picioarele. Este o zonă cu umiditate mare şi trebuie să îţi alegi cu atenţie materialul din care sunt făcute hainele. De evitat decolteurile adânci, pentru că indonezienii sunt de părere că sunt făcute ca să fie atinse. Şi aici se aplică regula de bază – în zonele turistice este acceptat orice, dar cu cât te îndepărtezi trebuie să te îmbraci mai decent.

 

 

   Poate unele reguli de comportament pentru femeile care vizitează ţări islamice par nedrepte, dar sunt destul de rezonabile. Fiecare ţară are regulile şi tradiţiile sale, şi nedrept ar fi să te aştepti ca o cultură să se aplece în faţa unei alte culturi, exterioare. Aşa că ia-ţi inima-n dinţi, documentează-te bine despre ţara pe care vrei să o vizitezi şi adu-ţi aminte să respecţi cultura şi oamenii între care ajungi, pentru ca şi ei la rândul lor să te respecte pe tine. De multe ori o ţară musulmană va fi mai sigură pentru o turistă care respectă tradiţiile decât o ţară aşa-zis civilizată.

 

   Ai fost într-o ţară islamică? Comentează şi împărtăşeşte din experienţa ta.

 

 

 

Related Posts with Thumbnails


« « Cât te-ar costa să locuieşti în Londra| Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice » »
 1. Am aflat lucruri noi , interesante si, sper , folositoare…candva:)

 2. Foarte util articolul! Eu am fost in Turcia insotita de alte 4 fete. In Istanbul nu au fost nici un fel de probleme, dar prin satele pe care le-am vizitat nu am mai purtat pantaloni, ci fuste lungi si largi. Nu am avut incidente cu localnicii.

 3. Ce sate ati vizitat? Eu fusesem acum vreo 4 ani in Turcia, dar numai in zone turistice si nimeni nu s-a uitat ciudat la pantalonii mei scurti. Numai ca nici anul asta nu mi-am facut bine temele, cand am facut autostopul pana in centrul Turciei. Si am observat pe pielea mea ca nu e indicat sa port bluzite stramte fara maneca. Asa ca m-am imbracat..

 4. Foarte interesant si plin de invataminte acest articol. E bun si dpv al culturii generale.
  Acu vreo 5 ani am oprit intr-un satuc in apropiere de Edirne si am iesit la plimbare cu fiica mea de 18 ani, care avea pantaloni scurti pe ea. A trebuit sa ne intoarcem repede in camera de hotel, pentru ca fiica mea nu se simtea in siguranta cand observa privirile turcilor.
  In india se poarta si e la moda, sari-ul indian.

 5. Diana Pavlenco says:

  Am calatorit in Maroc, dar nu am avut incidente. doar din punct de vedere al insistentelor privind achizitionarea unor servicii de cazare, transport, dar asta se intampla si barbatilor. nici vorba de mangaiat pe par. in turcia am avut inel care aducea a verigheta, dar tot nu am scapat de un masaj pe maini intr-un magazin de covoare :)

 6. Laura, am fost prin satele din jurul orasului Bolu. Nu sunt cunoscute din punct de vedere turistic, dar ne-au ajutat sa simtim viata rurala turceasca adevarata.

 7. Am citit cu interes articolul tau. Cred ca este un semn de respect cand vizitezi o tara sa cauti sa respecti regulile lor. Cu atat mai mult intr-o tara musulmana unde regulile si traditia sunt foarte importante.

 8. ma mir cum de am avut rabdare sa citesc atata…. a fost interesant :D ms de informatii

 9. Dale Shelton says:

  Laura,

  Well done. I’ve lived in and visited many Muslim countries in Southwest Asia and you captured it i fine fashion.

 10. Thanks Dale. I keep telling myself I will work on the English version more, but there never seems to be the time..

 11. este foarte important; si articolul este “foarte” adevarat
  lucrurile astea sunt importante pentru orice tara in care se afla musulmani, din pacate, chiar si o tara ca franta; eu nu stiam lucrurile astea si fiind inconjurata de aceste specii, nestiind o gramada de lucruri, si fiind o fire prietenoasa, m-am gasit in multe situatii nasoale si chiar bizare, chiar si azi ii “injur” pe musulmanii respectivi;
  ideea este ca chiar daca ei vin dupa ce tu ai ajuns prima intr-un loc (de cazare, de exemplu, sau birou), si poate crezi ca e “dreptul” tau (haha, sa nu te pacalesti singura, like i did), e bine sa le cunosti cultura, obiceiurile, si efectiv sa ii respingi politicos, si sa nu cedezi NEVER; ei vor insista la nesfarsit si vor folosi tot felul de tactici sa te provoace sa vorbesti cu ei … succes

 12. a, si inca ceva: nu e suficient sa fii decenta, cel mai bine este sa nu vorbesti deloc cu indivizii respectivi, nici cu cei scoliti

 13. Mariana, tu ce tari musulmane ai vizitat? Vad ca nu ti-au lasat deloc o impresie placuta..

 14. :)
  nu am vizitat inca, am stat 5 luni undeva in franta, intr-un camin studentesc, intamplator numai printre negri musulmani, unii practicanti ai islamului cu ritualuri ciudate, nu am avut cum sa ii evit, la vremea respectiva impresie placuta nu mi-au lasat pentru ca nestiind absolut nimic din ceea ce ati scris aici, din cultura lor, au fost multe interactiuni in care am crezut ca ei sunt rai si rau intentionati, se poate evita daca tii cont de niste lucruri esentiale, de ex. pct 3, de evitat total, aproape fiecare rand pe care l-ai scris la pct 3 mi s-a intamplat, nu chiar toate, Slava Domnului!! ; dupa mult timp am aflat lucruri specifice culturii lor, dar mi-am dat seama ca daca stiam dinainte eram mai castigata, psihologic vorbind, :D ; cu negrii daca vorbesti mai mult de 1 minut nu mai scapi de ei, daca nu vorbesti deloc te considera rasista; daca te vede ca gatesti or sa se uite la tine ca la extraterestru, in continuu, chiar cu gura cascata, nu stii daca sunt socati ca te vad gatind sau daca le e foame sau daca vor sa te intimideze sau te poti trezi ca vor sa se insoare cu tine, sau ca vor sa iti gateasca, sau ca vor sa iti spele cratita; e ciudat si de evitat; oricum eu continui sa ma documentez, pentru ca vreau sa vizitez nordul africii, si asa cum spuneati si voi aici este mai bine sa nu iesi in evidenta ca europeanca.

 15. Nu e mai simplu sa iti bagi picioarele in ele de tari si de retardati si sa nu calci pe acolo?
  Nu este vorba de a le intelege sau nu cultura ci de faptul ca lor le lipseste cel mai elementar respect ptr ceilalti: atunci cand esti musafir la ei TREBUIE sa faci ca ei! cand ei sunt musafiri la noi.. TREBUIE SA FACI CA EI….
  Si da… este cum scrie Mariana deasupra: daca l-ai bagat pe unul in seama nu mai scapi de el, fie ca esti barbat fie ca esti femeie.
  Articolul este scris de parca noi ar trebui sa ne schimbam ca sa ii intelegem, cand de fapt EI AR TREBUI SA INCEAPA SA TRAIASCA DRACULUI IN SECOLUL XX..

 16. Diferentele culturale exista indiferent de secolul in care traim si trebuie respectate. Pana la urma asta e farmecul de a calatori sa descoperi aceste diferente.

  Da, noi suntem de parere ca trebuie sa fii flexibil si sa te adaptezi modului de viata din fiecare tara. Nici noua nu ne-ar conveni sa vina un strain in Romania si sa-si bage picioarele in obiceiurile si credinta noastra. Daca nu doresti sa te schimbi, te duci la all-inclusive, nu iesi din resort si nu inveti nimic.

 17. In Turcia e mare diferenta intre zona de vest (si mai ales zonele turistice si orasele mari) si zonele estice si centrale unde se pastreaza obiceiurile si traditiile vechi

 18. hmmmmm…musulmani, e greu cuvantu asta ….apoi ce sa mai vorbim de coranul lor si cum il interpreteaza….oameni buni eu zic sa-i lasati in lumea lor si de vizitat numa daca vreti sa vedeti ciudatenii,nimic mai mult…si rusine lor cum trateaza femeile…probabil in zone turistice indiferent de tara sunt mai maleabili dar fac ei altceva ca sa te faca sa te simti ca naiba,sunt hoti indiferent de ce produs vrei sa-l cumperi de la ei,etc….am trait cu ei,pe langa ei timp de un an si nu mai vreau sa-i vad….scz.daca am exagerat cu ceva da,cand ma gandesc la ei m-i sila si greata si nu ma pot abtine sa-i injur cand am ocazia….bafta la musulmani….

 19. Pt. Criss: se pare ca nu ti-a mers prea bine pe acolo, dar cel mai important e sa inveti sa respecti oamenii si obiceiurile celor pe care ii vizitezi. Poate ca datorita lipsei de intelegere si cultura specifica zonei, nu te-ai adaptat.

 20. am calatorit in 2 tari musulmane, turcia si oman, iar la anul vreau neaparat sa ajung in dubai. nu am avut nicio problema, tb sa ai doar decenta sa iti dai seama unde esti si sa le respecti la un grad minimal felul de a trai. in zonele turistice intr-adevar sunt mai degajati, iar turcilor le e in felul de a fi sa fie prietenosi, tb doar sa ai o limita in ceea ce priveste interactiunea cu ei. in oman am fost foarte placut impresionata de oameni, foarte respectosi si corecti, nelegandu-se absolut deloc de tine, abia aruncandu-ti o privire. tb sa precizez ca in oman nu am fost la plaja ca in turcia, ci turism cultural, imbracata in blugi, bluza, tricou decent. problema intervine la oamenii petrecareti, care fac zgomote, le place sa epateze. tine doar de felul de a fi a omului, eu una nici nu m-am straduit prea mult sa ma mulez la realitatea de acolo si pot sa spun ca am avut niste experiente foarte frumoase.

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: