Locuind în Mexic: sfaturi şi recomandări de la un românLucian nu a stat mult pe gânduri. A vrut în Mexic şi a găsit o cale să ajungă acolo. De peste 4 luni locuieşte acolo şi ne-a răspuns cu drag la multele noastre întrebări despre o ţară în care toţi vrem să ajungem. Cum e acolo? Care sunt cheltuielile zilnice? Cum sunt oamenii? Dar clima? Ce se mănâncă?  Toate astea, şi chiar mai multe, ni le spune Lucian în interviul de mai jos. Dacă vrei să mergi în Mexic trebuie să citeşti asta:

1.     Spune-ne câte ceva despre tine.

Am trăit la ţară până la 8 ani şi cred că de-acolo mi se trage dragostea de natură şi de călătorii. Am bătut toate coclaurile alea când eram mic. Cu toate astea, m-am simţit mereu complexat pentru că nu am reuşit să văd atâtea locuri câte mi-aş fi dorit. Din fericire, m-am apucat de programare, aşa că a venit şi posibilitatea financiară. Am citit la un moment dat un interviu cu un australian care făcea freelancing şi călătorea şi mi-am zis că-mi doresc şi eu aşa ceva. Am ţinut mereu în minte ideea asta şi după ce mi s-a terminat jobul în Bucureşti, am zis că ăla e momentul potrivit.

2.     De cât timp eşti în Mexic?

De pe 21 mai 2012 (4 luni).

3.     În ce oraş eşti? Unde ai fost până acum şi încotro te îndrepţi?

Sunt în Chetumal care e în statul Quintana Roo. Până acum am văzut doar peninsula Yucatan: Merida, Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Mahahual, Bacalar.

4.     De ce Mexic?

Am descoperit la un moment dat un om inteligent care se numea Robert Anton Wilson. Mai precis, am descoperit cărţile lui care m-au fascinat. Şi pentru că am vrut să ştiu mai multe despre el, l-am căutat pe Wikipedia şi aşa am aflat şi despre un prieten al lui pe nume Timothy Leary. Leary a fost în Mexic prin anii ’50 sau ’60 şi a participat la un ritual şamanic cu ciuperci halucinogene. Descrierea experienţei m-a făcut să vreau să încerc şi eu. Ăsta a fost imboldul iniţial.

5.     Spune-mi câte ceva despre cum ai ajuns acolo. Cum ai căutat biletul spre Mexic şi cât te-a costat? One-way sau dus-întors?

N-am venit din România ci din Germania, deci am zburat Munchen – Cancun. Biletul l-am căutat pe swoodoo.com şi a fost doar dus, pentru că nu ştiam când mă întorc. Am dat în jur de 450 de euro, preţ care nu a fost aşa de mic pe cât credeam iniţial, pentru că ştiu persoane care au zburat cu 200 de euro din Bruxelles. Acum folosesc în general skyscanner şi kayak, pentru că mi se pare că găsesc preţuri mai mici.

6.     Ai strâns bani ca să mergi sau lucrezi de pe drum? Cum îţi finanţezi călătoria?

Am avut ceva bani strânşi când am plecat dar îmi propusesem şi să lucrez. Aveam un job full-time remote, dar mi-am dat seama cât de mult îl urăsc, aşa că după câteva săptămâni de la începutul călătoriei în Germania mi-am dat demisia.  Restul călătoriei prin Europa n-am mai lucrat. Abia când am ajuns în Mexic, m-am reapucat de treabă.

7.     Îţi este greu să găseşti un echilibru între muncă şi călătorii? Cum reuşeşti?

Depinde de mai multe chestii. Dacă e genul de călătorie în care schimb locaţiile repede, e mai greu să dau randament mare. E şi mai naşpa dacă e o muncă pe care nu-mi place s-o fac, pentru că găsesc greu motivaţie. De aia mi-am şi dat demisia şi mă bucur că am realizat cât de mult îmi displăcea jobul ăla.

Pe de altă parte, dacă-mi place ce fac, pot găsi două-trei ore să lucrez la ceva. Dacă stau mai mult într-un loc, e şi mai uşor.

8.     Cât costă viaţa acolo (benzina, o masă, chiria)?

N-am cumpărat benzină, dar m-am interesat şi un litru costă 11 pesos (2 lei). Preţul pentru o masă variază. Aici sunt multe dughene ambulante care vând mâncare şi care-s mai ieftine. În general, eu plătesc în jur de 50 pesos (12 lei) pe o masă care să mă sature şi eu mănânc consistent. Dacă mergi la un restaurant, nu neapărat fancy, o masă costă 80-100 pesos (20-25 de lei) şi mai mult.

Chiria pentru o casă cu 3 dormitoare, o sufragerie mare, 2 băi, o bucătărie, o grădiniţă mică în faţă şi una în spate e de 3500 pesos (900 de lei). Chiriile sunt mai mici, dar închiriezi casa goală, aşa că se compensează. Plus că nu mi se par aşa grozave casele astea. Din cauză că e zonă de uragane, sunt construite cu ideea asta în minte şi nu sunt foarte luminoase, de exemplu. N-au ferestre multe sau mari şi te simţi ca într-o cutie de pantofi.

Ca impresie generală, preţurile nu sunt atât de mici pe cât mă aşteptam. Internetul e mai scump (125 de lei) şi mai încet (4 Mbps). Berea e mai scumpă decât în România şi nu se găseşte la 0.5 litri, ci la 0.375. Pentru o bere dai în jur de 25-30 de pesos. O explicaţie pe care am primit-o a fost că zona asta-i lângă Caraibe şi de aia preţurile sunt mai mari decât în centrul Mexicului.

9.     Ai avut dificultăţi cu viza sau alte dificultăţi administrative (la închiriat maşină, la încheierea unui abonament de internet)?

N-am avut nevoie de viză şi lucrurile s-au mişcat repede când am ajuns în Cancun. În general, n-am făcut treburi de astea unde să-mi fie solicitate acte, aşa că nu ştiu cât de uşor e (n-am închiriat maşină şi abonamentul de Internet l-a făcut un prieten mexican pe numele lui).

10.   Este dificil să obţii acces la Internet (există Wi-Fi în locurile publice/cafenele)?

În general, n-am avut nevoie de Internet când m-am deplasat. O singură dată mi-a trebuit şi am găsit, chiar dacă eram pe plajă şi se mişca mai încet. Asta era în Mahahual care e un loc turistic. În Chetumal, am observat că e Wi-Fi în baruri.

11.   Cât costă în medie să călătoreşti prin Mexic?

Cea mai eficientă/sigură metodă e cu autocarul, dacă nu vrei să străbaţi distanţe foarte lungi gen Cancun – Mexico City, unde e mai potrivit să iei avionul. Preţurile la autocar sunt însă puţin mai mari decât în România. Un bilet Cancun – Chetumal m-a costat 288 pesos (75 lei) şi Chetumal – Merida, deşi e cam aceeaşi distanţă, a costat 400 pesos (100 lei).

12.   Ce loc poţi să recomanzi din cele pe care le-ai văzut şi de ce?

Chichen Itza e grozav dacă te pasionează ruinele. Locul e foarte întins şi plin de piramide mayaşe, temple unde se făceau sacrificii şi cenote unde se spune că se sacrificau prinţese. În rest, plaje cât cuprinde. Oraşele în sine nu m-au impresionat foarte mult. Plajele şi lagunele însă sunt grozave.

Ca plajă, preferata mea e Tulum. Nu am văzut hoteluri pe-acolo, ci doar kilometri de plajă cu locuri simple unde poţi bea şi mânca ceva, hamace unde te poţi odihni şi în general o atitudine relaxată. Acolo am făcut o dată baie în mare în timp ce turna cu găleata afară, aşa că o să-mi aduc aminte mereu de locul ăla.

Bacalar e o lagună superbă prin culoarea apei şi a nisipului. E exact cum ai văzut în pozele alea cu locuri de vis cu apă de culoarea turcoazului. Un alt loc care-mi place e Xul-Ha (pronunţat Şul-Ha). E un pic mai greu accesibil decât Bacalar, pentru că-ţi trebuie o maşină mai ridicată, dar asta înseamnă că e posibil să nu fie nimeni acolo decât îngrijitorul, ceea ce înseamnă că ai locul doar pentru tine şi prieteni. Apa e tot aşa clară, mai adâncă decât la Bacalar, ceea ce mie îmi place, pentru că mă îmbie mai mult la înotat. În plus, poţi să închiriezi un kayak şi să te învârţi prin zonă.

13.   Cum sunt oamenii în Mexic?

Oamenii ştiu să se bucure de viaţă. Râd mult, dansează mult, beau mult. Sunt prietenoşi şi ospitalieri. Un lucru care m-a surprins a fost că par mai toleranţi în ceea ce priveşte homosexualitatea. Am cunoscut câţiva băieţi şi fete care erau deschişi în privinţa asta şi nu păreau să aibă probleme.

Pe de altă parte, mexicanii nu ştiu să spună ”nu” direct. Îţi spun da şi după aia nu mai apar. Şi cu punctualitatea e o problemă. ”În 20 de minute” înseamnă între 20 de minute şi un moment nedeterminat din viitor. A, şi înjurăturile fac parte din limbajul obişnuit. Chestia asta mi s-a părut foarte amuzantă. În felul ăsta, cuvintele îşi şi pierd din putere şi depinde mai mult cum şi cu cine le foloseşti.

14.   Mexic este privit de mulţi ca fiind o ţară periculoasă. Te-ai simţit în pericol în vreun moment? Ai avut experienţe negative?

N-am avut probleme, dar nici n-am fost în zonele ”fierbinţi” unde războaiele dintre carteluri sunt o problemă, gen Cancun sau nordul Mexicului. Oricum, dacă eşti precaut şi nu umbli noaptea de nebun sau prin zone periculoase ale ţării, gen junglele controlate de traficanţii de droguri, atunci n-ar trebui să dai de belea.

15.   Cum este clima?

Mi s-a spus că e cald tot anul. Oricum, în astea trei luni, n-am purtat pantaloni lungi sau mânecă lungă decât atunci când n-am avut ce purta altceva sau când am fost într-un loc mai pretenţios. Chiar şi când plouă nu se face frig, ci doar puţin răcoare. De când sunt aici n-am făcut duş decât cu apă rece care oricum nu e rece, ci călduţă. Umiditatea în aer e mai mare, aşa că transpir şi când stau pe loc. N-am putut sta fără ventilator, curgeau apele de pe mine şi nu mă mai puteam concentra la nimic. Căldura te face să-ţi piară cheful de muncă şi îţi vine doar să zaci şi să bei eventual.

16.   Cum te descurci cu limba? Se vorbeşte engleză?

Când am venit nu ştiam spaniolă aproape deloc. Am venit aici cu un prieten mexican, aşa că n-a fost nevoie să dau din mâini mult la început. Între timp, am reuşit să învăţ destulă spaniolă cât să port o conversaţie şi să mă descurc pe stradă. Oricum, am întâlnit foarte puţini oameni care vorbesc engleză chiar şi în aeroportul din Cancun, aşa că folosesc direct spaniola când vorbesc cu cineva necunoscut.

17.   Ce îţi place la Mexic?

Îmi plac locurile frumoase: cenote-uri, lagune, plaje, temple mayaşe. Îmi place că oamenii ştiu să râdă şi să se bucure de momentele cu prietenii, că te tratează de parcă eşti de-al casei. Îmi place horchata şi michelada – două băuturi grozave – ceviche şi guacamole şi ceapă coaptă stropită cu zeamă de lămâie şi alte mâncăruri şi băuturi care nu-mi vin acum în minte.

18.   Ce NU îţi place la Mexic?

Lipsa de punctualitate şi faptul că sunt foarte miştocari. A, şi faptul că e al naibii de greu să găsesc ciocolată. E un detaliu care pentru mine contează, ca şi alte detalii legate de mâncare. De exemplu, e greu să găseşti mâncare fără carne dacă nu vrei să găteşti acasă. Se mănâncă foarte mult porc aici şi aproape orice mâncare e cu carne. Mănâncă porc şi la micul dejun.

19.   Ce te-a impresionat la cultura lor? Ce ai învăţat de la ei?

Am învăţat să plec în ultimul moment şi să ajung în ultimul moment înainte să plece autocarul, dar nu o să folosesc des abilitatea asta :) În rest, mă repet şi spun că m-a impresionat căldura lor şi ştiinţa de a se bucura de viaţă.

20.   Poţi să dai 3 sfaturi oamenilor care ar vizita Mexic?
   • Aveţi grijă cu ardeiul habanero. E iute ca naiba :)
   • Spaniola ajută mult dacă n-aveţi abilităţi extraordinare în limbajul nonverbal şi folosirea dicţionarului.
   • Mergeţi în Chiapas. N-am reuşit să merg acum, dar o să mă întorc special pentru asta.
   • Cumpără-ţi un adaptor pentru prize.
   • Vorbeşte cu banca pentru că s-ar putea să ai blocat cardul în Mexic din cauza tranzacţiilor cu carduri furate care se întâmplă aici.
21 .   Călătoreşti singur. Cum este?

Oarecum. N-am un tovarăş de călătorie, dar mai peste tot pe unde am fost, am fost la prieteni. Oricum, îmi place aşa, pentru că deşi e mai stresant, mă învaţă să ies din carapace şi să ştiu ce vreau.

Related Posts with Thumbnails


« « Ponturi utile pentru o vacanță ieftină în Barcelona| Croazieră all inclusive de 14 zile din Europa în America la 430 euro » »
 1. Super, frumos, ieftin(pot renunta la bere) , vreau si eu!

 2. nimic despre decapitarile cu drujba, spanzurarile de podurile rutiere, razboiul (la propriu) al drogurilor?

 3. Daniel, după cum am spus și în răspunsurile la întrebări, depinde în ce parte a Mexicului te învârți și cu cine. În general, cei vizați de ce spui tu sunt traficanții de droguri și acoliții lor. Și dacă ești în grup organizat de turiști, s-ar putea să se gândească cineva să facă bani de pe urma voastră, dar depinde unde mergi.

  Cineva mi-a spus că Acapulco ar fi mai periculos acum. Cancun pare să fie în regulă pentru turiști, deși există violențe între traficanții de droguri. Oricum, eu am fost într-un oraș mic și nu foarte turistic, așa că violențele astea nu există acolo.

 4. Succes in continuare si vacanta indelungata !

 5. Alexandra says:

  si totusi, poate nu am fost atenta eu…dar ce lucrezi acolo? banuiesc ca nu supravietuiesti doar din economii…

 6. Mi se par mult prea mici preturile pe care le spui, am stat in quintana roo – ce-i drept in zona turistica – dar si mai spre nord, in inima tarii. Ce mi-aduc aminte e ca dadeam cam ca in RO pe o masa iar chiria a fost cam de 3 ori cat spui tu, insa repet, alta zona si alte conditii. Si alta perioada a anului, nu acum, in seson ploios. Deci cred ca preturile prezentate sunt foarte relative.

  Mi se pare super ciudat ca iti place michelada, eu nu o suport :) Cum dracu sa bei bere cu lamaie stoarsa, cu 2 linguri de sare si cu chili pe margine. yuck :)

 7. Buna!ma bucur ca am gasit impresii despre Mexic din partea unui roman…e destul de greu sa gasesti asa ceva.Eu traiesc de 3 luni jumatate in Mexic, in Jalisco,Guadalajara. Am incercat sa gasesc romani care traiesc aici, dar fara succes..iar paginile cu “romani in mexic” sunt goale :) ) Mi-a facut mare placere sa citesc articolul…mi-a alinat pentru cateva minute dorul de casa. Mult succes in continuare si distractie placuta!

 8. Vremea este deosebita acolo, mancarea parca e prea…iar siguranta tine de noroc

 9. Buna! Imi pare nespus de bine ca gasesc oameni care povestesc cum e in Mexic. Asta deoarece, eu si sotul, dorim sa vizitam aceasta tara. Ma poate sfatui cineva in ce perioada sa plecam? Sa nu fie sezonul ploios dar nici cel calduros. Ce locuri sunt mai sigure de vizitat, pentru ca nu ne plac excursiile organizate? Noi suntem mai curajosi din fire si ne place sa calatorim pe cont propriu, eventual sa inchiriem o masina.
  Daca cineva ne poate da cateva sfaturi, as ramane indatorata.
  Va multumesc, cu respect pentru efort.

 10. Ce fel de bani sunt in mexic doar pesos?

 11. Alexandra, sunt programator și am lucrat și acolo un pic, dar nu pentru clienți din Mexic.

  xsd, zona unde am stat eu nu era foarte turistică. Cel puțin Chetumal în sine e lângă apă dar n-are cine știe ce plajă. Mai degrabă merge lumea la Bacalar. Michelada mai are și sos de soia, sos Worcestershire și sos Tabasco sau Halapeno. Nici mie nu mi-a plăcut la început dar am insistat și mi s-a schimbat gustul :)

  Gabriela, din câte știu în primăvară e ok. Peninsula Yucatan, Chiapas, Oaxaca sunt locuri de vizitat. Cred că și dacă te aventurezi spre centru e ok. La granița cu SUA e cel mai nașpa.

 12. Se pare ca e destul de ieftina viata acolo daca un ltru de benzina costa doar 11 pesos.

 13. poi daca e asa ieftin sa traiesti in Mexic vreu si eu acolo!k in RO nu mai sunt sanse sa traiesti decent :( !fara locuri de munca…sau daca muncesti e pe nimic..600 ron..nu se trieste asa…trist! tot mai multi romani isi parasesc tara :( cred ca m-as descurca acolo pt ca stiu bn limba si am cunostinte si de engleza :) ))

 14. mymy, poți încerca să vezi dacă există opțiuni de voluntariat sau altceva. Nu știu care e situația joburilor în Mexic și cât de ușor îți e să găsești un job bazându-te pe cunoștințele de spaniolă și engleză, dar poți încerca să vezi cum stă treaba.

  Oricum, sunt șanse să trăiești decent și în România, dar depinde ce faci. Dacă ai abilități care se caută, eu zic că e chiar ok.

 15. simioncristian says:

  vreau sa plec in mexic in 3 luni ,doresc sa ajung in : La Paz baja california sur…pt o perioada nedeterminata..problema este ca am sunat la ambasada mexicului din Ro…si nu mau lamuri..ce acte imi trebuie..pasaport valabil am…. bilet il cumpar maine…dar ma vor lasa sa intru in Mexic? Ce acte mai imi trebuie ca sa ma lasa se intru in tara si sa stau un timp nedeterminat

 16. Pentru timp nedeterminat nu știu, dar pentru 6 luni îți trebuie doar pașaportul.

 17. simioncristian says:

  multumesc frumos Lucian, atunci imi cumpar biletul :)

 18. Salut Lucian! Ai ceva informatii despre joburi in domeniul ospitalitatii, hoteluri/ restaurante? in special in statiuniule turistice… cum sunt platite acestea si care sunt salariile acolo? Multumesc!!

 19. Salut, RMihnea,

  Îmi pare rău, dar nu știu nimic despre joburile din Mexic. Mă gândesc că în Cancun s-ar putea să fie mai multe joburi pentru că e un loc foarte turistic, dar nu știu care sunt salariile.

 20. Salutare…am trait si lucrat 2 ani in Mexis…sunt foarte multe de spus despre tara asta… in fine…cine doreste mai multe informatii, ma poate contacta la godeanu.catalin@gmail.com

Tu zici că..

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Anti-Spam Quiz: